Nils Hövenmark Sammanfattningar

 

(kort sammanfattning av några av hans böcker)

1. Nils Hövenmark: Döden i Svartsele 1970

Plats: Svartsele, någonstans i Norrland, på 50-talet
Mördade: Agneta Blom, skoaffärägare och Karl "Rökallen" Skötlund.
Mördare: Vendla Svanlund, 60-årig skomakarefru.
Myndighetsperson: Landsfiskal Vilhelm Lundberg samt polisassistenterna Tage Eliasson och Sven Boman.
Tillvägagångssätt: Blom sticks ner med en kniv i ryggen. Rökallen bränns inne i sin egen stuga.
Motiv: Rädsla och hämnd. Hennes son föraktade henne eftersom dödat hans farmor. Hon pressade Agneta Blom på pengar, som också var utpressare. "Rökallen" blev vittne till hennes brott.
Vad gör hon då: Hon tar sitt eget liv genom att dränka sig.
Annat nytt: Farmacevten Gudrun Frisk är ett slags huvudperson, liksom landsfiskal Vilhelm Lundberg och kommunalnämndsordförande Victor Swenson. Dessa återkommer i senare böcker.
Budskap/problemområde: Udda personer ska vi låta vara i fred och inte försöka att med "milt våld" placera in i samhällets mittfåra. När de försvinner kommer vi att sakna dem och själva mår de inte bra av att bli "vanliga".
Kommentarer: Mycket om mänskliga relationer, mycket om "udda" ovanliga personer eller kanske snarare "vanliga" personer. Det ovanliga är att man beskriver deras innersta tankar, deras elände och kärlek. Aldrig har i "deckarform" socialgrupp 4 beskrivits så ingående och kärleksfullt. Handlar mycket om det politiskt korrekta i att riva gammal bebyggelse och "sanera" bort människor som har ett annat levnadssätt. Skrönor berättas.

2. Nils Hövenmark: Döden på apoteket 1972

Plats: Apoteket Vargen i Sundå i Norrland, krigsåret 1942
Mördad: Farmacie kandidaten Gustav Wahlberg
Mördare: Efraim Klack, labilt natursnäll och blyg 35-åring, laborant och farmacevt.
Myndighetsperson: T f stadsfiskal Vilhelm Lundberg
Tillvägagångssätt: Wahlberg förgiftas med sömnmedlet fenemal i groggvirket till konjak.
Motiv: Klack vill hämnas den förskräckliga behandling Wahlberg utsatt apotekets tillförordnade chef David Borg för när de tidigare arbetet på ett annat apotek i Härsösand.
Vad gör han då: När han försöker hindra sin kollega Gudrun Frisk för att anmäla honom för polisen tappar han balansen och störtar nerför en trappa och slår ihjäl sig.
Annat nytt: Frånskilde stadsfiskalen Vilhelm Lundberg bekänner sin kärlek till nygifta Gunnel Frisk som dock står emot inviten. Hon vill hellre satsa på sin Emil. Men de kommer att ses Svartsele dit de båda ska flytta.
Kommentarer: Alltför mycket kvasipsykologiska analyser.

3. Nils Hövenmark: Döden på Rotaryklubben 1973

Plats: Tre kalla februaridagar 1962 i Svartsele.
Mördad: Den gåtfulle adjunkten Karl Byström, född i Skara 1917. Han är mycket inbunden och samlar på alla andra människors svagheter.
Mördare: Kaptenen och försäkringsmannen Gösta Svärd.
Myndighetsperson: Landsfiskal Vilhelm Lundberg, biträdande landsfiskal Rune Oskarsson samt polisassistent Sven Boman.
Tillvägagångssätt: Byström stryps med sin egen stora vintermössa.
Motiv: Motivet för mordet på Byström var att Svärd fått för sig att Byström kommit på att Svärd stulit pengar då han arbetade som vikarie på skolan. Hans karriär som lärare och försäkringsman hade varit slut om detta kommit ut.
Vad gör han då: Veterinären Vestbom har nästan kört ihjäl sig sedan han fått sin bil saboterad. På väg hem från en förlossning kör han ifatt en bil som har en bit galvaniserad järntråd som han känner igen som sabotageredskapet hängande ut sin baklucka. Han kör snabbt om och tvingar bilen att stanna. Han rycker ut föraren Gösta Svärd ur bilen. Denne blir så förskräckt att han erkänner både sabotaget och mordet på Byström.
Annat nytt: Vilhelm Lundberg flyttar till en polismästartjänst i Sundå, vilket kanske ger Gudrun Frisk ro i sin själ. Victor Swensons storhetstid som kommunalpolitisk landsfader går mot sitt slut.
Kommentarer: Kan vi hoppas att denna konstellation med Vilhelm Lundberg, Gudrun Frisk och Victor Swenson i Hövenmarks författarskap nått sitt slut?

