Tord Hubert Mord och morske män 1967

Jag, Johan Green arbetar som annonsman på Quinnojournalen. Viola Jansson, en gårdvar med järngrått hår vaktar över mitt beteende. Hon skriver spalten "Fråga Viola". Direktör Abrahamsson, en arg kund ringer. Den vackra mannekängen Katarina Lindell är min förtjusning. Fotografen Åke Brodd. Pastor Igurd är uppretad för att hans spalt i vilken läsekretsen får sitt andliga behov tillfredsställt placerats bredvid en korsettannons. Katarina vill hjälpa honom att förstå och visar honom sina vackra nakna kropp. In stiger chefen och efter en mycket dråpligt situation får jag avsked på grått papper.
Lika bra det. Jag läser en annons om ett nytt jobb. Personaltjänst AB har hand om rekryteringen. Speciellt bra går den intima delen av intervjun. Snart står jag utanför krematoriet vid Pålsjö skog och väntar på min arbetsgivare. Han kommer i en gammal veteranbil, en Hispano Suiza.
Greve Sixten af Cotte, är ålderdomligt klädd som en chaufför i läderhjälm och stora motorglasögon. Och snart är jag anställd. Men på vägen dit bevittnar vi hur Helsingborgs sparbank rånas. Men det visar sig vara en filminspelning.
Vi kommer till grevens stora men något medfarna villa.
Betjänten Pärsson tar emot. Hushållerskan Isabella svarar för det lekamliga.
Greven vill spela den tänkande detektiven i sann Nero Wolfes anda eller Hercule Poirots. Han har en av landets största samlingar av svenska deckare och deckare i översättning. Han har en stor svart hund som lystrar till namnet Tegnér. Alla hans hundar döps efter den svenska parnassen. Han vill att jag ska göra detektivens marktjänst. Det rör sig om hans systerdotter
Charlotte Ulfbjälke, 25 år, som omkommit i en trafikolycka. Den har avskrivits som olycka men greven tror att det handlar om mord. Charlotte mor är omgift med en känd industriman, Francis Gustafsson. Jag är inte speciellt intresserad av att åta mig fallet. Att Katarina är Charlottes väninna får mig dock att ändra mening.
Jag börjar med att söka upp Katarina i Helsingörs småbåtshamn där hon poserar för Åke Brodd. Medan jag väntar träffar jag några unga mycket tilldragande kvinnor, Ella och Ulla Mattsson.
Där finns också en kvinna med kameraväska med ett beteende som få mig att följa efter henne. Hon går in på en nattklubb "Den store havfrue". Hon tycks vara en strippa. I baren får jag snart Svend och Poul på mig som inte är nöjda med att jag skuggar flickan som heter
Birthe med artistnamnet "Coco Michelle". De kallar in en man som kallas "Fisken". Han finns i grevens dossier över Charlotte. Han hotar mig med kniv, det blir tumult och jag springer därifrån. Han kastar kniven som missar mig men träffar Birthe i halsen så att hon dör. Jag lyckas ta mig till färjan till Helsingborg där jag träffar Katarina. Åke Brodd är också på båten. Han tar febrilt bilder av Katarina när han ser att polisen väntar på kajen. Men linsskyddet har han på! Själv blir jag rädd för att danskarna angett mig för mordet på Birthe. Jag försöker smyga i land och får Fisken på mig som också är med ombord. Jag knuffar ner honom för en lejdare och bluffar mig förbi polisen.
Jag har mycket att berätta för greven som är nöjd med min insats.
På kvällen är jag bjuden på party hos Åke Brodd. Pärsson ska bevaka lägenheten utifrån och alarmera greven via en telefonkiosk om något händer.
