Nils Hövenmark Döden i Svartselet 1970

 

Erik Bleck är en avvikare i Svartsele. Han bor i ett litet gårdshus hos skohandlare Karl Blom, fast affären är egentligen hans frus arvegods, Agneta Blom, född Salomonsson. Blecken är en tusenkonstnär och lever på att reparara nästan allt, dock rör han inte elektriska apparater. Blecken går igenom hela byn. Han är på väg till Tjyvbacken på andra sidan Kyrkogårdsviken.
Victor Swenson, självlärd kommunalnämndsordförande, är en som är van att bestämma. Nu har han bestämt att Tjyvbackenfolket ska flytta från sina gamla hus. Där ska styckas av tomter för egnahemsägare. Det måste rensas ut i Svartselets East End. Kommunaltjänstemännen är inte helt överens med honom. Där är den melankoliske socialchefen Rudolf Jernberg och den tänkande kommunalkamreren Jonny Svedin. Jernberg tycker synd om människorna som drabbas av saneringen men är för feg för att säga emot.
På Tjyvbacken bor Emilia Spetsberg. Det är till henne Blecken är på väg. Hon fyller 49 år och Bleck har handlat på Systemet åt henne. Hon är levnadsglad och försöker förföra Bleck. Hon bjuder in honom på kalas på kvällen. Dit kommer också Nils Burström, skärslipare, Kniviga Nicke kallad. Vidare Ruben Spränglund, hans hyresvärd, f. d. rallare, Jonas Lindblad kallad "Stora Smällen" sedan han eldat med ved innehållande dynamit patroner. Karl Skötlund är kommunist och Stalinälskare och kallas därför Rökallen. Slutligen det äkta paret Olof och Vendla Svanlund, båda i 60-årsåldern. Han är skomakare och gör små arbeten åt Bloms. De bor i den största stugan på Tjyvbacken. De har en son, Lars-Erik, och barnbarn, med en blomstrande elfirma i södra Sverige. Han bidrar regelbundet med pengar och elektriska apparater.
- Emilia får en hel de presenter på sin 49-årsdag. Ett silverarmband med månstenar från Svanlunds. Alla skrattar och är glada utom Beck och de märker inte när han försvinner från kalaset.
- Bleck har just fått reda på att han måste flytta från Bloms gatuhus. Det är Agneta Blom, rivjärnet som inte kan med honom.
Elsy Ståhlberg är hembiträde hon Frisks. Det är den timide skogskassören Emil Frisk och hans fru den fräscha Gudrun Frisk som är farmacevt på deltid på apoteket. Hon tycker att det är förskräckligt som Bleck behandlas, särskilt av Agneta Blom. Hon gör Elsy till sin sammansvurna. De ska hjälpa Bleck mot Agneta Blom. De ska ta reda på vem Bleck egentligen är, vilka hemligheter han bär på för att anlägga moteld mot "markattan" Agneta Bloms skvaller.
- Landsfiskal Vilhelm Lundberg är ungkarl
- Han får sin omvårdnad av Beatris Johansson, hans hushållerska. Hon är gift med Anton, tingshusvaktmästaren. Vilhelm är kär i Gudrun Frisk som vänder sig till honom för att få hjälp åt Bleck. Han lovar att ta reda på vad som kan ha hänt honom. Bleck var tidigare mantalsskriven på Nybrogatan i Stockholm.
- Agneta Blom har å sin sida anlitat Franks detektivbyrå i Stockholm för att få tag på ofördelaktiga saker om Bleck.
- Elsy försöker få Bleck att tala om sig själv, men han sluter sig som en mussla.
- Karl Blom har ingen lust att gå hem efter ett "struntsammanträde" med Stövarklubben. Han bestämmer sig för att lämna Agneta och bli resande i skobranschen igen så snart han fått fatt på pengar.
- Dagen efter födelsekalaset är det lugnt på Tjuvbacken. Emilia går till posten och hämtat ett brev från kommunalkontoret. Hon blir upprörd och ledsen när hon ser att hela Tjyvbackens boende är uppsagda! Hon går hem till Beck för att få tröst. Hon upptäcker snart att det är han hon vill ägna sitt liv åt. Hon stannar kvar över natten, i all anständighet förstås. Men Erik Bleck är mycket svår att nå med kärlek, sedan hans fru Ragnhild dog. Han är rädd för att han dödat henne.
