Tord Hubert Ett mord på vägen 1970

Jag heter Anders Brun och är journalist på Veckans Runt. Jag möter Jill Borne då hon stiger ur flygplanet från Luleå. Min uppgift är att följa med henne och beskriva en vecka ur hennes liv. Med mig är fotografen Kaj. Jag blir inbjuden på Jills bror Gösta Bornes förlovningsparty. Den lyckliga är en av mina arbetskamrater och heter Caroline. Jag har haft ett förhållande med henne som fått ett abrupt slut. Vid tolv tiden lämnar direktören Gösta Borne festen. Jill går strax efter.
När jag själv lämnar festen blir jag vittne till hur en ung flicka faller till golvet. Hon ber mig skaffa en taxi. Jag följer med i bilen. Det är det tredje syskonet,
Eva Borne. Hon ska åka till Schweiz nästa morgon. Vi åker till Jakobsberg. Hon bor i en herrgård. Utanför entrén står en bil parkerad. En Bentley av 50-talsmodell. I bilen sitter en död man med ett elakt sår i huvudet. Det är Evas far. Torvald Borne.
Poliskommissarie Åkesson åkallas. Margit Borne som bor på herrgården och är en yngre maka till den omkomne informeras. Husets chaufför, Simon Lorenzon, tycks ha försvunnit.
Nästa dag på redaktionen tar Eva kontakt med mig. Hon vill bjuda på lunch och ha hjälp. Hon vill ha hjälp att hitta Simon. Hon vill att jag hitta Simons fästmö, en jugoslaviska som arbetar på en restaurang. Jag gör det. Det är
Anna Broz, kallskänka. Simon har gömt sig hos henne på Grevgatan 18. Simon öppnar med stor tvekan. Han berättar att någon kilometer innan Borna gård sprang en ut ur mörkret och kastade sig under bilen. Simon tvärbromsade och Torvald slog huvudet i handtaget till sökarljuset. Hans bälte var trasigt. När Simon stannade bilen kunde han inte finna kroppen efter den andre.
Eva Borne vill att jag kontaktar Simon nästa morgon. Han säger att en person har ringt till Anna och sagt att han har information som kan rentvå honom. Personen vill träffa honom på olycksplatsen klockan 10. Jag inser att det är någon sorts fälla. När jag försöker hindra honom att gå blir jag nedslagen. Eva väcker mig ur min medvetslöshet och vi åker snabbt till olycksplatsen. På avstånd ser vi redan ett rökmoln. Simons Folkvagn har kört av vägen. Bilen ligger på klipporna 15 meter nedanför och brinner. En bilförare anropar Åkesson som snabbt är på platsen. Jag berättar allt jag vet om Anna och Simon för honom. Åkesson är övertygad om att Simon mördat Torvald Borne och sedan begått självmord.
Georg, min chefredaktör kräver att jag åter till Berlin där Jill ska repetera sin nya show. Kaj följer med. När vi kommer till Berlin följer vi efter Jill till Coupé 77, Berlins mest exklusiva nattklubb. Innan dess ringer Eva från Stockholm och berättar att Torvalds advokat och barndomsvän Ernst Kanning, bekräftat att säkerhetsbältet saknade spännet när han placerade Torvald i bilen. 
På Coupé träffar vi Jill med sin producent
Jonny. Men där är också Margit Borne, den sörjande änkan. Hon kramas om av sin kavaljer som är svensk och heter Bertil Olsson. Kaj tar en bild. Men det gör man inte ostraffat på nattklubben. När vi ska gå ut stoppas vi av två storväxta tyskar som vill ha kameran. Kaj kastar den till mig och jag springer därifrån. De jagar mig in och ut på flera barer och till sist tar det mig. Jag tvingas lämna över kameran, de rycker ut filmen och går sin väg. 
När jag träffar Kaj igen får jag veta att han redan bytt filmerna. Han har kvar den med bilderna från Coupé. 
Kaj och jag följer nästa dags repeterande och äter sedan lunch med Jill. Hon går på toaletten och kommer tillbaka skrikande att hon är bestulen. Det visar sig vara sin tub med amfetamin hon förlorat och som hon måste få ersatt omedelbart hos Jonny. 
Åter i Stockholm träffar Eva och jag Ernst Kanning. Han tror att både Torvald och Simon blev mördade och han vill engagera mig som detektiv för att ta reda på den verklige mördaren. Han har redan ordnat så att jag får ledigt från tidningen en månad med full lön. 
Jag åtar mig uppdraget och försöker tillsammans med Eva göra en analys av vad som hänt och vad vi vet hittills. Enligt testamentet ärver Margit Borne hela egendomen med inventarier värt 1 miljon. De tre barnen delar på den övriga förmögenheten. Företaget AB Contractus är redan sålt till ett schweiziskt företag. Torvald Borne var sjuk i cancer då han dog.
