Tord Hubert Fällan 1974

 

I Istanbul gör två personer upp om en affär. Människor med talang och utbildning för sabotageuppdrag hyrs för att spränga och döda. Robert Martin träffar doktor Goretz med tysk brytning på hotell Liman. Köpesumman är en kvarts miljon D-mark. Betalningen sker i värdefulla frimärken. "Varorna" ska levereras till Malmö. Det är två män som båda talar en sortssvenska med dansk brytning, "Mladen Steiner", 27 år och Milan Moll, 42 år.

Anna Berger gör en intervju med den amerikanske senatorn Stockwell som är i Stockholm för hemliga överläggningar med sin sovjetiske fredsvän Konstantin Feodorov, sedan Annas kollega, fotografen Ken lyckats ta en bild på de två i Humlegården. Anna och Kim ska på en veckas vildmarksliv i Lappland.

Turistföreningens PR-chef är major Nilsson. Han tar emot doktor Hans Haseke från Tyskland och hans paranta sekreterare fräulein Krämer på Kirunas flygplats. Därifrån ska de ta ett vattenflyg till destinationsorten. Med är också Peter Baxter, engelsk lektor vid Hjalmar Lundbomsskolan i Kiruna som lever för sommarens vildmarksliv och laxöringsfiske. Alla ska de ut på Operation Vildmark. Under ledning av Grahn, föreståndare för Paktas fiskecamp ska de gå de sista kilometrarna. De når de tre stugorna med gavlarna mot älven. Den enda kontakten med omvärlden är fjällradiosystemet. När de kommer fram träffar de Anna och Ken och Steiner och Moll som uppfattas dom danskar.
-Peter Baxter försöker sig genast på fisket. Det är det enda som kan få honom att glömma sina minnen av hur hans fru Jane krossades av en lastbil första veckan av deras äktenskap.
- Grahn gör en genomgång av fiskeområdena. Han känner sig mycket kompetent och stolt över att vara fiskevärd över ett eget område, Paktas.
- Husmor Ellen förbereder städning och bäddning efter avslutad frukost. Danskarnas rum är låst. Hon öppnar med granndörrens nyckel, alla dörrar har samma lås. Sedan hon ordnat rummet känner hon på den tunga resväskan. Den går upp och avslöjar åtta kartonger med gula stänger. Hon känner igen sprängdeg. Hon måste ha tag på Grahn och majoren! Då kommer den store, kraftige Moll. Och snart hittar fiskarna en bylte flytande i vattnet. Haseke lyckas fånga det med ett välriktat kast och dra in det. Det är husmor som drunknat i älven.
- Grahn slår på radion för att kalla på polis och hjälp. Men den är helt död. Vad ska de göra? Grahn vet att det finns en stuga som Domänverket äger några mil längre ner längs älven. Den används för representationsändamål för staten. Stugvärden heter Allan Pettersson. Han har berättat att ett engelsktalande högdjur är på väg dit. Vägen dit är besvärlig men Grahn ska kunna klara det. Där finns all kommunikationsutrustning.
- Grahn ger sig iväg. Han trivs som bäst när han får vandra i fjällen i svår terräng. Han tar en paus i "Kafé Kåtan". Där dödas han bakifrån med ett karateslag mot halsen.
- Ken tar kort på Haseke i dennes kamp mot de stora fiskarna. Det ska bli en fin reklambroschyr. Det blir många fångade öringar. De grillas och förtärs utomhus. Haseke trivs. Männens stenåldersbehov av fångst har tillfredsställts säger han.
- Peter som är radiokunnig får ta en titt på den tredskande fjällradion. Snart ser han att en av kopplingarna är bortplockad. Det handlar om sabotage. Majoren och Peter går in i "danskarnas" rum. De hittar elsprängkapslar och tar dem med sig. Snart kommer Moll och Steiner och kräver sin utrustning tillbaka. Det blir bråk. Majoren blir misshandlad Steiner drar pistol och talar om att fjällhyttan är "kapad". De får lämna ifrån sig sina skor, får bara vara på sina rum och ingenting kommer att hända dem om de inte lägger sig i vad Steiner och Moll tar sig för. De talar om att de dödat husmor och Grahn.
- De överlevande håller rådslag och börjar förstå terroristernas plan. Den är att spräng sdammen så att älven forsar ner och förstör Domänverkets hytta längre ner. Det ska se ut som en olycka och döda fredssenatorn Stockwell. Även Paktas fiskekamp kommer att dränkas. Vilka som ligger bakom terroristerna diskuteras och antagandena speglar deltagarnas politiska åsikter, som Ken som deserterat från Vietnamkriget, majoren som tror att det är kommunisterna eller Haseke som tror på den internationella rustningsindustrin.
