Anders Jonason Död för mödan 1959

 

I - Mats Kollaks nedresa från det jämtländska turisthotellet till Stockholm och hans sökande efter kompanjonen Börje Stigberg.

- Mats Kollak är skidinstruktör på ett turisthotell i Jämtland. Han har varit en av världens 10 bästa utförsåkare. Han har haft en bilverkstad vid Valhallavägen i Stockholm tillsammans med Börje Stigberg. För tre månader sedan slog någon ner Kollak sent på natten i bilverkstaden och brände sedan ner den. Kollak hittades medvetslös i närheten av branden. Försäkringspengarna ska delas lika av Kollak och Stigberg när branden någonsin blir utredd. Börje Stigberg har en vacker fru som heter Kerstin.
Från hotellet skriver Kollak brev till Jenny Slonimsky. Lotten Bergman som är kriminalkommissarie från Stockholm söker åter en gång upp Kollak för att få mer information. Hon har en assistent som heter Lind.
- Börje Stigberg är på hotellet för att söka Kollak. Han får ett samtal från Stockholm. Hans fru är på hotellrummet. Kollak lär unga turister att åka skidor. Sedan besöker han Kerstin Stigberg som han tidigare haft ett förhållande till. Hon är nästan naken och gör inget för att dölja det. Snarare tvärtom. Hon säger att hennes make Börje har åkt till Stockholm. Efter en stund berättar hon att det var Börje som slog ner Mats Kollak och satte fyr på verkstaden för att få ut försäkringspengarna. Men Mats tror att hon hittar på historien.
- Mats tar sovvagn till Stockholm sent på kvällen. Med på samma tåg är Lotten Bergman. I kafévagnen träffar Mats en flicka han känner igen från skidskolan. Hon säger att de har träffats för sex år sedan på Ljusterö vid midsommar då hon var 15 år. Hon heter Marianne Eklund och är halvsyster till Rolf Eklund. Dessutom är hon förlovad med bankdirektören Peter von Ouden, vän till Stigbergs.
- På Centralstationen tar Mats en taxi till advokatfirman G. Wilhelmsons kontor och pratar med sonen Olle Wilhelmson. Olle säger att försäkringsbolaget har godkänt utbetalningen och att den har gått i sin helhet till Börje Stigberg, inklusive Mats andel. Olle säger att Börje har en ny flicka Eivor Hammarbäck som är tandläkare. Mats beställer tid och går dit. Han har inga hål men Eivor är inte särskilt meddelsam om var Börje är, kanske på Sturebadet. Dit går därför Mats och träffar en bekant, Gustaf Stiernhielm.
- Mats Kollak har en vindsvåning på Karlavägen. Han tillbringar två timmar med två nystoppade pipor, veckans tidningar och flera koppar kaffe. Marianne Eklund ringer och vill komma upp. Hon säger att det finns en lägenhet på Riddargatan 60 som Peter äger men Börje tänker köpa. Kanske är Börje där. Marianne har en nyckel dit. De åker dit och Mats hittar Börje i sin säng skjuten med ett skott i pannan. Pistolen ligger bredvid. Det är Mats pistol som försvann i branden. Mats ber Marianne åka till van Oudens och berätta att Mats varit upp hos Börje.
- Mats ringer juristen Olle Wilhelmson och berättar vad som hänt. Snart kommer advokaten Erik van Ouden. Han säger att han kommit enbart av den anledningen att lägenheten är hans. De är båda på väg därifrån när Peter van Ouden kommer tydligt narkotikapåverkad. Han tar pistolen och skjuter Mats Kollak i låret. Han träffar med tre skott till innan Mats kan övermanna honom.

II - Dick Mattsson vid tidningen Kvällspressen tar kontakt med Mats Kollak som dragit sig undan till Väddö. Dick Mattsson träffar sedan några av de misstänkta i Stockholm och Mats Kollak blir bekant med bankdirektören von Ouden. Dick Mattsson är nu bokens jag.