Jag får ett anonymt telefonsamtal. Någon med förställd röst hotar mig om jag inte slutar snoka.
Jag åker ut till AB Contractus och träffar direktören Gösta Borne i ett lyxigt kontorsrum. Sedan åker jag till ett annat direktörsrum vid Sergels torg och träffar Bertil Olsson. Ingen av dem tycks bli särskilt förskräckta över mina försök att vara privatdetektiv. Olsson att han också fått en anonymt telefonsamtal från någon som sa sig vara representat för ett antal av Contractus kunder som sa sig vara besvikna. De hade förlorat stora summor pengar. Olsson spelar upp det bandade samtalet.
Jag lyckas spåra den man i gul överrock som tidigare skuggat Eva och mig. Han är privatdetektiven
David Skogert. För rätt summa pengar talar han om hur han fått uppdraget.
Min gode vän
Gerhard på Veckans affärer menar att det handlar om skattesmitning. Bornarna bedrev skenkonsultationer i Schweiz som möjliggjorde överflyttning av skattefria vinster dit. Efter ett tag tog de själva hand om pengarna.
Jag berättar för Eva Gerhards uppfattning om familjen Bornes affärer. Hon vill inte tro att det är sant. Hon vill att jag ska kontakt med Gösta. När jag kommer till Lidingö och Gösta Bornes villa finner jag den tom men allt är uppochnedvänt. Någon har sökt igenom allt. Jag ser blodspår som går till en torr fläkc utanför ytterdörren. Där stod tidigare en stor packlår. Jag förstår hur Gösta Bornes döda kropp fraktats bort.
Grannfamiljen Berg har ett hembiträde som sett hur Stockholms stadsbudsbyrå fraktat bort låren. Där vet man att adressen varit en sommarstuga på andra sidan Gustafsberg.
Caroline kommer hem till mig helt uppbragt över Göstas död. Hon vet att berätta om Bornes affärer. Jag lämnar henne hos Åkesson.
Jag får ett telefonsamtal från Skogert med mer information. Sedan sätter jag mig och analyserar vad som hänt. Till sist får jag en idé om hur mordet på Torvald Borne kan ha gått till. Mördaren har använt sig av en skyltdocka i plast som han med ett rep dragit in under bilen och sedan dragit i väg och gömt. Medan Simon letade efter överkörda "kroppen" passade mördaren på att slå ihjäl Torvald med en hammare. Det finns tre möjliga personer, Jill och Margit Borne samt Bertil Olsson. Kontroll av deras alibin visar emellertid att ingen av dem haft tillfälle att begå mordet. Återstår Caroline. 
Jag skriver ut mina hypoteser för Åkessons räkning. 
Jag åker hem till Caroline. Inge hemma. Grannen vet att hon åkt till Arlanda för att ta ett plan vid 12-tiden. Det planet går till Köpenhamn. Jag får hjälp av min vän och kollega Ole Ewald i Köpenhamn att åka till Kastrup och ta reda på vilket anslutningsflyg hon tar. Efter några timmar ringer han och berättar att hon tagit ett plan till München som fortsätter till Beiruth. En annan kollega från UP, John Seneres kan senare bekräfta att det är till Beiruth Caroline begett sig. I Beiruth får jag kontakt med Sveriges Radios korrespondent där. Sedan tar jag själv flyget till Beiruth och några timmar senare träffar jag Staffan på flygplatsen.  Vi får reda på på vilket hotell Caroline bor. På verandan utanför matsalen sitter hon. Bredvid henne vålnaden Gösta Borne!
Han blir inte särskilt upprörd över att jag genomskådat honom. I morgon ska han få en helt ny identitet. Ingen kan komma åt honom. Men jag kräver att få en miljon för att inte sätta käppar i hjulet. Som påtryckningsmedel visar jag honom tummen jag hittat på olycksplatsen och som avslöjar hur han begått mordet på sin far med hjälp av en skyltdocka.
Jag hotar att övertyga hans älskade Caroline om vilken simpel mördare han är.
Han går med på att träffa mig på banken nästa dag. När han ska legitimera sig med sitt pass grips han av polisen eftersom de fått uppgifter från svenska myndigheter om att Gösta Borne är död. Caroline som blivit övetygad om hans kriminella handlingar vägrar att bekräfta Göstas identitet. Jag hjälper Caroline att komma på ett flygplan till Stockholm. Själv tänker jag åka skidor på annan plats och i ett annat klimat i sällskap med en betydligt mer tilldragande kvinna, nämligen Eva Borne.

Bra tempo, spännande. En riktig thriller.