4. Nils Hövenmark: En död i kvarten 1974

Plats: Sveriges Radio i Sundå i september 1964.
Mördad: Stjärnreportern Jonas Lagerström och radions allt-i-allo Oskar Jonsson.
Mördare: Sonja Lagerström
Myndighetsperson: Kriminalkommissarie Sune Eklund, kriminalkonstapel Sven Berglund
Tillvägagångssätt: Hon förgiftar Jonas med en alkaloid som kan utvinnas ur stormhatt och som hon blandat med whisky. Oskar Jonsson slår hon ihjäl med hans egen hammare.
Motiv: En kombination av svartsjuka och hat.
Vad gör han då: Hon blir överbevisad och erkänner sina brott.
Annat nytt: Gudrun Frisk har ersatts med Greta Olausson, nyskild från häradshövdingen och intresserad av Andreas Wikner, som tillhör det gamla stamgånget från Radiotjänst på Kungsgatan 8 i Stockholm.
Kommentarer: Mycket i boken kopplas till tidigare böcker. Flera personer återkommer. Och apoteket Vargen är med. Tidstypiska saker som Tandbergbandspelare.

5. Nils Hövenmark: Kommunaldådet 1975

Plats: Svartsele, oktober 1971
Mördad: Kanslichefen på kommunalkontoret Tryggve Berg
Mördare: Eller snarare vållande till annans död, Arbetarkommunens ordförande och f d fullmäktigeordföranden Leo Lindmark
Myndighetsperson: Polischefen Vilhelm Lundberg, polisinspektör Sven Boman, polisassistent Arvid Granberg
Tillvägagångssätt: Leo Lundmark kommer i bråk med Tryggve Bergs på hans kontor. Det birv slagsmål och Tryggve får en knuff så att han faller baklänges och slår huvudet mot ett stålskåp med mycket vassa hörn.
Motiv: Det politiska livets förvecklingar. Maktfullkomligheten. Sökande efter skumma allianser.
Vad gör han då: Han lastar den döda kroppen i sin Mercedes, kör till sjön Svartselet och lånar "Stora Smällens" båt och dumpar liket i vattnet. Sedan körde han med sin bil till Sundå för Stockholmståget och flyget till Kanarieöarna som han hoppas skall ge honom alibi.
Annat nytt: Polischefen i Sundå, Vilhelm Lundberg får tillfälle att för första gången på åtta år återse sin förälskelse Gudrun Frisk.
Kommentarer: Boken får antas spegla författarens egna erfarenheter av de kommunala livets lögnar, svek och ryktesspridnning.

