Nils Hövenmark Systrarna Svenssons Sybehörsaffär 1978

 

Baksidestexten

Vintern 1974-75

De levde i det lilla samhället Svartsele, en kyrkby i mellersta Lappland. Agda var den äldre, ett magerlagt fruntimmer i 55-års åldern. Såg inte illa ut. Syster Elin var fem år yngre. Lönnfet, med anlag för att se svettig och rödmosig ut. Hon var religiös. Agda var den driftiga. Hon hade hund, Fabian, bil och körkort.
Båda drev de "Systrarna Svenssons Sybehörsaffär". Agda skötte försäljningen, Elin serviceavdelningen. Agda får regelbundet besök av adjunkt Karl Wågström men det är mest för att hon har färg-TV.
Elin däremot blev sol-och-vårad av Rolf Olsson. Innovatör, han tog henne med storm och snart gifte de sig. Han var 15 år yngre än hon. Han var kemist och inrättade ett laboratorium i gårdshuset. Där låste han med egen nyckel. Och han tappade intresset för de "äktenskapliga plikterna".

Gulleponken, april 1975

Elin hittar "Roffes" plånbok. Bestört över att hitta flera tusen kronor. Och så som hon betalat och och lånat honom pengar. De måste försöka skaffa sig tillträde till laboratoriet.
Agda ringer nummerbyrån och får ett telefonnummer till AB Chemica i Stockholm. Hon får reda på att Rolf Olsson arbetar åt företaget.
- Rolf vill åter låna pengar av Elin och det blir en våldsam uppgörelse. Om skilsmässa och om att han äger hälften av alla hennes tillgångar. Sedan blir han vansinnig när hon kallar honom "Gulleponken".
- När Rolf åkt iväg till sitt jobb i Stockholm och Elin hjälpligt hämtat sig letar hon och Agda igenom hela huset. De hittar kartonger med nitrolit, det är ju sprängmedel de måste informera polisen om. Och till sist i mammas gamla vinterkappa en nyckelring med två nycklar på, nya och oanvända.
- De tar sig genast in i Rolands laboratorium. Där finns många märkvärdiga prylar, och luktande kemikalier men intressantast är en resväska full med pengar! 148 000 kronor mest i hundralappar. Damerna tror att det handlar om knarkpengar. Det finns mycket att diskutera och de två kommer sent i säng. Agda vill att de ska ta reda på om pulvret är knark. Först ger de hunden Fabian lite pulver på en korvbit. Han tycks bara bli piggare. Sedan provade Agda själv lite och blev snart väldigt upprymd. Kan det handla om amfetamin?
- Agda börjar fundera på att spränga "karlskrället" i luften. Med sitt laboratorium och allt. Hon tar sin gamla Amason och åker till en inäga som ligger i närheten av systrarnas sommarstuga. På inägan står en gammal förfallen lada. Där ska de öva sig på att spränga.
- Karl Wågström som är adjunkt i kemi och fysik vid högstadiet i Svartsele lockas med för att lära damerna hantera sprängämnen. Han är dessutom f d reservofficer vid infanteriet.
- Efter en mycket våglig transport och dito sprängning med hunden Fabian inblandad överlever alla fyra utan större skador. Ladan blir däremot en fullträff. Agda chockas och lämnar helt tanken på att spränga Rolf Olssons knarklaboratorium.
- Nästa dag bjuder Agda Karl och Elin på en läcker fårstek. De berättar allt för honom till och med de idéer Agda haft om att spränga Rolf Olsson och hans "förbannade laboratorium i luften". Just då skakar en explosion hela huset. Gårdshuset är redan övertänt och flera mindre explosioner följer. Släckningen som leds av brandchefen Martin Mannberg blir besvärlig. Polisinspektör Sven Boman anlände tillsammans med kriminalinspektör Niklas Fredriksson. Två av de viktigaste vittnena var samhällets ledande original. Skrothandlaren Nicke Burström och fiskaren Jonas Lindblad. Båda var med i Döden i Svartselet, 1970 och Kommunaldådet 1975. Den senare kallas av förklarliga skäl för "Stora Smällen" eller bara "Smällen". De såg båda att smällen och elden kom på samma gång. De såg också en bil som försvann bortefter Nygatan.
