Nils Hövenmark Vargavinter 1981

 

Baksidestexten

Det är vargavinter i Sundå. Fredagen den 16 januari 1981. Änkefru Johanna Sundberg sitter i sin karmstol vid fönstret åt Storgatan. Hon antecknar allt hon såg. Hon läser Julius Grönströms dödsannons. Hade varit apotekare på Vargen i Sundå en gång. Varit inblandad i en mordhistoria (Döden på Apoteket, 1972) (K Julius S Grönström, 45 år, stöddigt egocentrisk diskchef. försökte mörda den förskräcklige farmacie kandidaten Gustav Wahlberg och erkände mordet. Men en annan person hade redan dödat honom.)
Chef för apoteket är Anders Karlsson som inte trivs med de administrativa uppgifterna och längtar tillbaka till tiden då han mest arbetade i laboratoriet. Han är inte längre en kompetent apotekare, bara en halvdålig administratör. Han känner sig fruktansvärt ensam. Dessutom finns det en anställd som gör klimatet extra kyligt. Det är Linda Lövgren, 49 år och receptarie. Hon har öknamnet Skatan. En missnöjesapostel. Hennes ljusa motpol är "Kattfoten". Friherrinnan Agneta Leijonclou, född Pettersson. Hennes betydligt äldre make är död. Hon kallas ibland för "Glada Änkan" eller "Galna Änkan". Hon är recepturchef på Vargen med ansvar för det löpande expeditionsarbetet.
Apotekets försteman och personalchef Ragnar Ekelund, sitter i en glasbur med överblick över officinen, apotekets expeditionslokal. Han är en storvuxen man med bistert utseende. Han hatar Linda Lövgren.
Hanna Bergström, äldsta teknikern är rundhyllt och godmodig till det yttre. Muminmamman, har den unge apotekaren Johan Ljungdahl döpt henne till. Men mycket räddhågad inombords.
- I packrummet planerar Kattfoten en möhippa för Judith Gustavsson den tekniker som skötte varubeställningarna, tillsammans med Ebba Svanberg, teknikern Maria Zackrisson och Jenny Björklund.. Den sammanboende fästmannen Pelle ska vara med.
- Johan Ljungdahl är vän med Maria Zackrisson. Han delar rum med kontorsbiträdet Rigmor Olson, snart 60 år. Hon är gift med Ingvar Olson en framstående fastighetsägare. Äktenskapet är inte särskilt lyckligt. Rigmor har arbetat på apoteket Vargen i 39 år.
- Anders Karlsson och Ragnar Ekelund har sin veckoliga pratstund. Idag blir det över smörgåsbordet på Savoy. Nu handlar det om Linda Lövgren. Anders vill få all information innan han ska tala ut med henne om alla problem han tycker att hon ställer till med. Plötsligt dyker Gudrun Frisk upp. Hon har med sig sin fästman Vilhelm Lundberg, länspolischef i Mellanbottens län. Han hade utrett ett mord på apoteket Vargen, 1942, när Anders var elev (Döden på Apoteket1972). Ett annat i Svartsele under hans tid där. (Döden på Rotaryklubben 1973). Frånskilde stadsfiskalen Vilhelm Lundberg bekände sin kärlek till Gudrun Frisk redan för flera decennier sedan men då föredrog hon att gifta sig med Emil, skogskassören i Svartsele. Gudrun Frisk var huvudperson redan i första boken Döden i Svartselet. Nu ska Vilhelm Lundberg flytta hem till Svartsele och bli sambo med Gudrun.
- Två farmaceuter till: Katarina Ekdahl och Aina Josefsson.
- Chefen Anders Karlsson känner sig tvingad att ta en dust med Skatan. Men samtalet med Linda Lövgren blir inte som han hoppats, utan snarare som han fruktat. Det är hon som angriper honom och när han då hotar med Hälsorådet och läkare blir hon aggressiv och rusar ut. Hon går in på Ragnar Ekelunds kontor. Och nu är det han som hon låter sin ilska gå ut över. Hon har en hållhake på honom, information som hon hotar att avslöja för hans fru Tora om han inte får Anders Karlsson att ta tillbaka vad han beskyllt henne för.
- Linda Lövgren bor i ett radhusområde. Hon känner att hon vänt ett hotande nederlag till en seger. På vägen hem har hon köpt god mat på ICA och nu ska hon ta sig ett stort glas whisky. Börjar tänka på att hennes arbetskamrater har det roligt på sin möhippa. Men ensam är stark. Det blir mer whisky.
- I Rigmor och Ingvar Olsons stora sjurumslägenhet är det "herrmiddag". Eller det kanske handlar om en mutmiddag från fastighetsägarens sida. Han äger ju apotekshuset. De tre apotekarna Anders, Ragnar och Johan är inbjudna. Det bjuds på dyra whiskysorter.
- Friherrinnan Agneta Leijonclou bor i en anslående doktorsvilla som hon ärvt efter sin friherre bankkamreren. Hon har sin arbetskamrat Jonas Ljungdahl som inneboende. Hon har laddat upp med försvarliga mängder björnblod, vodka och lingondricka, till möhippan. Hon är snyggt klädd i frack. Hon ska spela brudgummens roll.
- På väg till möhippan passar Hanna Bergström på att besöka Skatan. Hon tycker synd om henne som ska sitta ensam när de andra roar sig. Skatan är ganska påstruken och mötet blir ganska misslyckat.
- Änkefru Johanna Sundberg sitter i sin karmstol och ser den "ensamma flickan" komma hem. Hon blir glad då den "rultiga människan" kommer på besök med en tårta.
