Anders Jonasson Mördaren kommer strax Bonniers 1956 220 sid

Dick Mattson (boken jag) bor i en etagelägenhet på Linnegatan i Stockholm. Jag har en antikvitetsaffär. Jag träffar min gamle bekant Charles Brandell för tillfället i Sverige utan bostad. Han får bo i min undervåning. Snart får han besök av många av sina vänner. Där är Lena Wallman, dotter till skeppredare Leo Wallman. Rödhåriga Biss Lindgren, och hennes bror Lennart Lindgren. Herman Algren är Biss fästman. Charles är intresserad av Lena som i sin tur är ihop med Lennart. Charles berättar att han vunnit "en förmögenhet" i poker av en kafeägare Eriksson.
Nästa morgon när jag vaknar är Charles död. Dödsorsaken är hjärtförlamning till följd av för stor dos av dicodid. Bredvid honom stod ett grogglas och en liten flaska med dicodid. Jag berättar för
kommissarie Öhrbom.
Två dagar senare får jag besök av en mycket vacker dam. Det är
Ester Wallman, som vill veta var hennes dotter är. Hon har tagit hjälp av sin advokat Gösta Redenfelt.
Lennart Lindgren är avdelningschef på Fotografiartiklar. Jag söker upp honom. Men utan att få någon information om Lena.
På Ivar Erikssons musikkafe Vetekransen jobbar Charles vackra syster
Irene Brandell. Jag bjuder hem mig till hennes lägenhet. Herman Algren var tidigare läkare men förlorade legitimationen p g a illegala aborter.
När jag kommer hem är Lena där. Lennart Lindgren dyker också upp. Han har med sig
Albert Chomolski, mörk, kortvuxen med tillplattad näsa. Han ger mig en kraftig smäll med dörren när de går.
Jag träffar Ester Wallman och får reda på att hon träffat Biss på en bussresa till Schweiz för 10 år sedan. Algren var också med som guide. Vid ett rastställe störtade Esters man nerför ett stup och omkom.
Algren har "Stockholms hyresförmedlingbyrå". Människor köar, många går direkt in och där tycks kunna föregå lite vad som helst. Jag träffar Herman Algren och Albert. Herman förnekar att han varit bussguide i Schweiz.
På snobbiga American Club på Sturegatan har jag stämt träff med den vackra Irene. Jag får veta att advokaten Redenfelt var skyldig Charles en stor summa pengar som han fått låna under sin studietid för att slippa undan en rättegång om förfalskade papper.
Ester ringer och är orolig för att Lena inte kommit till ett avtalat möte dem emellan. Jag tar mig ut till Algrens villa i Tyresö. Där möts jag av Albert, det blir slagsmål men jag lyckas ta mig in. Jag möts av Lena som först är glatt överraskad men sedan jag börjat ställa frågor i stället anklagar mig för att lägga mig i och förstöra allt. Lena har inte kommit till det avtalade mötet eftersom som hon svimmat i källaren. Jag bestämmer mig för att ta mig en titt på källaren. Där finns inga lösa trappsteg eller annat som hon kan ha snavat över.
Nästa morgon ringer Ester mig och skäller ut mig för att jag inte låter "familjen" vara i fred.
På natten får jag ett telefonsamtal. En förställd röst uppmanar mig att åka till Biss i Högdalen. Ingen hemma, mörkt i lägenheten. När jag söker igenom den och just hittat ett öppet smyckesskrin överraskas jag av grannen
Bertilsson. Han tar mig för en inbrottstjuv och hustrun ringer polisen. Som tur är uppger hon fel adress och i oredan lyckas jag slå mig ut och fly.
Nästa morgon ringer ju upp redaktören
Gerhardsson på Kvällsbladet.
Därefter anländer 4 personer: Algren, Lindgren, Bertilsson och en fjärde man för mig obekant. Algren är tämligen aggressiv och hotfull och kräver att jag lämnat tillbaka vad jag stulet, en liten ask av lättmetall. Jag lyckas emellertid argumentera väl för att det inte är jag som är tjuven, Bertilsson kommer alltmer över på min sida och slutligen tvingas Algren lämna min lägenhet med oförrättat ärende.
Lena och Lennart ska äta supé med Lenas föräldrar Leo och Ester på Grand Royal. Jag beställer bord för mig och Irène.
Lennart blir upprörd och rusar från bordet. Snart följer Lena efter. Och Irène.
Nästa jag blir jag bjuden till Grand Hotel, till herrskapet Wallmans lyxsvit. Deras advokat Rydenfelt är också där. Jag ombeds berätta vad jag vet om Lena och om Charles död. Leo är orolig för Lena och hennes äktenskap.
Lena har bjudit in mig till Tyresö till Villa Algren. Ingen är hemma men jag ser tydliga blodspår i bostaden. Jag försöker få tag i de inblandade men ingen svarar på telefon. Till sist hittar jag Albert på Hermans kontor på hyresbyrån. Han har ännu inte hittat plåtasken de letar efter med en rulle smalfilm. Men tänk om den finns i Lennart Lindgrens kamera? Jag får nycklar av Albert till Lennart och Lenas lägenhet. Lena är hemma. Jag hittar kameraväskan men kameran är borta. Däremot hittar jag ett pantkvitto.
Albert har hittat revolverkulor i Villa Algren. Har Lennart blivit skjuten?
På pantbanken får vi ut kameran. Den innehåller en avslöjande film.
Filmen är en inspelning av vad som hände på resan till Schweiz då Ester Wallmans make omkom. Men filmen visar att Ester var oskyldig till makens fall. Jag visar filmen i min lägenhet med alla inblandade samlade. Ester hade alltid trott att det fanns bevis för att hon knuffat sin man nedför stupet och därför låtit sig utpressas av Biss och Herman.
De båda åker fast några veckor senare, inte för utpressning utan för hyresskoj.
Något senare blir jag inkallad till en kommissarie Jansson för att redogöra för mina kunskap om utpressningen av Ester Wallman. Bistrare tidare var att vänta för de två syskonen.


Dick Mattsson är en självutnämnd privatdetektiv, lite av Harry Friberg över honom.
Han jobbar i "sin föreståndare herr Velklevs butik". Brev skulle skrivas, möbler skulle flyttas. Tidigare var Mattsson i skrivbranschen, kanske redaktör.
Inte alls dum som deckare.