Nils Hövenmark Döden på apoteket 1972

 

På apoteket Vargen har man kommit överens om att ha en vårfest lördagskvällen den 6 juni 1942. För det praktiska svarar främst det tekniska biträdet Stina Andersson, en desillusionerad 50-åring och kontorsbiträdet Beata Svensson, 43, intresserad av poesi och erotik - och av K Julius S Grönström, 45 år, stöddigt egocentrisk diskchef. Diskchefen har ansvaret för kontakten med kunderna. Laboranten Efraim Klack, labilt natursnäll och blyg 35-åring, får i uppgift att göra en bordsvisa. Efraim Klack har annars ansvaret för apotekets tillverkning och analysverksamhet.
- Trots krigsvår och ransoneringstider serveras det rensadel och tre sorters sill. Julle Grönström har lånat motböcker och skaffat sprit som apotekets tillförordnade chef David Borg, 55 år och förgrämt gnetig, portionerar ut via två perkolatorer, behållare med kran nertill. Apoteksinnehavaren, RNO Karl-August Jonsson, är på semester i Hunnebostrand.
- Farmacie eleven Anders Karlsson är bara 19 år, blyg och känslig för sexuella skämt. Han är förälskad i biträdet Rigmor Lund, 18 år med lust på det mesta i livet.
- Blyg är däremot inte farmacie kandidaten Gustav Wahlberg, 25, vars förträngda begär gör honom besvärlig när han druckit sprit. Apotekets "flitiga Lisa" är den nittonåriga Lisa Nordkvist.
- Julle håller tal utan att väcka någon större entusiasm. Bättre går det att sjunga Efraims bordsvisa.
- Dagen efter festen hittar Stina Andersson Gustav Wahlberg död i städskrubben. Tillförordnade stadsfiskalen Vilhelm Lundberg kallar först in Efraim Klack till förhör. Han och kriminalöverkonstapeln Sune Eklund är mycket förvånade över med vilken precision Efraim lyckats förutsäga i bordsvisan vad som senare skulle hända under festkvällen. Men Efraim menar att han dels beskrivit deltagarna som de brukade uppföra sig och dels saker som han tänkt arrangera men som inte blivit av då Borg förhindrat det. "Alrunan som skrek" syftar på en gammal trolldomsväxt som bara växte på galgbackar. Lyckades man få tag på en sådan var ens lycka gjord. Så länge man levde. Efter döden väntade helvetet. Problemet är att när Alrunan slits ur gjorden skriker den så fruktansvärt att alla dör på fläcken. Att han skrev om att låsa in Wahlberg var vara för att rimma på flåsa. Men Gustav Wahlberg blev så förolämpad och ursinnig att Julle Grönström tog visan på orden och öste in honom i städskrubben. Och där fick han sitta. De glömde bort alltihop.
- Rättsläkarens rapport visar att Wahlberg dött av ett gift liknande det som finns i belladonna och bolmört. Gifter som finns i Alrunan.
- Anders Karlsson tjänstgör nästa morgon vid recepturen tillsammans med farmacie kandidaten Gudrun Frisk. Hon är nygift med Emil, någon skogsman inåt landet. I dekokttrummet träffar Anders sin käresta Rigmor. Hon frågar Anders om han hörde skriket från drogrummet under festen. (Här finns en ritning över apoteket).
- Stina Andersson funderar på hur Wahlberg nästan strypt henne då hon kom till drogrummet för att ta reda på vem som skrikit.
- Nästa dag dyker Lundberg och Eklund upp redan klockan 10 på apoteket för att bekanta sig med brottsmiljön. På bottenvåningen finns Arbetsrummet och Officinerna, dvs de bord där medicinen beredes för kunderna. En smal trappa, kallad "Himlastegen" går till andra våningen. I källaren finns analysen och tablettrummet, spritrummet, medicin- och bomullskällaren. På andra våningen finns drogrummet alldeles bredvid trappan och tinkturrummet. Förhören hålls sedan i lunchrummet på andra våningen.
- Efter förhören sammanfattar Lundberg och Eklund sina intryck och försöker sammanställa var alla var vid tolvslaget och därefter. Vissa frågetecken noteras särskilt. Varför tog Stina Andersson igen sig i drogrummet och inte i det kvinnliga omklädningsrummet där det fanns en bekväm soffa? Varför satt Rigmor Lund på toaletten en stor del av natten? Vem var det som skrek i drogrummet? Var det atropin eller belladonna i den grogg som Wahlberg ställt undan åt sig och som han svepte strax innan bråket som ledde till att han låstes in? Och vem låste upp dörren till städskåpet sedan? På morgonen var det olåst! Varför bjöds bara nio omaka personer in på festen, när det finns 23 anställda på apoteket Vargen? Varför erkänner ingen att de tittat till Wahlberg sedan han låsts in? Och framför allt: Vilken roll spelar bordsvisan?
- Vilhelm Lundberg funderar. Måste ordna för Lisa Nordkvist som är sjuk. Men själv kan han inte. Han behöver en kvinnas hjälp. Varför inte Gudrun Frisk? Han beslutar sig för att bjuda henne på middag på Stadshotellet. Gudrun är nygift med skogskassören Emil i Svartsele och ska snart flytta dit till honom. Själv är Vilhelm skild. Han har faktiskt sökt en tjänst i Svartsele som landsfiskal. Ett egendomligt sammanträffande. Till sist får Lundberg fram sitt ärende. Om Gudrun kan hjälpa honom att prata med Lisa Nordkvist.
- Men det blir inget av med det samtalet. Lisa har hamnat på sjukhuset för sömnmedelsförgiftning.
- I församlingens slutna värld blir detta en stor händelse. Församlingsäldsten Edvin Axelsson besöker modern Sara Nordkvist för att erbjuda hugsvalelse. Axelsson kan inte låta bli att tänka på sin son Benjamins beskrivning av Sara Nordkvist som en sladdrig brännmanet. Han börjar fundera på Jesu ord om fariséer och skrymtare. Han ringer sedan till Vilhelm Lundberg och berättar om Lisas fenemaltablettburk.
- På apoteket Vargen försöker Stina Andersson sätta stopp för alla rykten om Lisa olycka.
- Anders byter vatten på blodiglarna och förbereder sedan under Klacks överinseende produktionen av 10000 fenemaltabletter.
- Gudrun Frisk besöker Lisa Nordkvist på sjukhuset. Lisa säger att hon dödat Gustav för att han vänslades med Rigmor fast hon sagt att hon väntade barn med honom.
- Sune Eklund samtalar med Stina Andersson. Hon berättar om hur hon hört ett hemskt skrik från drogrummet. Lisa sprang ut och efter henne Wahlberg, som en varulv. Han försökte strypa Stina när hon hindrade honom. Att inte många kom på festen berodde nog på att det var Grönströms idé. Han är inte så omtyckt. Hon hade tittat till Wahlberg i skrubben, men då var han inte där!
- Stina Andersson och Rigmor Lund väger in huvudvärkspulver. De har inte samma uppfattning om vad som är bra med karlar.
- Gudrun Frisk har ett nära samtal med Kåjulle i lunchrummet. Hon får honom nästan att prata om sina problem. De pratar om David Borg som på sin tidigare arbetsplats, Järven i Härnösand, fått en allvarlig reprimand för att stora mängder narkotika försvunnit. Gustav Wahlberg var elev där då det hände.
- Gudrun Frisk försöker pumpa Anders Karlsson på vad han vet om den mördade Gustav Wahlberg. Gustav bodde hos sin faster. Anders var mycket svartsjuk och avskydde honom för att han kom med grova sexuella anspelningar på Rigmor, kallade henne "Liggmor".
- Ungkarlen Efraim Klack äter som vanligt tisdagssoppa hos familjen Borg. De pratar om vad som hände David Borg i Härnösand och att det gav David starka motiv för att hata Gustav Wahlberg.
- Efter ett sent krogbesök kommer Kåjulle hem till Gudrun Frisk. Där visar han att hans hårda och kalla yta är ett visir som han lärt sig fälla ner så ofta att det blivit en rutin. Men egentligen kom han för att berätta att han kommit tillbaka till apoteket efter festen för att hämta konjak. Då såg han Wahlberg ragla omkring utanför. Han tog honom med sig in och bjöd på konjak. Men Wahlberg var så oförskämt och otidig att när han stöp av konjaken låste Grönström in honom igen i städskrubben dock utan att låsa dörren.
- Gudrun tar Efraim Klack till hjälp för att ta reda på att det inte är praktiskt möjligt att döda någon genom att hälla belladonna i en drink. Det skulle krävas så mycket att den blev odrickbar. Därför har inte Lisa Nordkvist dödat någon. Gudrun ringer genast Vilhelm Lundberg som dock redan vet att Wahlberg dött av fenemalförgiftning. Lundberg berättar också att Grönström erkänt mordet på Wahlberg. Problemet är bara att han säger sig ha använt atropinsulfat.
- Lisa är betydligt gladare denna gången för Gudruns besök. Inte mördat någon och mensen har kommit. Lisa är övertygad om att Wahlberg tagit livet av sig. Hälften behöll han då han gett henne av fenemaltabletterna.
- Det finns emellertid ingen fenemal i konjaksskvätten i flaskan. Men kunde groggvirket varit förgiftat? De hade använt Apollinaris, sodavatten som apoteket sålde. Var också David Borg med på efterfesten på natten på apoteket?
- Efraim Klack avslöjar för Gudrun Frisk att han hällt fenomal i groggvirket. Han ville bli av med skrikhalsen Gustav Wahlberg som förstört livet för David Borg i Härnösand. När Efraim Klack försöker hindra Gudrun för att anmäla honom för polisen tappar han balansen och störtar nerför en trappa och slår ihjäl sig.
- Frånskilde Vilhelm Lundberg bekänner sin kärlek till nygifta Gunnel Frisk som dock står emot inviten. Hon vill hellre satsa på sin Emil.