Tord Hubert

(kort sammanfattning av några av hans böcker)

Tord Hubert: Fjällhöga mord 1966

Plats: Kallt vinterväder i norra Sverige. Skidhotellet Norlandia.
Mördad: Mannekängen "Ann-Louise Lollo" Corell från Göteborg. Gift med Corell som har många skäl till svartsjuka.
Mördare: Carola Pålsson, Krister Corells sekreterare och "allt-i-allo".
Myndighetsperson: Helt anonym.
Tillvägagångssätt: Hon dödas i en järnvägstunnel. Med hjälp av ett rep slungas hon därefter upp i en av malmvagnarna och försvinner.
Motiv: Med sitt krav på skilsmässa hotade "Lollo" att förstöra allt som Carola och Krister byggt upp tillsammans.
Vad gör hon då: När jag ställer henne inför fakta erkänner hon, men bara för att hota mig med att spruta ögonfördärvande spray. Hon binder mig och försvinner.
Annat nytt: Liket hittas i en malmvagn på järnvägen
Kommentarer: Bokens jag är Mikael (Micke) Raus, en trettioårig tandläkare. Innehåller mycket ironi, raljerande och supande. Originellt sätt att göra sig av med liket. Lite väl mycket krystade skämt. Han är en verklig cyniker och egocentriker, tandläkaren Mikael Raus. Polismakten lyser nästan helt med sin frånvaro. Det är hela tiden tandläkaren Mikael Raus som står på scenens mitt. 5-6 poäng. För mycket fjäll och skidor och naturscenerier. Bra tempo. Annorlunda intrig.

Tord Hubert: Mord och morske män 1967

Plats: Pålsjö skog i Helsingborg
Mördad: Charlotte Ulfbjälke, systerdotter till Greve Sixten af Cotte
Mördare: Lily la Maré, min tidigare skolkamrat, nu strippa i Köpenhamn.
Myndighetsperson: Kommissarie Bengtsson (mycket anonym).
Tillvägagångssätt: En arrangerad trafikolycka
Motiv: Svartsjuka och kärlek till fotografen Åke Brodd på Quinnojournalen.
Vad gör han då: Hon erkänner och hämtas av polisen.
Annat nytt: Bokens jag är Johan Green som just fått sparken som annonsman på Quinnojournalen. Nu är jag anställd hos Greve Sixten af Cotte som gärna färdas i en veteranbil, en Hispano Suiza. Han vill vara en tänkande deckare i Nero Wolfes anda. Jag ska utföra marktjänsten.
Kommentarer: Boken utspelar sig i Helsingborg och för mig som bodde i "Sundets Pärla" vid den tidpunkt då boken skrevs ger detta faktum en extra krydda. Där är Sundstorget, Signe Bergqvists uteservering, Krematoriet, Pålsjö skog, Romares stiftelse, Sankta Maria sinnessjukhus, Marienlyst i Helsingör. Tåget från Landskrona till Helsingborg med byte i Billeberga. Igenkännbart är även parodin på ett tältmöte med frikyrkan, väckelse och frälsning.
En dråplig och spännande äventyrsroman.

Tord Hubert: Ett mord på vägen 1970

Plats: Jakobsberg.
Mördade: Torvald Borne, hans samt hans chaufför Simon Lorenzon.
Mördare: Hans son Gösta Borne.
Myndighetsperson: Poliskommissarie Åkesson
Tillvägagångssätt: Torvald Borne omkom i en arrangerad trafikolycka. Mördaren använde sig av en skyltdocka i plast som han med ett rep dragit in under bilen och sedan dragit i väg och gömt. Medan chauffören Simon letade efter överkörda "kroppen" passade mördaren på att slå ihjäl Torvald med en hammare. Simon blir sedan anonymt kallad till olycksplatsen. Simons Folkvagn tycks ha kört av vägen. Bilen ligger på klipporna 15 meter nedanför och brinner.
Motiv: Det är lite oklart. Vad man som läsare vet är att Torvalds unga hustru Margit ärver en miljon och de tre barnen delar på resten. Margit Har dessutom ett förhållande med en annan man, direktören Bertil Olsson. Pengarna anses komma från skattesmitning och placerades sedan säkert i Schweiz. Aktieägarna förlorade mycket på detta och en del blev hotfulla.
Vad gör han då: Gösta Borne arrangerar sin egen död. I verkligheten reser han till Beirut där han sammanträffar med sin förlovade Caroline. Där ska han skaffa sig en ny identitet. Men när han ska legitimera sig på banken grips han av polisen eftersom svenska myndigheter meddelat att mannen i passet är död.
Annat nytt: Bra tempo, spännande. En riktig thriller. 
Kommentarer: Bokens jag är Anders Brun, journalist på Veckans Runt. Jag ska följa kändisen Jill Borne och beskriva en vecka i hennes liv. Hon är amfetaminberoende. Jag engageras av Torvald Bornes advokat Ernst Kanning som detektiv.

Tord Hubert: Fällan 1974

Plats: Paktas fiskecamp i Lapplands ödliga fjällvärld.
Mördade: Grahn, föreståndare för Paktas fiskecamp, husmor Ellen, majoren Nilsson, Turistföreningens PR-chef , de två yrkesmördarna Milan Moll och Mladen Steiner.
Mördare: De internationella terroristerna med jugoslavisk bakgrund, Mladen Steiner, 27 år och Milan Moll, 42 år dödar de tre förstnämnda. Moll dödas av tysken Hans Haseke. Ken Russel tillfälligt utlånad av CIA dödar Steiner. Hans order var att ta emot Moll och Steiner, informera dem och sedan döda dem.
Myndighetsperson: Ingen namngiven.
Tillvägagångssätt: Terroristerna använder olika karateslag, Hans Haseke dränker Moll. Mladen Steiner skjuts med sin egen pistol av Ken Russel.
Motiv: Den amerikanske fredssenatorn Stockwell ordnar ett attentat mot sig själv för att hindra andra. Han vill också att detta som innebär att en stor vattendamm ska sprängas i lappfjällen ska ge honom presidenttiteln i USA. Hans säkerhetschef MacLean är arrangör och det kommer att kosta fem människoliv.
Vad gör han då: Den svenska journalisten Anna Berger erbjuder honom att inte utnyttja sig av händelsen utan helt anonymt dra sig tillbaka efter sprängningen och detta accepterar han. På så sätt undkommer också Sverige diplomatiska förvecklingar.
Annat nytt: En annan typ av bok, mer thriller än traditionell deckare. Inte särskilt bra, tre poäng kanske. Den politiska agentromanan förefaller inte passa Hubert så bra. Även om boken är rappt skriven och tämligen spännande.
Boken har inget jag. En sorts huvudperson är den unga, orädda journalisten Anna Berger.
Kommentarer: Mycket om vildmarksliv men alldeles särskilt om fiske - laxöringsfiske i Norrländska älvar. Namn på alla torrflugor som väl bevaras. Om vilken inverkan den första fångsten har på även den dystraste byråkrat. De förvandlas till glada och spralliga pojkar. Hur fångsten firas med öl och korv., alla tillsammans. Fiskehistorier berättas. Man kan gärna också vara intresserad av fotografering.

Tord Hubert: Den andres död 1976

Plats:
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson:
Tillvägagångssätt:
Motiv:
Vad gör han då:
Annat nytt:
Kommentarer:

Tord Hubert: Den omänskliga faktorn 1982

Plats:
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson:
Tillvägagångssätt:
Motiv:
Vad gör han då:
Annat nytt:
Kommentarer: