Anders Jonason Fallet Grete 1963

 

Redaktör Björn Andersson får ett telefonsamtal från sin f d fru Jeanette. Hon vill prata med honom om adoptionen av deras två gemensamma barn. Han hembiträde Birgit kommer.
- Henrik Ihrgren ringer. Han säger att Grete Larsson som jobbar hos Henrik är försvunnen. Henrik som nu är bilförsäljare, är straffad som hallick och håller också på med pornografiska bilder. Henrik är gift med Sissi och bor på Kungsholmen. Henrik vill att Björn ska följa med honom till Jeanettes sommarhus i Stavsnäs. Grete hade träff där i förra veckan med "godsägaren", Sigge Åkerman, som är Jeanettes nye sambo. Björn lovar att följa med.
- Med i bilen, en begagnad Citroën, är också en blond ganska storväxt flicka, Ulla Ström. Hon delar rum med Grete hos Henrik och Sissi. Plötsligt börjar Ulla flörta med Björn och snart är han i baksätet tillsammans med henne.
(Där finns en minst sagt tvetydig mening: "..rörelserna i hennes stora stjärtmuskel svarade i rytmen mot hans." (17).
- Henrik stannar bilen utanför konstnären Gunnar Eks hus och sedan går de i snön upp till Jeanettes sommarställe. De hittar nyckeln och tar sig in. Veden i öppna spisen är monterad som av en expert, det måste vara Sigge. Grete hittar de däremot inte, men några av hennes prylar, en oäkta ring, en billig puderdosa och ett par handskar, allt identifierat av Ulla.
- Björn åker hem till sin f d fru Jeanette enligt vad de kommit överens om. Där är barnen Tomas, 4 år och Anette, fem och ett halvt, som han alltid varit särskilt svag för. Jeanettes mamma, en dam i femtioårsåldern, är också där. Liksom Jeanettes lillasyster, en mycket attraktiv 19-åring. Björn vet att Sigge är snäll mot barnen men han vägrar kategoriskt att låta honom adoptera dem. Björn berättar om att de letat efter Grete och Jeanette säger att Sigge varit som "försvunnen" sedan han träffade henne.
- Jeanettes lillasyster tjatar med sig Björn till en flyttningsfest hos Boris Nilsson, 31, med en film klar för premiär. Grete hade bott hos Boris innan hon träffade Sigge. Boris säger sig inte ha sett henne sedan i augusti. I serveringsrummet träffar Björn Gunnar Ek. Han är full och hånfull. Det är trevligare att träffa Monica Westerlund, en skolkamrat. Han följer med henne hem och ligger med henne. Han känner sig som "En Stor Älskare".
- När han är hemma igen ringer Ulla Ström. Hon är hos Henrik. Där är ett djävla liv och Henrik bara slåss. Hon vill komma hem till Björn. Tar en taxi. Ulla kommer, hon har en yngre väninna Anita med sig. Hon försvinner snart ner i en erbjuden sovsäck. Ulla tar ett bad och snart är Björn där också hos.
- Nästa förmiddag åker Björn till Stavsnäs. Sigge Åkerman är där. Han håller på och byter vattenlåset i köket. Han säger att Grete inte varit där i torsdags. I varje fall inte innan kvällen. Kanske hade hon varit hos Gunnar Ek. Däremot hade Sigge haft Grete ute i Stavsnäs kanske tio gånger tidigare under hösten.
- Monica Westerlund bjuder på lunch. De diskuterar hur många karlar resp. kvinnor de haft. Björn är missmodig, han ifrågasätter vad han håller på med vad gäller efterforskningarna av Grete. Han har själv haft en förbindelse med Grete, blivit svårt svartsjuk och förlorat självkänslan.
- Sigurd Åkerman hör av sig. Han vill bjuda på middag på Ambassadör halv nio. Gunnar Ek ringer. Han vill träffa Björn nästa förmiddag.
