Nils Hövenmark Döden på vandring 1976

 

Baksidestexten  Sammanfattningar  Hövenmarks startsida

Deltagare är den båda fjällexperterna Evert Strahm , 45 år och Rune Sundh, 43 år. Där är också det äkta paret Rutger och Clary Forsmark. Han är 40 år och hon 25 år. Han är en storvuxen dandytyp, hon liten och vassnäst men ganska docksöt. Hon är väldigt pratsam och avslöjar allt om de båda. Han är tystlåten. De två "ensamvargarna" John Åkerman, 50 år och Mats Bondeson, 37 år. Han ser ut som en kerub eller snarare en jättebaby. Och så slutligen våra gamla bekanta. Vilhelm Lundberg, 58 år och Gudrun Frisk, 58 år.
De tar båten till Vaisaluokta varifrån vandringen ska starta.
- Gudrun har varit gift med Emil Frisk i 30 år. Nu är han död sedan ett halvår. Nu vet hon inte hur hon ska förhålla sig till Vilhelm som hon känt lika länge och som varit förälskad i henne hela tiden. Båda hoppas att vandringen ska få det att klarna dem emellan.
- Gudrun kallar den asketiske John Åkerman för "Munken" och Mats Bondesson för "den sorgsne vikingen". Mats är inte i bästa skick och har svårt att hänga med. Får ömmande skoskav. Han får hjälp av Evert Strahm, "Kaptenen" som vet allt om fjällvandring och mer än gärna delar med sig. "Munken" har med sig en bok som han läser. Det är Bullocks "En studie i tyranni", en Hitler-monografi.
- Förhållandet mellan de äkta makarna Rutger och Clary förefaller inte vara det bästa. Rutger verkar bara vara intresserad av hennes pengar. Men hon har en hållhake på honom.
- Mats berättar om hur han tänkt på självmord ända sedan hans fru och dotter omkom i en bilolycka. Gudrun blir nyfiken och intresserad. Han säger också att han måste göra slut på någonting.
- Vilhelm vill inte vara polis då han har semester. Gudrun tror att Mats Bondesson är tablettmissbrukare.
- Gudrun är livrädd för att tillsammans med Vilhelm passera den skrangliga hängbron. Sedan besöker de en samefamilj i Sallohaure. Kloka och vänliga människor, tycker Gudrun. Gudrun funderar över hur den samiska kulturen ska kunna stå emot den nya teknikens möjligheter och erbjudanden
- De kommer ner till Låddejokkstugan och stugvärden Gustav Bengtsson. Bråket mellan Clary och Rutger fortsätter. Vädret är fint men väderlekstjänsten varnar för att oväder är på gång. Alla beger sig ut.
- Evert Strahm kommer rusande och säger att Mats Bondeson fallit i vattnet och drunknat. Snubblade ovanför fallet och föll i forsen. Helikopter från Stora Sjöfallet rekvireras.
Vilhelm samlar alla för ett förberedande "förhör". John Åkerman tror att Mats gjort självmord. Med helikoptern kommer polisinspektör Tage Eliasson. Han tar tidigare tjänstgjort i Svartsele så Vilhelm känner honom. Med är också polisassistenten Yngve Broström. Vilhelm hjälper till med rekonstruktionen av fallet. När han backar mot fallet med ryggen före faller också han ner. Han räddas snabbt upp ur vattnet. Vilhelm har fallit över en snubbeltråd, en järntråd som någon apterat parallellt med strömfåran. Det handlar alltså om mordförsök!
- Rune Sundh berättar att han är kamrer på en bilfirma i Stockholm. John Åkerman är folkskollärare i en by utanför Umeå. Rutger Forsmark äger ett fastighetsbolag i Skövde. Evert Strahm är alldeles riktigt kapten i reserven, och civilt byrådirektör i Riksförsäkringsverket.
- Tage och Vilhelm går igenom den mördade Mats Bondesons ryggsäck. Där finns ett kvitto på inköpet av olycksbilen underskrivet av R. Andersson.
