Elisabeth Kågerman Rabies

 

Passagerarna på Polen-färjan ska undersökas speciellt. Det har tullare Jeppsson och hans kollega Berg fått order om. Irritationen bland passagerarna är stor. Svärd ser att man letar igenom allt bagage som kan tänkas innehålla ett litet djur. Och alldeles riktigt, man letar efter en hamster misstänkt för att vara rabiessmittad. En av Svärds söner, Jan Svärd, säger att han sett en kvinna smita ut från färjan utan att passera tullkontrollen med en box varifrån det kom ljud. Polisinspektör Anja Kullnäs, jourhavande passpolis, alarmeras. Hon tar Pålle med sig. Det är en ung manlig kollega.
- En fetlagd kvinna som heter Blomkvist och är sambo med Johansson kan också vittna om hur en kvinna i vit klänning med en stor hatt avvikit. Kvinnan hade åkt iväg i en bil.
- Anja och Pålle träffar personalen på färjan från Gdansk. De är jäktade. I loungen ligger en ung man och sover ruset av sig. Han tillhör ett gäng som roade sig friskt. Mitt emot dem satt en dam med en stor hatt och betraktade dem. Hon satt och skrev hela tiden. Pålle hittar en bunt papper bakom hennes stol.
- Anja bor i sällskap med sin katt Ida som är höggravid.
- Nästa morgon är det genomgång med chefen Bo, "Bossen". Kriminalassistent Teodor, Tutte kallad är dit. Han har fått ryggskott som varje sommar.
- Anja ringer Stefan. Han är naturvetare så hennes förevändning är att fråga honom hur lång inkubationstiden är på rabies för en hamster. Hon har inte träffat Stefan på många år. Deras sista möte upplevde Anja att Stefan bara upplevde henne som ett könsobjekt.
- Tutte har tagit reda på att i en djuraffär i Gdansk blev en hona som var på väg att betäckas plötsligt rasande och bet hanen. Honan kom till en veterinär och avlivades. Under tiden såldes hanen med bur och allt.
- Efterlysning på kvinnan i hatt skickas ut liksom en uppmaning till henne själv att ta kontakt med polisen.
- Anja ber Tutte läsa igenom de papper som "Vita frun" har skrivit. Det är tretton kapitel. Avsikten är att försöka lokalisera "Vita Frun".
- Papperen handlar om Boel från fem år till 20 år. Där finns uttryck som Galgberget, Snus-Albin, Röa-Charlotta från barndomen och sedan namn på män som varit älskare och vänner. Där nämns också träd som oxel, vildvin, hagtorn och fläder. Utbredningen av dessa i Sverige kan Stefan hjälpa till med.
- Anja minns hur Stefan och hon tillbringat en vecka i fjällen. Det var strax efter hans skilsmässa.
- Öknamnsregistret konsulteras. Anja åker hem till Svärds för att prata med sonen Jan. Hon låter honom titta på kort av kvinnor i olika åldrar. Han väljer 32 till 38 år.
- Stefan ringer och kan berätta om koltrastens och buskarnas utbredningsområden. Anja undrar om han vill ha en "källing".
- Tutte har lokaliserat Snus-Albin till Halmstad. Yrkesregistret visar att en affär ägdes av en fru Lydia Stråhle i mitten av 50-talet i Halmstad. Dottern Boel flyttade 1963 till Upsala och vidare till Stockholm. Då fick hon personnummer och bytte namn till Grenö. 1970 flyttade hon med sin nya familj till Håstad. Där har Boel Grenö sin tandläkaremottagning. Även maken John är tandläkare. Anja och Tutte åker hem till John Grenö som är förvånad över att Boel inte kommit hem. De får numret till hennes bil.