Det brända liket efter Rolf Olsson hittas i hans säng. Allt tyder på att det är en olycka orsakad av en läckande gasoltub.
- På Hotell Du Nord i Sundå tar Oscar Tvärbrandt in. Han kallas "Ättestupan". Han är i sällskap med sina två kumpaner, Lillen, döpt till Orwar Sundberg och Arvid med Armen, Arvid Emanuel Nilsson. Lillen och Arvid arrangerade explosionen som tog död på Rolf Olsson. Problemet är att när de skulle hämta pengarna hade någon stulit dem.
- Ingenjör Åke Davidsson kommer till de två systrarna för att beklaga sorgen. Han blir emellertid snart avslöjad av Agda som förstår att han bara är ute efter pengarna som hon och Elin tagit hand om.
- Oscar Tvärbrandet och hans två kumpaner är på väg från Sundå till Svartsele för att hämta pengarna. Huset är tomt så det är lätt att ta sig in. Karl Wågström som kommer för att hälsa på damerna blir nerslagen. Snart flyr kumpanerna inför polisens ankomst. När de kommer ut upptäcker de att "Ättestupan" försvunnit med bilen. De tar i stället Agdas körodugliga bil som dessutom har dynamit och tändkapslar i bagageutrymmet.
- Många tekniska bevis tyder på att det är Agda och Elin som sprängt ladan. Sven Boman är mycket bister då han besöker damerna.
- Lillen bromsar, hjulen låser sig, han får sladd och krockar med ett träd. Detta får dynamiten att explodera och både Lillen och Arvid med Armen att gå upp i rök.
- Oscar Tvärbrandt ser vad som hänt och bestämmer sig för att hämnas sina döda kumpaner. Han bestämmer sig för att besöka de två damerna och kräva fram pengarna. Under tiden har Agda laddat sin fars hagelbössa. De gillrar också en fälla med ett rep och tomma kakburkar i trappan. Detta avslöjar Oscar Tvärbrandt då han smyger sig in under natten. Damerna vaknar och när han kommer in i bostaden möts han av en strålkastare i ansiktet och en barsk röst som säger att han ska släppa pistolen han har i handen. Han blir förskräckt och lyder omedelbart. Agda låter ett skott gå av och Oscar blir plötsligt mycket samarbetsvillig. Men plötsligt får han en chans. Han gömmer sig bakom Elin, greppar väskan med alla pengarna och rusar sedan nerför trappan. Otur för honom att fällan fortfarande är uppe. Han snavar över repet och slår ihjäl sig i fallet nerför trappan. Damerna fyller nu i stället kakburkarna med pengarna. Väskan laddar de i stället med tidningspapper och låter några sedlar sticka ut som lockbete.
- Ingenjör Åke Davidsson kommer på besök. För att säga adjö säger han. Men det är väskan med pengarna han är ute efter. Chefen har med iskall röst gett honom det uppdraget.
- Agda vill inget hellre än att lura på Davidsson lockbetet. Så går det också men då Davidsson ska starta sin bil dyker adjunkten Karl Wågström upp. Han tror att mannen lyckats stjäla alla pengarna och drar till sig väskan och springer i väg. Davidsson måste vända bilen och Wågström får ett försprång. Han springer till stranden och kastar väskan ut på isen. När Davidsson ska rädda väskan går han ner sig i den svaga isen tillsammans med väskan. Det blir polisen som räddar livet på honom.
- Polisen förhör Åke Davidsson som är helt förstörd efter isbadet och förlusten av pengarna. Han börjar med att berätta "Gulleponken" Rolfs historia. Och sedan sin egen. Om hur de fastnat i knarkmaffians nät.
- Agda och Elin får dåligt samvete och öppnad kakburkarna för Sven Boman. Pengarna ligger i buntar packade med sidor ur telefonkatalogen. På varje är ett namn inringat. Det handlar tydligen om ligans medlemmar i Stockholm. Detta hjälper Stockholmspolisen att spränga knarkligan.