Anders Hellén Vad och vem? 1955

 

Prosten i Losta, Jonas Carlesson får ett brev från en gammal vän han inte träffat på 20 år. Godsägaren Gustav Adolf Broberg ber om hjälp. Hans fru Marie dog för en tid sedan och nu går det elaka rykten i Berga om att det var något konstigt med hennes död.
- Sonen Mikael Carlesson, hjälpprästen får ta över ämbetet och snart är Jonas på Berga gård. Han träffar familjen vid middagsbordet. Där är Charlotte Åkerman, den avlidnas syster, 55 år med ett fridfullt och ganska vackert ansikte. Hon är musiklärare och road av spiritism. Vidare äldre sonen Sven-Erik, 26, med ett buttert utseende och hans yngre bror Evert, 21, som förefaller närmast aggressiv. Systern Aino, 23, är mer öppen och vågar möta prostens blick. Middagen blir ingen succé.
- Snart får G A tillfälle att prata i enrum med prosten sedan båda tänt sina pipor. Sven-Erik har gården som sin enda passion i livet. Han förlovade sig med Hjördis, men snart delade hon hans intresse för gården. Evert är mest intresserad av motorer, radio, jakt och fiske. Två veckor efter Maries död började problemen. En sjuksköterska som passat Marie skulle ha sagt till handlarefrun att Marie sagt sig ha utsatts för mordförsök. Det var Agda Månsson, hembiträdet som påstått detta. Jungfrun Maj. G A berättar att en märkvärdig omständighet var att Marie tydligen inte använt sig av sin hjärtmedicin i dödsögonblicket. Han har två ovänner i trakten, handlaren och postmästaren i byn som han kommit på kant med då de lät bli att skjuta en älg de skadeskjutit.
- Prosten får ritningarna till Bergas corps de logis. Sedan sätter han sig i sin favoritposition, nämligen i en gungstol.
- Evert är radioamatör och imponerar på prosten. Det finns en till i byn. Prosten lokaliserar antennen.
- Maries stora engelska järnsäng flyttades upp på vinden sedan hon dött.
- Prosten tar reda på att Sven-Erik inte har alibi för tidpunkten då Marie dog eftersom han hade besök av det "långörade kräket" Andersson.
- På vinden undersöker han den engelska järnsängen och blir inte helt nöjd. Två av knopparna är avskruvade och färgen avnött på ett ställe som av fyra fingrar.
- Nästa natt är Agda uppe på vinden och skruvar på dem.
- Prosten har sina samtal med familjen och de anställda och lyckas med tiden vinna någras förtroenden.
- Prosten besöker sin kollega, kyrkoherde Elis Söderberg, en man i 50-års åldern.
- Sedan besöker han Stig Hedberg i verkstaden, en radioamatör liksom Evert. Han har tidigare haft tycke för Aino.
- Efter middagen knackar prosten på hos Agda som bjuder på hemlagat vin och kakor på silverfat framför björkvedsbrasan. Hon berättar om den nödsignal hon hört från Maries rum. Varje rum hade sin egen ringledning som gick till en tavla i köket.
- När han går till sitt rum stoppas han av fröken Charlotte som vill berätta om hur hon känt Maries ande i Everts rum bredvid Maries rum komma för att säga farväl.
- Prosten beslutar sig för att granska tablån till ringledningssystemet i köket. På baksidan finns fyra klämskruvar. Två är infettade med damm, den första till hälften ren och den fjärde helt ren. Tydligen har någon fifflat med kontakterna. Han känner nu att Maries död med säkerhet är mord. Han hör någon komma, släcker ficklampan och gömmer sig i skafferiet. När han tar sig ut bländas han av en ficklampa och blir inlåst i köket. Han lyckas ta sig ut genom fönstret och in igen genom huvudingången med hjälp av en patentlåsnyckel han har i plånboken.
- När han en stund senare åter tar sig en titt på tablån i köket är alla kontakterna rentorkade! Alla bevis är borta.
- Nästa morgon lånar prosten GAs häst och släde. Han kontaktar provinsialläkare Friberg och sedan till doktor Björck för att få bekräftat vad han tidigare fått veta. Bl a att dödsögonblicket borde vara 1645.