Ulf Andrén är min kollega på Kvällspressen. Han har varit på korruptionssupé på en antik biograf som Rolf Eklund köpt. Han är en av de misstänkta i Kollakshistorien. Han har varit misstänkt för mordbrand flera gånger tidigare. En glad och vacker änka vid namn Jenny har bekostat biografaffären. Jenny gör allt för att få gifta sig med Mats Kollak. Närvarande vid supén var också Gustaf Stiernhielm och Kerstin Stigberg.
Jag ska åka upp till Väddö, 13 mil från Stockholm, för att träffa Mats Kollak. Ett skäl är att min bil stod i Kollaks verkstad och blev totalförstörd i branden.
- En ung kvinna från Piteå Anita, tar emot mig i stugan. Mats är ute och fiskar med Nils-Olov. När han kommer tillbaka berättar jag för honom att jag ska skriva en översiktsartikel om mordet på Stigberg och vill därför gärna få veta alla hemligheter. Han ber mig stanna på middag. Han berättar att Börje lånade 20000 kronor till sin andel i bilverkstaden av Rolf Eklund. Han gjorde många avbetalningar men är ändå skyldig honom 35000 idag. Mats är rädd för att han måste betala summan idag sedan Börje mördats. Alla inblandade har bra alibin fram till klockan två morddagen med sedan är det sämre. Polisläkaren anser att Börje sköts i sin tillfälliga bostad omkring klockan tre. Vad de inblandade (Kerstin Stigberg, Rolf Eklund, Gustaf Stiernhielm och Peter van Ouden) hade för sig vid den tiden låter sig inte bevisas.
Kerstin Stigberg var hemma hos Rolf Eklund till klockan två, sedan gick hon. Börje var också där mellan 13-1330. Peter var där en kvart mellan ett och två.
- Jag tar Anita med mig hem i bilen till Stockholm och går på kalas till Jenny som bor och lever mycket rikt och lyxigt sedan hennes man den 69-årige grosshandlaren Aaron Slonimsky avlidit och lämnat henne alla miljonerna efter två års äktenskap. Där får jag träffa Kerstin Stigberg och Rolf Eklund. De är inte särskilt intresserade av att lämna ut någon information till min artikel om mordet. När de gått ringer Mats Kollak och säger att han är på väg.
- Mat vill berätta om hur han träffat gamle bankdirektören Harald von Ouden, som tror att någon bedriver utpressning mot von Oudens för mordet på Börje. Det är Erik von Ouden som betalar, troligen för att skydda Kerstin Stigberg. Harald har följt efter sin äldste son Erik flera gånger, sett hur han tar ut en stor summa pengar från banken och sedan träffar Kerstin och ger henne pengarna. När Erik gått lämnar Kerstin över pengarna till en okänd man.
- Mats Kollak berättar detta för stadsfiskal Martin Eriksson. Kerstin förnekar emellertid att hon lämnat pengarna vidare till en främmande man
- Till slut får jag ihop min översiktsartikel. Den innehåller också 4 tuschteckningar av vilka en beskriver ett okänt vittne som antas ha sett en person lämna Börje Stigbergs tillfälliga bostad efter mordet.

III- Vittnet

- Mats Kollak sätter in en annons i den stora morgontidningen under rubriken Personligt att "Vittne sökes". Flera hör av sig men få är seriösa. Men så får Mats Kollak napp. Han ringer mig från Mälarhöjden och ber mig komma genast. Han heter Henrik Appelberg. Vi tar med honom till Jennys våning vid Strandvägen. Där erbjuder Mats honom 2000 kronor mot att han berättar. Han säger att han varit på Riddargatan och sett Kerstin Stigberg lämna Börjes tillfälliga bostad. Mats ringer efter Kerstin Stigberg. Hon erkänner att Appelberg har rätt men inte att hon sköt Börje. Hon hittade honom skjuten. Hon tog portföljen med pengarna och stack. Sedan pressade Appelberg henne på pengar. Han fick åtta tusen.
- Jag ringer efter Gustaf Stiernhielm. Han kommer och berättar att han hyrt Appelberg som vittne och utpressare. Sedan har Appelberg tagit alla pengarna själv.
- Gustaf tände på i verkstan åt Börje. Han slog Mats Kollak i skallen och han tog pistolen. Sedan fick han inga pengar av Börje eftersom försäkringspengarna dröjde. När pengarna väl kommit vägrade Börje betala. Det retade Gustaf till vanvett och han sköt Börje. Gustaf plockade åt sig en del av pengarna men tvingades gömma sig eftersom Kerstin Stigberg ringde på dörren. När Kerstin lämnat lägenhet såg Gustaf att det var hon och att hon hade portföljen med resten av pengarna med sig. För att få tag i de pengarna hyrde Gustaf Appelberg att bedriva utpressning mot Kerstin.
- Gustaf Stiernhielm erkänner allt och går hem i väntan på att polisen ska komma.