- Möhippan får en besvärlig start innan Judith förstår att kvinnorna med rånarluvor är hennes egna arbetskampater. Sedan stiger stämningen i takt med björnblodskonsumtionen. Det blir många glada sånger. Men snart skapar alkoholen inte bara glädje utan också snarstuckenhet. Och att fyra av raketer från balkongen i berusat tillstånd är inte att rekommendera. Det blir en snabb avslutning på hippan.
- Även herrmiddagen får ett abrupt slut. Medan den politiska diskussionen blivit allt hetsigare får Ingvar ett telefonsamtal. Han säger att det är Rigmor och att hon är på väg hem. Han visar tydligt att han vill att sällskapet går hem.
- Skatan har somnat vid TVn. Klockan 23 vaknar hon. Någon ringer och vill komma på besök. Hon ska låsa upp dörren så att personen kan smita in. Sedan får hon sådana darrningar i kroppen att hon måste ta både sobril och digitalis för hjärtats förmaksflimmer (lanacrist). Snart blir hon väldigt dåsig.
- Kattfoten oroar sig för Rigmor. Hon finns inte i gästrummet där hon somnat berusad för några timmar sedan. Hon går ut för att leta reda på henne.
- Johan Ljungdahl går till Stadt där de yngre tjejerna efterfestar efter möhippan. Han blir sur när han ser Maria sittande med en främmande man. Han vankar hem igen. Ingen Kattfot finns i huset. Men han hör snart hennes steg. Hon tycks helt förstörd. Men hon vill inte tala om att hon hittat Linda Lövgren död på köksgolvet i sitt radhus.
- På väg till jobbet nästa morgon måste hon ta sig en titt på Skatans hus. Men nu är dörren låst!
- Anders Karlsson tar familjen med sig på en weekendtripp till Umeå för att döpa sitt första barnbarn.
- Ragnar Ekelund har en besvärlig morgon. Hustrun Tora är sur.
- Familjen Olsson har sovmorgon. Båda är bakfulla.
- Kattfoten och Johan har delat natten ihop.
- Ingen Skatan har kommit till jobbet fastän klockan är över nio. Efter mycket fram och tillbaka ringer Kattfoten till polisen som kommer och Anders Karlsson följer med. De hittar henne på golvet i köket, död. Anders tar så illa åt sig att han blir sängliggande i hemmet. Det blir Johan som får ersätta Skaten i hämtrecepturen tillsammans med Maria. Plötsligt bjuder han henne på middag på Savoy!
- Kriminalkommissarie Valfrid Torngren kommer till Skatans hus. Delegerad av polischefen Arthur Abrahamsson som han inte gillar. Det var bättre på Valfrid Torngrens tid, tycker han.. Kriminalassistenten Robert Wikström var också med. De arbetade bra ihop. Der ser ut som en naturlig död eller möjligen självmord. Död minst ett dygn, tror läkaren Fritjof Starck.
- På apoteket kallar Ragnar in Gudrun Frisk för att fylla upp luckorna. Hon har ju lång erfarenhet både av mord och apoteksarbete.
- Kriminalkommissarie Torngren kommer till apoteket Vargen för att intervjua Linda Lövgrens arbetskamrater. Ragnar visar tydligt att han inte sörjer henne ett dugg. Kattfoten ville inte heller ha med henne att göra. Hanna Bergström tycker synd om henne även om hon inte var snäll alla gånger.
- Kan man dö av att dricka djupfryst brännvin, undrar Torngren. Skatan var så snål att hon stängde av kyl och frys på vintern och använde en låda på balkongen.
- Hemma hos Anders och Margareta Karlsson träffas Gudrun Frisk, Vilhelm Lundberg och Fritjof Starck. För 20 år sedan träffade den senare sin fru, sjuksköterskan Viveka Roos, i samband med ett mordfall (se Döden på Rotaryklubben, 1973). De har mycket att prata om. Men Anders är förtvivlad. Han är övertygad om att det är hans utskällning som drivit henne till självmord.
- Johan och Maria äter middag på Savoy. Han tycker allt bättre om henne. Kattfoten är glömd.
- Kan Skatan ha dött genbom att bälga i sig djupfryst brännvin?
- Den gamla damen Johanna Sundberg talar om för polisen att Linda Lövgren haft herrbesök vid tolvtiden på fredagsnatten. Men karlen kanske var Kattfoten utklädd till karl efter att ha deltagit i möhippan.
- Fastighetsdirektören Ingvar Olson blir misstänkt och sedan apotekaren Ragnar Ekelund. Han erkänner att han vänstrat med Linda Lövgren som sedan inte velat släppa honom utan bara krävt mer och hotat med att tala om allt för hans fru Tora. Hon var både nymfoman och en duktig skådespelare,
- Hanna Bergström blir utfrågad om sitt besök hos Linda Lövgren tidigare på fredagskvällen.
- Till slut är Agneta Leijonclou, alias Kattfoten nära att bli åtalad, misstänkt för att ha lämnat Linda Lövgren att dö i sina egna spyor. Men då rycker Gudrun Frisk in. Hon har flera argument för att Linda Lövgren måste ha varit död då Kattfoten besökte henne. Utanför den halvöppna dörren till kontoret står emellertid Hanna Bergström och lyssnar. När hon blir upptäckt rusar hon iväg och låser in sig på toaletten. Vilhelm få tag på en yxa och slår sönder dörren. Där hittas Hanna som förgäves försöker tugga i sig en tillräcklig mängd tabletter. Lanacrist. Samma som Linda Lövgren dog av. "Jag hjälpte henne bara" mumlar hon. "Det är så synd om dem som varken orkar leva eller dö."
- Det var en sorts dödshjälp, menar Johan långt senare i ett samtal med Maria. För dem lider vargavintern mot sitt slut. Vårkänslorna är på väg.