Där är
Rodén med en yngre flicka Gittan. Morgan och Jonsson och Anita. Lily la Marée en strippa från Köpenhamn dyker upp. Åke Brodd blir helt servil när Ludwig Feilor kommer. Åke får order om att sköta kommersen. När jag beger mig därifrån möter jag Fisken i trappan. Jag blir brutalt nedslag och snart utsätts jag för samma hotfulla förhör som i Helsingör. Lily gör ett misslyckat räddningsförsök men strax räddas jag av Pärsson och en till oigenkännlighet utklädd och maskerad Sixten von Cotte som skrämmer livet av skurkarna med sin vattenpistol. Lily följer med till von Cottes hus och sover över. Hon vet att Ludvig Feilor är personalchef med uppsikt över tre pråmar i Malmö hamn som rymmer utländska industriarbetare. Han leder också narkotikahanteringen.
På partyt hade jag hört hur Åke Brodd fått i uppgift att lämna över narkotika utanför Grand Hotell klockan två. Greven och jag lurar ner honom på toaletten. När vi fått honom mör kommer emellertid Fisken. Brodd kastar över ett paket till Fisken som rusar iväg och flyr i en bil. Vi följer efter i grevens mäktiga Hispanon. Vid Råå kallbadhus kör Fisken in i en lastbil och skadar sig. Greven och jag griper Fiskens kavaj som han dock snart snor sig ur och springer in på Dambadet. Greven och jag efter. Det blir enormt rabalder när kvinnor med kroppar som de aldrig skulle våga visa i bikini på en allmän badstrand känner sig attackerade. I röran sliter en ung vacker kvinna åt sig kavajen och jag "tvingas" älska med henne i en badhytt för att få den tillbaka.
I Fisken plånbok finns ett antal reklamblad för Arken i Bokelund, med pastorerna Igurd och
Klaar. Den ligger utanför Eslöv, är välbevakad och välbesökt av ungdomar. Orsaken är att pastor Klaar använder sig av heroin i nattvardsvinet han säljer. Han väntar nu på den försändelse som jag hittat i Fiskens kavaj och som jag lämnar över under föregivande av att vara en ny kurir.
Jag lyssnar på pastorns predikan. Då kommer Fisken och Feilor. De jagar mig ut på taket. Jag fångas in och förs till de två männens Mercedes där greven redan sitter bunden. Vi får ögonen förbundna och blir förda till en båt där vi får träffa "chefen". Överraskningen både för honom och greven blir stor då greven i honom igenkänner sin dotter Charlottes styvfar Francis Gustafsson. Vi befrias genast. Francis förklarar att han är beroende av extrainkomster för att hålla sin textilindustri från konkurs. Detta skulle ju drabba hans många utländska arbetare.
När Francis får klar för sig att Charlotte blivit mördad anklagar hans Feilor som lyckas vända misstankarna mot Fisken. Denne slås ner och förs ut. Snart hös ett plums i vattnet.
Vi får lift till Bokelund där Hispanon står parkerad. Snart är vi åter i Helsingborg. I grevens kök bjuder Isabella på en läcker nattsupé. Nästa dag bjuder jag in Katarina till lunch hos greven. Jag misstänker nämligen att det är hon som mördat Charlotte. Greven i sin tur överraskar med att ha bjudit Åke Brodd. Jag anklagar Katarina för mordet på Charlotte och blir minst sagt snopen när hon kan bevisa att hon var i Stockholm och fotograferade baddräkter dagen då Charlotte dog. Mitt misslyckande var totalt. Men det var en skön känsla. Nej, det är Lily la Maré, min tidigare skolkamrat som dödat Charlotte. Hon gjorde det av svartsjuka och kärlek till Åke Brodd. Hon erkänner och hämtas av
kommissarie Bengtsson.

Boken utspelar sig i Helsingborg och för mig som tidigare bott i "Sundets Pärla" vid den tidpunkt då boken skrevs ger detta faktum en extra krydda. Där är Sundstorget, Signe Bergqvists uteservering, Krematoriet, Pålsjö skog, Romares stiftelse, Sankta Maria sinnessjukhus,
Marienlyst i Helsingör. Tåget från Landskrona till Helsingborg med byte i Billeberga. Igenkännbart är även parodin på ett tältmöte med frikyrkan, väckelse och frälsning.