- Den "sammansvurna" Elsy får lätt kontakt med Emilia, som inget hellre vill än prata om sin kärlek, Blecken.
- Socialchefen Rudolf Jernberg älskar sin stuga på Granholmen. Han är där mest ensam. Familjen är hellre hos svärföräldrarna på västkusten. Han har en väninna där.
- Emilia går hem från jobbet med en kyckling och en flaska rödvin. Men när hon kommer till Blecks bostad hittar hon bara Agneta Blom, död med Blecks morakniv i ryggen. Det blir en chock för alla.
- Jonas Lindblad, "Smällen", har sett en liten, tjock person ta sig in i Bloms trädgård. Det brinner hos Karl Skötlunds. Skjulet brinner ner över en förkolnad kropp.
- Polisassistent Tage Eliasson finner Bleck vid femtiden på morgonen i Kyrkogårdsviken. Medvetslös och starkt nedkyld men vid liv.
- Vilhelm Lundberg får mycket att bestyra. Han samlar Eliasson och polismannen Sven Boman till rådslag.
- Lundberg förhör skohandlaren Karl Blom. Han hade grälat med sin fru Agneta om Bleck, slagit henne på munnen och sedan gått på krogen.
- "Smällen" och Nicke tänker ta reda på vem som bränt ihjäl deras kompis Rökallen.
- "Erik Blecks vänner", Gudrun, Elsy och Emilia träffas hemma hos Frisks. Elsy berättar att hon träffat Rut Larsson, familjen Bloms hembiträde. Det "skenheliga stycket" hade bara beröm för "gudsbarnet" Agneta Blom. Boman kom och förhörde Rut och då passade Elsy på att ta en fickdagbok ur Agneta Bloms handväska. Det enda de hittar är siffror i kanten. "50" och ibland "100" och mindre ofta större tal som tycks vara summan av de övriga.
- Polisassistent Sven Boman pratar med herrskapet Svanlunds i deras kök. Vendla var hos Agneta Blom på kvällen för att lämna skolagningar. Hon hörde hur Agneta hotade Bleck med att avslöja någon hemlighet om han inte flyttade omedelbart.
- Bleck vaknar upp mellan rena lakan på sjukhuset. Han är rent förvirrad. Vet inte ens om det är han som dödat fru Blom.
- Boman träffar Jonny Svedin på Sandströms Café & Barservering. De är vänner och brukar bada bastu ihop. De funderar över vilka som var vid skohandlarens mellan sex och åtta under gårdagen och vilka var hemifrån mellan elva och tolv under natten, då Rökallen brann inne? Jonny berättar om hur mycket Victor Swenson hatat Agneta för att hon bedrivit en hatkampanj mot honom som stoppat hans riksdagsmannakandidatur.
- Lundberg förhör Nicke och Smällen. Smällen beskriver hur en man med Smällens regnrock hoppat över staketet till Bloms.
- Träff på kommunalkontoret. Victor Swenson tror att det är det är Rudolf Jernberg som är mördaren. Han var på mordplatsen och såg den döda Agneta Blom. Victor kräver att Rudolf anmäler sig till polisen annars gör han det.
- Lundberg förhör Erik Bleck på sjukhuset. Lundberg känner till Blecks trauma och vet att Bleck är oskyldig både till att hans fru Ragnhild dog och Agneta Bloms död. Ragnhild fick en dödlig stöt då hon strök med ett trasigt strykjärn. Bleck hade länge lovat att laga det och tog därför på sig skulden för olyckshändelsen. Han mådde så dåligt efter hennes död att han fick läggas in på mentalsjukhus.
- Lundberg träffar Gudrun Frisk. Han ber henne att vara mycket försiktig i sitt privata "detektivarbete". Han får Gudrun att rodnande lämna över fru Bloms fickdagbok.
- Jernberg och Svedin diskuterar samhällets original. Dels vill de ha dem kvar och dels vill de inte acceptera att originalen valt ett annorlunda levnadssätt. Regnrocken som Rökallen haft på sig då han brändes inne visar sig vara Jernbergs. Han skyller på att någon knyckt den från honom på hotellet.
- Poliserna gör upp en tidtabell för mordkvällen:
17.30 Agneta Blom har uppgörelse med Bleck. Hotar med skandal, hans förflutna dras upp osv.
17.40 Vendla Svanlund kommer med skoreparationer. Väntar tills fru Blom kommer från Bleck. De gör upp affärerna på kontoret.
17.45 Bleck går på systemet.
17.55 Kalle Blom kommer hem. Ser Agneta och fru Svanlund på kontoret.
18.05-18.10 Bleck kommer hem från systemet. Sitter på sitt rum och dricker.
18.15 Affärsbiträdena går hem.
18.30 Agneta släpper ut fru Svanlund och går upp i bostaden. Gurgel med maken, som går hemifrån klockan
18.35 Mål för Kalle Blom: hotellet.
18.30-19.00 Vendla Svanlund tittar i skyltfönster och cyklar hem.
18.40 Agneta skickar iväg hembiträdet.
18.40-19.10 (dödens halvtimme, hade Lundberg noterat)
Rökallen finns på gården och ser det mesta. Smällen också där. Exakt när? När såg han regnrocksmannen hoppa över staketet till Svalens? Vad har han sett i övrigt?
Han lever fortfarande. Guskelov. Vendla Svanlund hämtar sin cykel och åker hem.
18.45-20.00 Kalle Blom borta från hotellet. Kan också ha varit hemmavid.
19.10 Bleck irrar in i verkstan för att hämta en kniv för sitt självmord. Hittar liket, går tillbaka och låser in sig.
19.20 Emilia upptäcker mordet. Rusar hem till Tjyvbacken.
19.30 Bleck ger sig ut på drift.
19.50 Polisen larmas från Svanlunds i Tjyvbacken.
- Blecks Vänner träffas. Vad ligger bakom Agneta Bloms elakhet? Emilia ska fråga ut Vendla som städade hos Agnetas mor, gamla fru Salomonsson.
- Lundberg träffar Victor Swenson. Swensons samarbetsvilja flödar men verkar falsk. Luften går ur honom då han tvingas erkänna att han var på skohandlarens gård mordkvällen. Agneta Blom var en kräftsvulst som måste opereras bort. Men någon annan hann före.
- Emilia "förhör" Vendla Svanlund. Denne berättar att Agneta Bloms föräldrar förbjöd henne att träffa Victor Swenson och tvingade henne abortera barnet. Fru Salomonsson berättade detta innan hon dog. Salomonssons hade borgat för Victors verkstad och kunde få honom till vad som helst. Han offrade Agneta och deras barn för sin verkstad. Hon hatade honom livet ut.
- Rudolf Jernberg har försvunnit ut till stugan i Granholmen. Lundberg och Boman hämtar honom för förhör. För flera år sedan blev Agneta Blom hans älskarinna. Hon var nymfoman, han blev aldrig av med henne. Då pressade hon honom på pengar för att inte avslöja deras förhållande. Han förstod att det inte gick längre och han anförtrodde sig åt Victor Swenson. "Han skulle ta tag i saken lovade han mig. Då kände jag mig feg och stämde träff med Agneta Blom i småbåtshamnen. Hon kom inte och jag gick hem till henne. Då såg han att dörren till Blecks verkstad stod på glänt. Jag blev helt förskräckt då jag såg Agneta Bloms döda kropp, fastnade med rocken och rev upp den. När jag sprang ut såg jag Lindblad, Smällen. Jag kastade rocken. Han tog den nog.". Rudolf Jernberg känner igen de stora beloppen i dagboken. Men vems är de på 50 kronor?
- Emilia besöker Bleck på sjukhuset. Hon berättar om Jernberg. Detta ger Bleck nya minnesbilder som får fart på honom.
- Agneta Bloms aversion mot Bleck berodde på att han ofrivilligt tagit del av ett samtal mellan Victor Swenson och Agneta Blom angående Bloms utpressning av Jernberg.
- Lars-Erik Svanlund föraktade sin mor Vendla och ville aldrig träffa henne. Detta utnyttjade fru Salomonsson och hennes dotter Agneta mot henne. När fru Salomonsson biktade sig för Vendla på sin dödsbädd fick hon veta saker som hon använde för utpressning av Agneta, 50 kronor extra vid varje leverans av skoreparationer. När Swenson stoppade strömmen av utpressarpengar från Jernberg till Agneta Blom tvingades hon stoppa sina pengar till Vendla. Det blev bråk och Vendla stack ner henne. Rökallen som var ute på en av sina fönstertittarrundor blev vittne till mordet och därför brände hon honom inne.
- Om man forskade lite i Vendlas historia så dyker det upp hur Vendla hade vanskött sin svärmor. Lars-Erik är övertygad om detta.