- Vilhelm Lundberg vill att vandringen ska fortsätta nästa dag och Tage Boström ger motvilligt efter. Vilhelm hoppas att mördaren ska avslöja sig.
- När de når fram till Arasluokta bjuder Domänverket på småstugor. Det är som att komma till himmelriket från ovädret utanför. Rune Sundh säger att han kanske vet vem som mördade Mats Bondeson. Och Evert Strahm att han ska akta sig för att låta andra veta detta. När alla somnat berättar Clary för Gudrun att hon bestämt sig för att lämna Rutger. Hon hatar honom.
- "Adjutanten" Rune Sundh, har gett sig iväg på egen hand. Snart är han dyblöt både in- och utvändigt. Det regnar och snöar. Ryggsäcken är blytung. Han förstår inte hur Mats Bondeson kunde känna till de olycksaliga bilaffärerna. Och att han beskyllde honom för att ha sålt livsfarliga bilar. Plötsligt halkar han och slår knäet så illa i en sten att han inte kan fortsätta.
- Ingen helikopter syns till och Vilhelm menar att de måste ge sig i väg om Rune Sundh behöver hjälp. Snart hittar de honom i hans röda sovsäck. Gudrun lindar hans onda knä. "Munken" John Åkerman erbjuder sig att stanna kvar hos honom. Sundh kräver då att Evert Strahm också ska stanna. De övriga fortsätter. Snart kommer helikoptern med Tage Eliasson och Yngve Broström. Tage Eliasson lyfter med helikoptern för att hämta Rune Sundh. Yngve Broström följer med vandrarna till Staloluokta. Där finns det hotellrum.
- Inne hos Yngve Boström träffas han och Vilhelm och Gudrun. Även John Åkerman är där. Yngve berättar att Mats Bondeson köpte en begagnad Simca 60. Krockade med en långtradare första dagen på semestern. Hans fru och dotter omkom. Mats hävdar att styrinrättningen låst sig. Sven Karlsson var siste ägaren av bilen. Han sålde bilen för 500 kr till Lilla Billagret i Stockholm. Ensamägare Rickard Alexandersson. Denne skyller på en tidigare kompanjon, Rune Sundh.
- Helikoptern kommer och med den Tage Eliasson. I bilannonsen stod ett telefonnummer som gick till en fröken Andrea Ås. Hon hade varit Rickard Alexanderssons fästmö. De separerade för mer än 10 år sedan. Hon har flyttat till USA. Namnteckningen på kvittot då Rune Sundh köpte Simcan överensstämmer med Rutger Forsmarks namnteckning när han skrev in sig på hotellet. Rutger Forsmark kallas in.
- Snart tvingas han erkänna att han och Rickard Alexandersson var kompisar på STI, Stockholms Tekniska Institut. De försörjde sig på bilaffärer. Rutger köpte bilar av Alexandersson som han sedan sålde vidare. Billigt, i befintligt skick. Sedan går han därifrån. Vill ha advokat inför vidare förhör.
- Clary skriker. Hon har upptäckt sin make liggande död på golvet. Rutger Forsmark är död. Läpparna är blå. Han luktar bittermandel. Självmord eller?
- John Åkerman överraskar alla genom att påstå att det är Mats Bondeson som mördat Rutger Forsmark. Det är honom Sundh ger skulden för att han förlorat sin familj. Det är Rutger Forsmark som sålt den livsfarliga bilen till honom. Mats Bondeson följde med på vandringen för att kunna hämnas och döda honom. Mats Bondeson satte upp fällan med snubbeltråden för att få Forsmark att falla ner i klyftan och slå ihjäl sig. men för att vara säker stoppade han också cyankalium i en av Forsmarks tepåsar. Sedan blev han själv offer för sin egen fälla. Mats var silversmed och hade tillgång till cyankalium i sin verksamhet.