6. Nils Hövenmark: Döden på vandring 1976

Plats: En fjällvandring mellan Änonjalme och Staloloukta. En höstvecka i början av 1970-talet.
Mördad: Rutger Forsmark, fastighetsägare, tidigare bilförsäljare.
Mördare: Mats Bondeson, silversmed.
Myndighetsperson: Polisinspektör Tage Eliasson och polisassistenten Yngve Broström. Men också polischefen Vilhelm Lundberg som är med på fjällvandringen tillsammans med Gudrun Frisk.,
Tillvägagångssätt: Mats Bondeson hade apterat en snubbeltråd parallellt med strömfåran långt nere i klyftan, för att få Forsmark att falla ner i klyftan och slå ihjäl sig. men för att vara säker stoppade han också cyankalium i en av Forsmarks tepåsar. Sedan blev han själv offer för sin egen fälla. Föll ner och drunknade i forsen.
Motiv: Hämnd. Mats Bondeson ansåg att Rutger Forsmark var den högste ansvarige för att någon sålt en bil med livsfarliga fel till honom. Fel på styrinrättningen orsakade en dödskrock som tog både hans frus och dotters liv.
Vad gör han då: Han gör inget eftersom han redan är död. Han blev offer för sin egen fälla, snubblade och föll ner i forsen.
Annat nytt: Gudrun Frisk är nybliven änka sedan hennes make sedan 30 år, Emil Frisk, avlidit. Gudrun Frisk får ihop det med Vilhelm Lundberg under vandringen men dock inte mer än att de förblir särbos.
Kommentarer: Man måste tycka om den lappländska vildmarken, och det i blåst och snö, för att få en stor behållning av den här boken.. Klart sämst av de sju jag hittills läst. Mycket märkvärdigt slut. Mördaren dog innan offret. Bra vävd intrig men för mycket vandring och som vanligt kvasipsykologi och moralpredikande.

7. Nils Hövenmark: Systrarna Svenssons sybehörsaffär 1978

Plats: Svartsele, en kyrkby i mellersta Lappland
Mördad: Rolf Olsson, en lovande kemist som hemföll åt sol-och-vår av äldre damer med pengar och mer olycksdrabbande, amfetaminproduktion
Mördare: Två torpeder åt knarkmaffian, Lillen, döpt till Orwar Sundberg och Arvid med Armen, Arvid Emanuel Nilsson.
Myndighetspersoner: Polisinspektör Sven Boman och kriminalinspektör Niklas Fredriksson.
Tillvägagångssätt: Torpederna spränger Rolf Olssons laboratorium i luften med Rolf Olsson sovande i ett angränsande rum.
Motiv: Maffialedningen var missnöjd med Rolf Olssons insats och började tvivla på hans lojalitet.
Vad gör de då: "Lillen" och "Arvid med Armen" flyr med Agdas gamla bil utan bromsar, krockar med ett träd, och omkommer båda i explosion orsakad av dynamit och tändhattar i bagagageutrymmet.
Annat nytt: Ingen Vilhelm Lundberg och ingen Gudrun Frisk.
Kommentarer: Boken är mera en skröna med humor en rövarhistoria om två medelålders kvinnor som driver en sybehörsaffär.

8. Nils Hövenmark: Ensamstående äldre herre 1980

Plats:
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson:
Tillvägagångssätt:
Motiv:
Vad gör han då:
Annat nytt:
Kommentarer:

9. Nils Hövenmark: Vargavinter 1981

Plats: Apoteket Vargen Sundå i Norrland, en kall vinter i januari 1981
Mördad: Linda Lövgren, Skatan kallad. Eller är det ett barmhärtighetsmord. Aktiv dödshjälp, kanske.
Mördare: Hanna Bergström, äldsta teknikern på apoteket Vargen, är rundhyllt och godmodig till det yttre. Vill alla väl.
Myndighetspersoner: Kriminalkommissarie Valfrid Torngren. Polischefen Arthur Abrahamsson. Kriminalassistenten Robert Wikström. Men också Vilhelm Lundberg, länspolischef i Mellanbottens län.
Tillvägagångssätt: "Jag hjälpte henne bara" mumlar hon. "Det är så synd om dem som varken orkar leva eller dö."
Motiv: Förgiftas med lanacrist (läkemedel mot hjärtsvikt och för att stabilisera hjärtrytmen).
Vad gör hon då: Hon låser in sig på toaletten och försöker snabbt få i sig lanacrist, men hindras och överlever.
Annat nytt: Vilhelm Lundberg är nu länspolischef i Mellanbottens län. Nu ska han flytta hem till Svartsele och bli sambo med Gudrun Frisk som var med redan för 39 år sedan.
Kommentarer: Vi är åter på Apoteket Vargen, 39 år efteråt.

10. Nils Hövenmark: Ringlinjen 1982

Plats:
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson:
Tillvägagångssätt:
Motiv:
Vad gör han då:
Annat nytt:
Kommentarer:

11. Nils Hövenmark: Adjunkt på villovägar 1983

Plats:
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson:
Tillvägagångssätt:
Motiv:
Vad gör han då:
Annat nytt:
Kommentarer: