Eugen Holmberg Döden tar aldrig semester 1962
 

- Ingenjör Sten Eriksson söks upp på det nergångna pensionat där han försökt gömma sig sedan han lämnade fängelset, av Palle Svensson, "Viträven" kallad i antik- och konsthandlarkretsar. Palle vill diskutera affärer med Sten som är motvillig men vars intresse ökar då han erbjuds 25000 kr i förskott. En tiorumsvilla ute på Värmdö ska brännas ner. Ägaren, Erik Lundgren, är på semester i Schweiz. Han har en värdefull konstsamling.
-
Alfred Andersson är portvakt på Bellmansgatan 7. Han är kuvad under sin korpulenta och argsinta fru Emma. Charles W. Björke, direktör på Tellus resebyrå ringer för att förhöra sig om var hans anställda Margareta Knutsson befinner sig.
- Strax därefter dyker en annan man upp som skrämmer livet av Alfred. Det är kommissarie
Torgny Frank och förste kriminalassistent Eli Olson (som till Franks förvåning läst juridik). De letar också efter Margareta Knutsson som enligt Alfred är på semester. En vecka tidigare har Frank fått ett telefonsamtal som han inte kunnat spåra från en kvinna som säger sig vara på väg att bli mördad. Några dagar senare lämnades ett kuvert som kvarglömts i en taxi in på en polisstation. Det innehöll en nyckel till en box på Centralstationen. I boxen fanns en väska med smycken och ett pass utställt på Margareta Knutsson.
- De två poliserna tar sig in i Margareta Knutssons lägenhet högst upp. De hittar ingenting anmärkningsvärt förutom ett kulhål med en kula i väggen. När de är på väg ut kommer en liten budpojke med en låda. I den ligger en halvvissnad begravningskrans som en okänd dam bett honom lämna.
- Frank känner "Snoken" Andersson väl från tidigare år. Hans största "bedrift" var utpressning mot en kvinna som senare tog livet av sig.
- Charles W. Björke får ett telefonsamtal från sin fru
Ann-Sofis fosterbror, Erik Lundgren. Antipatin dem emellan är ömsesidig. Lundgren skyller svågern för att Ann-Sofis stoppat utbetalningen av försäkringspengarna för det nedbrunna föräldrahemmet och hotar med att avslöja Charles förhållande med Margareta Knutsson.
- Innan Charles hämtat sig från samtalet ringer Torgny Frank på dörren. Resebyrådirektören ger inget trovärdigt intryck tycker Torgny Frank, ett intryck som bekräftas under intervjuerna med hans medarbetare "den strikta" fru Lund och den "flörtiga" fröken Engnell.
- Under sina raider till Knutssons lägenhet har Alfred lagt beslag på hennes dagbok. Där finner han material till utpressning av resebyrådirektören.
- Taxichauffören
Emil Valentin Holm förhörs. Han beskriver damen som hittat kuvertet med boxnyckeln.
- Margareta Knutsson hittas mördad. Liket hittat av en polispatrull. Teknikerna är snabbt på plats.
Erik Ström, fingeravtrycksexpert, Sven Liljerot, brottsplatsundersökare, Bertil Ask, fotograf, Torsten Vern, rättsobducent.
- Under tiden driver Alfred Andersson sin affärsverksamhet. Han smyger ut, försäkrar sig om att ej vara förföljd, upptäcker kvällstidningsrubrikerna om "Rånmord på Djurgården" och uppdrar åt en "snaggklippt grabb i nedre tonåren" att hämta ett brev till "Erik Nilsson, poste restante". När han får brevet stoppar han ner det i ett frankerat kuvert adresserat till sig själv som han lägger på brevlådan. Inga risker tar han i onödan. När han rusar över gatan på grönt blir han emellertid påkörd av en bil som kör mot rött. Han känner sig mörbultad men lyckas ta sig hem. Där gömmer han sig på ett av torrdassen.
- Samtidigt kommer Torgny Frank till Bellmansgatan 7 där en sur Emma Andersson skyller honom för att ha burat in maken.
- Det möjliga sambandet mellan fru Björke, född Lundgren och Erik Lundgren vars hus nyligen brunnit ner går upp för de två poliserna.
Kommissarie Olofsson som haft hand om brandutredningen kontaktas. Han är övertygad om att det handlar om mordbrand men finner inga bevis. I Margareta Knutssons almanacka finns en anteckning om ett bilnummer. Det går till en uthyrningsfirma. Namnet som den som hyrt bilen visar sig vara falskt.
- De båda poliserna gör ett besök i Björkes villa på Djurgården. Charles Björke får beskriva vad han haft för sig de senaste dagarna. Hustrun Ann-Sofie Björke säger sig vara en modern kvinna som inte bryr sig nämnvärt över sin mans snedsprång. Charles behöver den ekonomiska trygghet som bara hon kan ge honom.
- Elsa Andersson har fått brevet som hennes make skickat till sig själv med posten. Hon lämnar det till Torgny Frank. Det innehåller 5000 kronor.
- En fröken
Eva Karlberg söker upp polisen. Hon känner Margareta Knutsson. Hon och Margareta hjälpte en kväll en annan bil som kört i diket. Under aktionen gick en bakdörr upp och flera inslagna tavlor föll ut. Chauffören blev arg och knuffade bort Margareta som dock redan tycktes ha känt igen tavlorna. Hon sa att en av dem måste vara "Eriks Hogarth". Eva Karlberg kan identifiera chauffören med hjälp av polisens register som Palle Svensson, ökänd i konsthandlarkretsar.
- Kriminalkonstapel
Joakim Strand vaktar i Knutssons lägenhet. Ljudet av en katt får honom att gå in i vindskontoret. Där hittar han Alfred Andersson sittande död i en skrubb. Snart är Frank där och med honom hela den tekniska utredningsskaran. Man hittar en anteckningsbok, Margaretas dagbok, instoppad i ett luftrör.
- Charles Björke hämtas till polisstationen. När han inte vill svara på frågor hotas han med att anhållas. Han erkänner då att han haft intimt förhållande med Margareta Knutsson och att han fått henne att göra abort. Han har också betalt Alfred Andersson 5000 kr för att hålla tyst. Charles Björke anhålles för att ha vållat Alfred Anderssons död genom att uppsåtligen köra över honom.
- Margareta Knutsson dog fler veckor innan hon hittades. Hon hade sågspån i ena örat. Orsaken var att hon legat länge i en med sågspån täckt isstack vid Velamssund. När polisen letar där hittar de hennes resväska. De låter den ligga kvar och efter lång spaning kan de ta mördaren Erik Lundgren på bar gärning då han kommer för att hämta väskan.