Elisabeth Kågerman Cirkeln slutes 1959
 

Kickan Store, läroverksadjunkt leder en studiecirkel i fransk litteratur. Deltagarna är Viktor Furne, postmästare, Tilda Strand, postexpeditör Jerker Jansson, direktör, Borghild Jansson, hans fru, Henry Orén, verkmästare, Lillemor Kvistberg, kontorist, Fanny Grundkvist, gymnasist samt Torben Person, gymnasist.
I pausen sätter Tilda Strand på kaffet. Det blir för svagt och Borghild Jansson går ut i köket för att öka styrkan. Snart kommer det goda kaffet. Men då faller Borghild Jansson till golvet och är död.
Kickan och Olle Store får besök. Det är barndomsvännen och stadsfiskalen Bosse som kommer. Han har med sig doktor Niels Jensen. De kommer just från obduktionen av liket. Jensen har svårt att finna en dödsorsak. Två dagar innan dödsfallet genomgick Borghild Jansson en grundlig läkarundersökning. Hon var då fullständigt frisk.
I skolan får Kickan höra adjunkt Svengren hur lägligt hustruns frånfälle kom för Jerker Jansson. Jansson var en gång Svengrens elev och han minns honom för hans lathet och fusk. Borghild hette Orén som ogift. Hon var Henrys syster.
I Nanettes hattaffär fortsätter skvallret. Jerker Jansson hade ihop det med Lillemor Kvistberg sedan länge. Kickan skäms nästan inför alla illvilliga rykten. För att gottgöra det går hon hem till Tilda Strand för att diskutera inköp av kondoleansblommor till änklingen.
Hemma igen hos familjen blir det problem med hundtiken Pilti som ska valpa.
Nästa cirkelkväll handlar om Madame Bovary av Flaubert. På Borghilds plats sitter, fru Svantesson, hemmafru, som nu är tillbaka efter en lyckad nedkomst. Lillemor får ett utbrott och påstår att hon vet hur Borghild Jansson har dött. Kickan tröttnar på sina cirkeldeltagare och tar kontakt med korgflätarkursen i köket. Cirkelledaren vet att berätta att alla grytlapparna oförklarligt varit slut förra onsdagen.
Sedan får hon följa Lillemor hem som låst in sig på toaletten. Lillemor berättar att hon är adopterad och inte känner sina biologiska föräldrar. Hon tror att Borghild mördats och av misstag. Det är Lillemor som var det avsedda offret. Henry Orén hade bett henne att låta bli Jerker för hans systers och barnens skull. Henry Orén hade svärmat för Lillemor då de var unga. Han var nära att fria men då berättade han om sina synder från det förflutna och det tog slut.
Kickan ringde upp Bosse och berättade vad hon fått veta. Bosse hittar Henry Orén i straffregistret. Under militärtjänsten hade han kört bil berusad och råkat ut för olycka i vilken en överordnad omkommit. Han fick villkorlig dom och övervakningstiden på tre år var sedan länge förgångna.
Kickan bjuder hem postmästare Furne. Han hade bott i staden i hela sitt liv och visste allt om alla. Också Bosse blev bjuden. Furne hade varit god vän med Henry och Borghilds far. Denne blev med åren alltmer invalidiserad. Hans hustru tröttnade på detta och lämnade honom.
Det är Henry och barnen som är förmånstagare till Borghilds livförsäkring, inte Jerker.
Det blir åter onsdag och studiecirkel. Alla är närvarande. Med den klassiska litteraturen som utgångspunkt blir det en diskussion kringa vad som är rätt och orätt och huruvida det är avsikten med en gärningen eller dess konsekvenser som ska räknas. Alla talar egentligen om vad vad som nyligen timat. Borghilds död och Jerers och Lillemors förhållande. Diskussionen avbryts av att Tilda Strand faller livlös till golvet.
Nästa dag medan Kickan genomför sin enformiga strykning kan Bosse berätta om att man inte funnit den endaste dödsorsak vid obduktionen av Tilda Strand. Tilda hade två syskon, en bror och en syster, alla var lika frireligiösa. Varken Tilda eller hennes syster hade barn vilket Tilda tidigare trott med anledning av foton på en ung flicka i Tildas lägenhet.
Den gemensamma faktorn för de två dödsfallen tycks vara de grytlappar som båda kvinnorna rörde vid innan de dog. Grytlappar för att skydda händerna från den heta kaffekannan. Det var grytlappar med röda och vita trianglar, inte de vanliga som förvarades i studieförbundets kök.
Lillemor Kvistberg besöker Bosse på hans ämbetsrum. Hon har kommit för att anmäla Henry Orén för mord på Borghild Jansson och Tilda Strand. Och så vill hon ha polisskydd. Konstapel Larsson avdelas för det ganska angenäma uppdraget.
Bosse åker hem till Jansson och får av barnen reda på att morbror Henry kommit på besök. Han berättade att han skulle åka långt bort. Det görs husundersökning av Henry Oréns lägenhet och man hittar i en kavajficka en rutig grytlapp inlindad i en servett. Grytlappen innehöll nervgasen paration som verkar snabbt förlamande vid kontakt.
Det blir fullt pådrag efter Henry Orén som förefaller ha flytt utomlands i bil.
Några dagar senare erinrar sig Olle att Tilda Strand kommit till biblioteket för att få information om stridsgaser. Hon sa att hon behövde det till stridsgaser. Mer efterforskningar visar att hon i annat namn sökt information om hur man skyddar sig mot nervgaser.
Snart har Bosse avslöjat att det är Tilda Strand som dödat Borghild Jansson. Hon preparerade en grytlapp med paration, som också användes som insektsgift och som hennes bror hade på lantgården, och fick Borghild att använda den för att hålla den varma kaffekannan. Själv gav hon sig en spruta atropin strax före för att inte själv drabbas. Tilda var mor till Lillemor som hon tvingats adoptera bort för att inte hennes synd skulle bli uppenbar i den frireligiösa familjen. Tilda fick för sig att Lillemor väntade barn och kunde inte stå ut med tanken på att ännu ett barn skulle födas "i synd". Hon måste gifta sig med Jerker och därför måste Borghild röjas ur vägen. Sedan fick Tilda ånger och ordnade ett arrangerat offentligt självmord med samma gift.

Akademiskt humoristisk. Bra intrig.