Nils Hövenmark Kommunaldådet 1975

 

Baksidestexten  Sammanfattningar  Hövenmarks startsida

Allt utspelar sig i tätorten Svartsele i oktober 1971. Närmare bestämt den 29 oktober 1971. Kommunalrådet Victor Swenson är nu före detta kommunalråd. Han har lämnat alla sina kommunala uppdrag sedan har grovt förtalats och utsatts för ryktesspridning. Han är 63 år gammal. I 20 år var han Svartseles starke man. I slutet av 50-talet genomdrev han saneringen av Tjyvbacken (Döden i Svartselet, 1970) som blev ett modernt egnahemsområde. Motgångarna började med kraftverksepoken och Vattenfalls reglering av sjön Svartselet (Döden på Rotaryklubben, 1973). Kommunalvalet 1970 blev mycket dramatiskt. Fram till dess styrde Victor Swenson allt i kommunen tillsammans med fullmäktigeordföranden Leo Lindmark och kanslichefen Tryggve Berg. På provvalet hamnade både Victor och Leo utanför de valbara platserna. Ossian Olovsson hade lett oppositionen inom socialdemokraterna. Övriga var Blenda Hjortström och Arild Sandberg. Och Samuel Lindström som efter bara ett år trodde sig veta vad som var bäst för kommunen. När oppositionen inte fick gehör inom partiet bröt de sig ut och startade eget som "Fria Framstegspartiet" med Ossian Olovsson som ordförande. I valet förlorade socialdemokraterna fem mandat och FF blev näst störst med åtta mandat. Vpks Artur Strömkvist röstade mot Leo Lindmark som kommunalråd. Fria Framstegspartiet tog makten med borgarna och moderaten Emil Frisk blev fullmäktigeordförande.
Victor Swenson blev ensam pensionär sedan hans fru dött i cancer. Han tänker på alla inom kommunen som har anledning att hata varandra.
Egon Strömkvist är signaturen "Argus" på Bottniska Folkbladet. Han hyr en lägenhet i sin fars hus, Artur Strömkvist. Egon vill helst betrakta sig som poet.
Emil Frisk är gift med den betydligt yngre Gudrun Kvist. Han är förtidspensionär sedan hans tjänst som skogskassör rationaliserats bort, hon är farmacevt på apoteket. Han tycker också att alla har anledning att hata varandra. Han nämner särskilt bokhandlaren Erhard Boklund som måste lämna sin bokhandel sedan han förlorat skolboksleveranserna till skolan. Nu får han gå som arkivarbetare på kommunalkontoret med AMS-lön. Den enda trösten han har är hans fru Signe Boklund.
Det nya kommunalrådet Ossian Olovssons tjänsterum vetter ut mot Svartselet. Han har en underbar utsikt. Men han har varken lust eller kometens till att vara kommunalråd. Idag ska arbetsutskottet ha möte. Där är Blenda, Arild och Samuel. Det nya partiet beskylls för att splittra socialdemokraterna. Dessutom sprids det förtal om dem.
- Arild Sandberg tycker om att tala illa om folk. Han blir bjuden hem till Sixten Kloss, och äter middag, trots hustrun Monikas tysta ogillande. De dricker några groggar och Arild lurar Sixten att prata om hur illa behandlad han blivit för sitt slit i turistnämnden. Han har fått ett anonymt brev i vilket han hotades att märkas för livet om han inte lämnar sin post frivilligt. Men sedan genomskådar Sixten Kloss Arild Sandbergs fräcka försök att fiska efter hemligheter.
- Victor Swenson beger sig ut för att leta upp den båt varifrån han hört någon dumpa något i Svartselet en kväll tidigare. Men förgäves. I stället träffar han på ett fallfärdigt ruckel som är Nils Burströms skrothandel.
- Skrot-Nicke är där själv med sin kompanjon Jonas Lindblad, 72 år, kallad "Stora Smällen". De båda gubbarna har tillhört Tjyvbackens urinnevånare, som genom Victor Swensons saneringsnit tvingats därifrån, (Döden i Svartselet, 1970) och är sura på Victor Swenson för detta. Smällen blir emellertid förtvivlad när han förstår att det är hans båt som någon stulit och använt för skumma syften.
- Skrot-Nicke upptäcker att också en nästan ny generator är stulen och beger sig båda ut för att leta reda på den försvunna båten. De beger sig ut på isen och letar längs Svartselets stränder där Swenson inte varit och hittar båten längst in i Maraviken där Marabäcken rinner ut, sänkt till hälften och gömd bakom snår och ris.
- Victor Svenzon kontaktar polisinspektör Sven Boman.. Han berättar att han hört någon sänka något i Svartselet från en båt osynlig i dimman. Båten var stulen från "Stora Smällen". Han fruktar att det kan vara Leo Lundmarks döda kropp som någon sänkt. Boman bjuder på lunch hemma och sedan beger sig de båda ut på inspektion. De tar hjälp av Skrot-Nicke och "Stora Smällen" för att bärga båten. De hittar en manschettknapp i gul metall. Och ett par stålbågade glasögon som de känner igen som Tryggve Bergs.
- De två kumpanerna ger sig ut på isen för att lägga ut nät under isen, tanken är också att söka efter det som någon sänkt i vattnet från den stulna båten. De hittar snart den försvunna generatorn med en svart strumpa hängande i en ståltråd.
- På måndagen saknas Tryggve Berg vid ett möte i lönenämnden.
- Polischefen Vilhelm Lundberg anländer. Grodmän anlitas för att leta efter Tryggve Bergs lik i sjön. Distriktsöverläkare Fritjof Starck är förvarnad. Polisassistenten Arvid Granberg försöker hålla alla nyfikna på avstånd.
- Victor Swenson gör egna efterforskningar. Har någon köpt manschettknappar nyligen? Hos den konkursförklarade Erhard Boklund får han napp. Han sålde ett par knappar i gul metall i lördags, men han minns inte längre till vem. En uppenbar lögn.
- Egon Strömkvist känner igen knappen som sin fars, Artur Strömkvist.
- Vilhelm Lundberg bestämmer sig för att prata med Emil Frisk, den nye ordföranden för kommunfullmäktige och make till Gudrun Frisk som han en gång friat till och som var en viktig orsak till att han lämnat Svartsele. Han ringer Emil som utan baktankar bjuder honom på middag. Emil Frisk kan ge honom en nyanserad bild av allt bråk och förtal som länge präglat det politiska spelet i kommunen. Han erbjuds att övernatta. Sedan blir det snaps och Vilhelm får sig till dels skvallret i byn.
Emil visar Victor det anonyma hotbrev som Ossian Olovsson fått som "partisplittrare". Han berättar om Erhard Boklunds konkurs. Om Svartseles store innovator, Nicolaus Häck som inte fick köpa spånskivefabrikens tomma lokaler. Häck blev mycket besviken på Leo Lindmark och Tryggve Berg. Nu bor han i Fuengerola i Spanien.
- Victor Swenson erinrar sig att Arild Sandberg hade sökt en tjänst som kommunassistent till vilken han var den mest meriterade. Tryggve Berg gjorde allt för att förhindra detta. Victor vet att Tryggve alltid gjorde noggranna anteckningar från alla möten och vet var dessa förvaras på kommunkontoret. Sent på kvällen beger han sig dit. Han har nyckeln kvar. Han blir förvånad då han upptäcker Arild Sandberg med just den pärm i handen som Victor är på jakt efter. Arild springer iväg och Victor griper honom i armen. Arild sparkar och slåss för att komma loss. Då faller han baklänges över trappräcket ner på ett bord som krossas. Han blir skadad men överlever. Han hämtas i ambulans. Sven Boman kommer sedan han hämtat Vilhelm Lundberg hos Frisks. Tillsammans läser de Tryggve Bergs mötesanteckningar. Det är tydligt att Tryggve Berg visste ofördelaktiga saker om Arild Sandberg, som han ansåg hindrade honom från att få assistentjobbet.
- Blenda Hjortström som tipsade Arild Sandberg om att leta upp Tryggves anteckningar i kommunhuset känner sig skyldig till olyckan. Hon skriver ett brev där hon avsäger sig samtliga kommunala förtroendeuppdrag.
- Victor Swenson känner sig också skyldig till, som han tror Arild Sandbergs död. Han blir mycket lättad då han får höra att Arild överlever skadorna.
- Vilhelm Lundberg åker till bokhandlaren Erhard Boklund som han mindes för att för många år sedan stå på barrikaderna mot de planerade vattenutbyggnaderna (se Döden på Rotaryklubben, 1973). Nu liknar han mer en gammal gubbe. Erhard vill att de åker en sväng i bilen. Han vill bara få tillfälle att prata utan att hans fru Signe tjuvlyssnar. Tryggve Berg brukade komma till bokhandeln och anförtro sig åt Erhard. Arild Sandberg skrev anonyma brev på hans sekreterare Kajsas skrivmaskin. Åt sig själv och sina partikamrater. Avsikten var att Tryggve Berg skulle få skulden.
- Till sist löser sig det hela. Artur Strömkvist kan ge Arild Sandberg alibi för den tidpunkt då Victor Swenson hörde något sänkas i Svartselet. Utan det var Leo Lindmark som gjorde detta. Han bara låtsades stiga på rälsbussen för vidare transport till Kanarieöarna. Han lurade stationsmästare Jonas Green. I stället tog han sin stora bil och åkte tillbaka till kommunalhuset och hämtade den döde Tryggve Berg. Körde till Svartselet, lånade "Stora Smällens" båt och dumpade liket i sjön. Sedan körde han med sin bil till Sundå för att där ta Stockholmståget. Lindmarks har ett garage i en annan fastighet och hustrun Linda har inte körkort så risken var minimal att hon skulle upptäcka att bilen saknades. I bakluckan har polisens tekniker hittat Tryggve Bergs ytterrock och pålsmössa. Där fanns spår av blod också.
Efter fullmäktigemötet hade Tryggve Berg kallat in Leo Lundmark på sitt rum och läst lusen av honom. Det blev bråk och slagsmål och Tryggve fick en knuff så att han föll baklänges och slog huvudet mot ett stålskåp med mycket vassa hörn.