- Majoren blir alltmer militär. Han och Haseke planerar att stänga in Steiner och Moll. En bra idé som faller på att bensindunken som majoren hämtar från förrådet inte innehåller bensin och därför blir det ingen brasa. Moll rusar ut och fäller majoren som dör på fläcken. De tar Sabine som gisslan.
-Haseke minns hur han som 19-åring mot alla odds överlevt de sista krigsåren i Berlin. Han har alltid haft känslan av att våldet skulle hinna ikapp honom till slut. Han får hjälp av Anna att ordna en fälla. Anna solar naken ute på Hällen. Hon går ner i vattnet och ber sedan Moll som är i närheten att ge henne hennes handduk. Haseke som befinner sig gömd 20 meter ovanför gör då en tjurrusning och drar Moll med sig ner i det strömmande vattnet. Moll ägnat sig åt vildvattenkanot och vet allt om att undvika strömmar och klippor. Det gör inte Moll som efter en kort kamp med Haseke i vattnet drunknar.
- Anna har sett var Moll tappat sin pistol och Haseke letar upp den. Steiner kommer springande nerför stigen och skjuter. Haseke besvarar elden. Steiner drar sig tillbaka för att inte förlora sin gisslan.
- Ken, som förefaller full av det antikapitalistiska hatet, erbjuder sig att ersätta Sabine Krämer som Steiners gisslan. Kern har en cigarettändare som med en liten justering kan bli en 30 cm lång eldkastare. Med den ska ha överraska Steiner när han tänder sin cigarr och avväpna honom. De bestämmer att de ska träffas uppe i ravinen vid krönet sedan Ken lyckats avväpna Steiner.
- När Ken skjutit Steiner beger han sig upp till ravinen för att träffa Haseke. Men Haseke har inte hållit överenskommelsen. Han syns långt, lång borta med Sabine. Ken talar om för Peter och Anna att han inte är desertör utan en amerikansk agent utbildad i Tyskland. Hans uppgift är att spränga dammen.
Steiner och Moll ska få skulden. Ken ska låsa in Anna och Peter i gäststugan. De kommer inte att överleva flodvågen. Peter säger att det inte blir någon flodvåg. Han bluffar och säger att han har slängt sprängdegen i vattnet nedanför Hällen. När Ken ska hämta den fastnar han i en fälla som Peter gillrat med fiskelinan så att Ken hamnar på älvens motsatta strand. Han kan inte simma tillbaka utan tvingas gå en lång omväg. Den tiden utnyttjar Peter och Anna att för att ge sig iväg mot Domänverkets hytta och varsko senatorn.
- Det blir en besvärlig marsch som tar på krafterna särskilt på Annas. Ken kommer allt närmare. Peter och Anna barrikaderar sig på en klipphylla och bombarderar Ken med stenar. Ken ger upp och återvänder. Han är också i tidsnöd eftersom hans måste spränga dammen exakt klockan 7.
- Samma tidsgräns kämpar Anna och Peter emot. De måste fram till hyttan i tid för att varna senatorn. Klockan sju ser de stugan i dalen men inga människor. Klockan 1902 hörs explosionen och strax därefter kommer flodvågen. Den välter stugan som ett korthus. Men senator Stockwell och säkerhetschefen Maclean har överlevt eftersom de var högre upp.
- Anna och Peter berättar för dem om Moll och Steiner. Efter en stund blir Peter betänksam. Varför var det så viktigt att spränga exakt 1900? Jo, för att Stockwell och Maclean skulle sätta sig i säkerhet. Sprängningen var planerad av dessa två. Stockwell skulle bli en sorts martyr som skulle hjälpa honom till presidentposten. Peter säger att polisen måste informeras. Då drar Maclean pistol och hotar att skjuta honom. Peter räddas av två helikoptrar som närmar sig bakom Macleans huvud. Maclean vänder sig om och upptäcker att Peter bluffat. Då ruschar Peter iväg och Maclean hinner inte skjuta. Senatorn tar pistolen och ger den till Anna.
- Anna och Peter rådgör. Annas kvinnliga logik firar triumf. Om senatorn närvaro i fjällen förbli en hemlighet innebär det att han varkes krossas som politiker för att själv ha ordnat ett attentat som kostat flera människoliv eller tar hem en poltisk seger seger. De fem döda kommer att betraktas som offer för flodvågen. Ken kommer att komma undan. Sverige undkommer diplomatiska förvecklingar.