- Boel Grenö och hennes bil efterlyses. Efter en tid kommer ett anonymt telefonsamtal att bilen med en husvagn finns uppställda i "O i Bokestad" enligt fältkarta 3D sydöst vilket är i närheten av Håstad. Tutte och Anja åker dit och finnes husvagnen med ventilerna för tejpade. Förstärkning tillkallas. Pålle, den yngsta ordningspolisen kommer liksom teknikerna och sedan Bossen. Inne i husvagnen finns en död kvinna och i en bur en död hamster.
- Anja åker hem till John Grenö för att be honom identifiera liket. Men först tar hon sig en titt på Boels sovrum. Under locket i den gamla taffel har Boel enligt sina skrifter ett gömställe. Där finns en annan bunt papper.
- Teknikern Kent rapporterar från sina undersökningar. En man förefaller också ha bott i husvagnen. Där finns fimpar efter Gauloise-cigaretter.
- Arja läser de nya texterna. När Boel var överarbetad drömde hon vid skrivbordet och pratade om hur skönt hon hade med Patrik. John hörde detta. John var överdrivet pedantisk. Hon borde ha tagit lärdom från början.
- Anja ringer Boels bror, Johan Stråle. Han har cykelaffär. Sedan hennes äldsta syster.
- Tutte letar sig fram bland tobakshandlare som säljer Gauloise.
- Månsson på Stöldroteln har lånats ut till Våldsroteln. Det är han nöjd med. Där händer det något. Han kör runt till stugorna i tassemarkerna kring Bokestadssjön.
- Teknikerna Kent och Bengt jobbar vidare.
- Vera Stråle är lågstadielärare och ogift.
- Innehavaren av Strand-Tobak i Håstad ringer och berättar om en man som under sommaren köpt Gauloise. Efter någon vecka började mannen också köpa röda Commerce och veckotidningar. Både Anja och Tutte åker dit. Efter en lång väntan kommer mannen i sin bil. Han heter Patrik Grels och är arkitekt. Han har ett ärr på halsen liksom den Patrik som Boel skrev om i sina papper från barndomen och ungdomen. Den Patrik som hon avspisade så grovt. Han berättar att han känt Boel när han var ung men sedan inte träffat henne på många år. De två såg varandra på nytt när Boel var på väg av färjan. Han följde efter henne i sin bil, först hem till henne där hon hämtade husvagnen och sedan till Bokestad. Där var det som om de 14 år vi inte setts aldrig existerat. Det var Patrik som ringt och tipsat polisen. Men mördat henne har han inte.
- Anja går hem till Patriks fru för att informera om att Patrik fått stanna kvar hos polisen över natten. Det är en ung kvinna, Maj-Britt Grels med ett litet barn hon kallar Putte.
- Jag berättar för Stefan att det legat en bukett med vissna nattglim i husvagnen. Vi åker ut till platsen där husvagnen stått. Det finns en bondgård på andra sidan sjön. Det går en knappt skönjbar stig dit. På vägen dit pratar de om vad som hände senast de träffades.
- På åkern hittar Stefan nattglim. Dessa blommor kan nästan användas som en klocka eftersom de reagerar på ljuset. På natten slår de upp sina kronor. Sedan sluts de igen när ljuset kommer. Eftersom de återfanns öppna som vissna och döda, måste de ha plockats på kvällen eller natten och sedan dött innan ljuset återkomst på morgonen. Boel måste därför ha dödats under natten, i varje fall efter klockan åtta på kvällen och detta faktum ger Patrik alibi för brottet.
- Nu blir det att sätta igång på nytt igen. Vi börjar misstänka Boels man John bakom mordet. Var och en rapporterar resultatet av sina spaningar. Indicierna blir allt fler. Nätet förefaller dras åt kring maken. Han hämtas för förhör. Han är ytterst prydlig, artig och behärskad. Han erkänner att han varit vid husvagnen i Bokestad två gånger. Första gången såg han sin fru med en man på gräset utanför andra gången var husvagnen tom. Han tejpade då för ventilerna för att den rabiessmittade hamstern skulle dö. Han vågade inte gå in av rädsla att bli biten.