- Prosten samlade alla vid bordet för att bjuda på tårta och en massa kaffebröd vilket lättar stämningen ända tills de förstår vad han är ute efter, nämligen att få alla att säga vad de verkligen vet om den 5 november för att kunna driva undan det "onda, mörka spöke" som lagt sig över Berga. Alla berättar men om de håller sig helt till sanningen vet man inte. Evert försöker ljuga om tidpunkten för sin hemkomst men måste till sist erkänna att han kom redan halv fem, men sedan smög sig ut direkt för att slippa höra på moster Charlotte som han menar alltid lurpassar på honom.
- Sedan besöker prosten Stig Hedberg och lyckas få iväg honom för att köpa läckra tårtbitar. Prosten tittar hastigt igenom loggboken för att se nära Stig haft kontakt med SM7FQG d v s Evert. Tiden stämmer inte med vad Evert påstår.
- Vid 12-tiden på natten gör han ett experiment med klisterremsor över dörrspringorna och ryska smällare för att sätta fart på alla. Alla kommer ner men en av klisterremsorna är obruten. Han vet vem som ska sova bakom den dörren men låter inte oss läsare veta.
Prosten spänner hästen för släden och far med klingande bjällror till stationen för att hämta Hjördis. Han frågar ut henne om den 5 november. Hon förefaller inte ha något nytt att säga.
- I stället sätter prosten åt Evert som var den som inte varit på sitt rum när prosten brände av sina ryska smällare. Evert tar inte vid sig utan säger bara att han velat studera hur en kyrkans detektiv arbetar. Evert trilskas och vill inte berätta något.
- Prosten tar sig an Andersson som har lättare för att prata. Den viktigaste informationen är att Andersson inte kan ge Sven-Erik alibi för tiden mellan 4 och fem eftersom de satt i två angränsande rum och arbetade.
- Hjördis tror att det är Agda som prosten jagar. Denne kommer och vill mycket allvarligt veta hur långt hennes solidaritet med Sven-Erik sträcker sig. Till sist anförtror hon sig åt prosten att hon fruktar att han är alkoholist men vill "stanna och slåss" om prosten stödjer henne.
- När prosten kommer tillbaka till sitt rum hittar han en papperslapp "Res genast hem och glöm Berga, om andras och eget liv äro Eder kära!! En VÄN (trots allt).
- Det är söndag. Dags för facit. Idag ska spöket drivas ur huset. Men först ett brev till Stig Hedberg som därefter ringer ett kort samtal.
- Alla samlas i övre hallen. Prosten berättar att han långtomlänge fått bevis för att Marie mördades. Nu gäller det att hitta vem som gjorde det. Och det är en av de församlade. Först delar han ut papperslappar för att göra det möjligt för den skyldige att erkänna. Alla förklarar sig oskyldiga. Sedan gör han en rekonstruktion av vad som hände omkring klockan 1645 den 5 november. Prosten själv placerar sig i matsalen och tryckerfem gånger på ringledningskontakten. Ingen upptäcker att signalen kom från matsalen utan alla springer till Maries sovrum. Prosten menar att den som den 5 november gjort samma manöver upprepade inte sig vid rekonstruktionen utan fejkade något annat. Någon hade elektrifierat Maries säng genom att fila bort lackeringen på ett ställe. Och sedan kopplat starkströmstransformatorn till Everts radioanläggning till sängen. Någon hade bytt ringledningsanslutningarna så att om någon ringde från matsalen så föll Maries bricka ned. Detta fiffel måste ha gjorts för att skaffa alibi för tiden innan ringningen 1645. Denne hade också fifflat med värmepannan för att höja temperaturen i Maries rum och därmed försvåra för läkarna att avgöra dödsögonblicket. Det är GA som mördat sin egen fru, Marie. Han erkänner men menar sig ha varit i god tro. Han gjorde det för att bespara henne fortsatt svåra plågor.
- Nästa dag går prosten med GA till landsfiskalen.
- Det var Agda som spritt ut ryktet om att Maries död inte var normal. Hon säger sig ha följt ett ställe i Skriften, Hes. 21:5-7.