- I restaurangmiljön framstår Sigge som den oerhört stiliga karl han är. Sigge vill övertyga Björn om att han inte har med Gretes försvinnande att göra. Därför har han bett damfrisörskan, fru Vera Roos komma för att ge honom alibi. Det är en mycket vacker och välvårdad kvinna. Då kommer plötsligt också Jeanette för att träffa Björn. Björn bjuder upp Vera Roos till en dans och hon dansar mycket tätt mot honom. Snart är Björn och Vera på väg hem till henne i en taxi. "Så fick Björn Andersson åter ett samlag på Sigurd Åkermans konto".
- Nästa dag har han "bakfylla efter de senaste dygnens myckna umgänge med kvinnor". Det var nära att han gripit efter flickan Anita "som en alkoholist griper efter flaskan för att få en återställare" men lyckas behärska sig.
- Björn åker hem till Henrik Ihrgren och frågar om det är sant att Sigge gjorde slut med Grete redan i måndags? De går in till Elsy som delat rum med Grete. Hon är slö men vet inte mycket. Hon vill gärna ligga med honom om hon får betalt.
- Sedan går han till konstnären Gunnar Ek som bor på Storgatan ut mot Djurgården. Hans tavlor är inte mycket att skryta med. Han berättar att han träffat Grete i Stavsnäs när hon varit ihop med Sigge. Hon var attraktiv men besvärlig. Hon berättade om Henrik som sutenör och småtjuv. Gunnar Ek hade åkt ut till Stavsnäs förra torsdagen och stannat till fredagen. Han var bakfull och mådde inte bra. En bil hade stannat och släppt av Grete tjugo över två.
- Björn åker åter till Henrik. Han är inte hemma, men Björn träffar Anita. Hon ska hämta sina saker för att sedan flytta hem till Ulla.
- Björn träffar Jeanette. Han har ett förslag som hon accepterar.
- Nästa morgon är det fredag, åtta dagar efter det att Grete kom bort. För Björn Andersson är det fjärde dagen i sträck som han letade. Björn har fått med sig de inblandade i en rekonstruktion av förra torsdagen i Stavsnäs. De startar i Gunnar Eks hus. Henrik kommer med sin bil och släpper av Anita på samma sätt som han släppte av Grete. Anita går upp till Jeanettes sommarhus. Sigge erkänner att Grete kommit till honom men att han åkt därifrån klockan fyra ensam. Gunnar Ek säger att han gick upp till Grete sedan Sigge åkt. Hon var hungrig och de åt tillsammans hos Gunnar. Gunnar hade druckit mycket och drack ännu mer. Han minns inget mer. Han tror att han gick och lade sig. Han vaknade inte förrän på morgonen och då var Grete borta.
- Grete ringde till Henrik och bad honom komma ut och hämta henne vid niotiden på kvällen. Henrik hade stannat till tolv. Henrik vill inte berätta mer förrän Sigge Åkerman går ut. Motvilligt gör han det. Henrik fortsätter. Plötsligt hade Grete och han fört ett motorbuller. Henrik lämnar då på Gretes önskan rummet via ett fönster. Han ser att det är Åkerman som kommer. Henrik går till sin bil och sitter där en lång stund. Efter ett tag gick han mot huset och såg Åkerman komma från garaget med ett rep och en säck och gick in i huset. När han kom ut igen bar han Grete över axeln till ett litet hus. Klockan två på natten kom Åkerman ut med säcken, lade den i roddbåten tillsammans med en sten och rodde ut. Mitt ute i leden slutade han ro och välte stenen med allt överbord.
- Åkerman har kommit in i stugan igen och säger att allt Henrik berättat är lögn och förbannad dikt. Åkerman provocerar och hotar Henrik tills denne griper en eldgaffel och ger sig på Åkerman. Åkerman som mycket större och starkare än Henrik slår ner honom. Henrik faller bakåt, slår huvudet i spiselhällen och bryter nacken. Björn ringer polisen. Kommissarie Berggren kommer.
- När Björn kommer hem ringer Jeanette och ber honom komma. Sigge Åkerman är kvar på polisstationen. Hon berättar att Sigge åkte tillbaka till Stavsnäs på natten och att det Henrik berättat i stort sett är sant. Men han kommer aldrig att erkänna det. Och Vera Roos kommer att ge honom alibi.
- Ett halvår senare har polisen ännu inte funnit Grete Larssons lik trots att de draggat.