Nils Hövenmark En död i kvarten 1974

 

Greta Olausson är journalist. Hon är nyligen skild från häradshövdingen Fritjof Olausson som har skaffat sig en ny, yngre fru. Greta förbereder ett party för sina journalistkolleger på rödvinspartaj. Distriktschefen Åke Sandberg har lämnat återbud. Hans fru Birgitta är sjuk. Men Jonas Lagerström, Sundåradions självutnämnde stjärnreporter kommer. Liksom hans fru Sonja, sociolog, färdig att omstöpa världen. Hon var revolutionär och tillhörde yttersta vänstern.
Lisa Nordkvist, är telefonist och skrivbiträde på radion i Sundå. Hon är ensam och vilsen. Urban Blank är nybliven student och praktiserande frilandsmedarbetare. Stig Jansson är en trygg ljudtekniker. Birgit Grahn är Sundåradions allt i allo. Duktig och noggrann, bara alltför vild efter sexuella kontakter med män. Andreas Wikner är Gretas personlige gäst. Hennes jämlike.
- Åtta gäster kring Gretas matsalsbord i en trerummare i ett nybyggt HSB-hus den 12 september 1964. Man diskuterar kommunpolitiken. Socialdemokraterna har makten, kommunalrådet är Göran Andersson och kommunfullmäktiges ordförande Sixten Hansson.
Jonas Lagerström flirtar med Birgit Grahn. Jonas skryter med sina "djävulsdroppar", giftet från en stormhattsrot.
Lisa Nordkvist känner sig utanför. Hon är glad att Andreas varit rar mot honom och gjort Greta svartsjuk. Plötsligt har alla druckit för mycket. Lisa får hjälp hem av Birgit Grahn. och Greta ställer till med en scen inför Andreas.
När Sonja och Jonas kommit hem kör hon ut honom. Säger att han aldrig mer behöver komma tillbaka. Hon kräver hans nyckel tillbaka. Jonas känner sig eländig, han fryser och är utelåst och det är stängt överallt. Han tar sig ner till jobbet, till radion.
- Andreas kommer missnöjd hem. Nästa morgon går han till radion som vanligt fast det är söndag och han egentligen är ledig.
- Sonja Lagerström känner sig ensam och rädd. Men hon tar sig i kragen och börjar leta efter lediga jobb i dagstidningen.
- Andreas är förvånad över att finna de nya dagstidningarna på sitt skrivbord. Någon måste ha varit på radion före honom. Och under tidningen ligger hans pipa och tobak, som han väl glömt hemma hos Greta kvällen innan? Han ringer henne för att be om ursäkt för i går. Hon bjuder honom på middag klockan fyra.
- Stig Jansson kommer till radion vid två tiden tillsammans med Urban Blank. 1815 ska Nord-Kvarten sändas. Det är Jonas Lagerström som ska sända. Sport-Kalle Sundberg ska sända lokal sport på kvällen. Jonas är osäker och lite sluddrig på rösten när han ska ut i etern. I en kort paus "lånar" han Andreas Wikners whiskyflaska. Han häller en stor slurk i en plasmugg och halsar och drabbas omedelbart av häftiga kräkningsreflexer. De ringer efter ambulans och sedan också polis. Kriminalkommissarie Sune Eklund kommer tillsammans med kriminalkonstapel Sven Berglund.
- I Jonas Lagerströms skrivbordslåda hittas ett avskedsbrev.
- Oskar Jonsson är Sundåradions alltiallo, vaktmästare, grågosse. "Oskattbara Oskar" enligt Greta. Han var nära vän med Jonas Lagerström och kan inte förstå att denne tagit livet av sig.
- Frilansaren Urban Blank har fått sitt första uppdrag för regionalradion.
- Birgit Grahn skriver gagelistor. Människor får betalt för tips och intervjuer.

- Redaktions-Nagran spelar tydligen en roll. Det är inspelningsapparaten och nu är batterierna slut i den. Stig Jansson upptäcker att hela bandet sitter på den högra rullen och upptäcker att det är fullt med skarvar så han tar ut det och kastar det.
- Stadsfiskalen Vilhelm Lundberg är med även i denna bok. Han pratar med alla på radion tillsammans med kommissarie Eklund. Chefen Åke Strandberg tar emot och Stig Jansson visar runt. Lundberg hälsar på Lisa Nordkvist som han minns var inblandad i en mordhistoria för 20 år sedan (Döden på apoteket 1972). Då handlade det om sömnmedlet fenemal i groggvirket till konjak.
- Även Greta Olausson är på plats för att arbeta med sitt litteraturprogram. Hon berättar om lördagens fest hemma hos sig. Förhören ger en bild av en föga omtyckt arbetskamrat.
- Hur är det med whiskyn i Andreas Wikners skrivbordslåda. Vem har lagt giftet i flaskan och vem var giftet avsett för? Stadsfiskalen Vilhelm Lundberg känner att flera av de anställda gömmer saker för honom. Både han och kommissarien börjar alltmer luta åt att det är mord det handlar om.
- De gör upp en tablå över hur de inblandade personerna tillbringat det aktuella dygnet. Se här:
- Oscar Jansson tänker spela in musik från radion på kvällen. Han har ett kasserat band med sig hem från radion. När han ska spela in kvällens grammofontimme hör han Jonas Lagerströms berusade röst läsa upp ett avskedsbrev, sedan hur Andreas Wikner kommer in och hotar honom och sedan Lagerströms snarkningar. Oskar bestämmer sig för att spela över bandet. Han ville inte bli inblandad. Då får han ett oväntat besök. Han blir glad när han ser vem som kommer. Han böjer sig ner i köket för att ta fram en portvinsflaska. Då blir han nerslagen.
- Apotekaren Rolf Haraldsson på apoteket Vargen ger information om droger och gifter. Giftet i nordisk stormhatt är svagare än det i vanlig stormhatt. Han kommer ihåg då Jonas Lagerström gjorde ett TV-program om giftiga växter på apoteket. Då försvann det en flaska med stormhattsgift, Tinctura aconiti. Vem var mer med på inspelningen? Jo, Jansson och Olausson och Lina Nordkvist.
- Oskar Jonsson spelart över den gamla inspelningen med Jonas Lagerström. Men en tvåkanalsbandspelare använder bara halva bandbredden. Teknikern Stig Jansson ordnar detta. Det går bra att återupprätta den tidigare inspelningen, man kan t o m ta reda på av knäppningarna vilket telefonnummer Jonas Lagerström ringde till. Det är till Lisa Nordkvist.
- Vilhelm Lundberg måste prata med henne. Han är mycket oroad. Hon berättar att hon blivit Jonas älskarinna men nu hatar honom, men inte har hon dödat honom.
- Nästa misstänkte till utfrågning är Andreas Wikner som berättar att Greta Olausson uppmanat honom att dricka av whiskyn.
- Stig och Urban lyssnar på gamla band. Plötsligt hör Stig något som avslöjar för honom vem som mördat Jonas. Det är klingande örhängen. Han är säker på att det handlar om Birgith Grahn!
- Men så var det ju inte. Det är Sonja Lagerström som dödat sin make Jonas. Det är Greta Olausson som fixar det så att det blir rätt till sist och att Sonja Lagerström erkänner. Hon mördade sin man av en kombination av svartsjuka och hat. När hon kommer hem till Oskar Jonsson för att skaffa tillbaka det inspelade bandet, hör hon Oskar säga att han vet vem som mördat Jonas. När han går för att hämta något att dricka och knäböjer vid skåpladan griper hon hammaren och slår ihjäl honom.
Och Greta och Andreas får varandra till sist.Giftet nordisk stormhatt:
Nordisk stormhatt (Aconitum lycoctonum). Äkta stormhatt är mycket giftig. Speciellt frön och rot innehåller bland annat akonitin. Allvarliga förgiftningar och även dödsfall har inträffat vid medicinsk användning och vid förväxling med ätliga rötter. Förgiftningar genom olyckshändelse hos barn är dock ovanliga. Nordisk stormhatt innehåller också akonitinliknande ämnen.
Symptom: Kan komma plötsligt, inom en timme, med brännande känsla i mun och svalg, kräkningar, diarré, salivavsöndring, kallsvettighet, myrkrypningar, synstörningar, hjärtrytmrubbningar, kramper och andningsförlamning. Naturhistoriska riksmuseet.

Kirjasto