Elisabet Kågerman Resa på egen risk Bonniers 1961 180 sid

Kickan Store är på BB. Det blir den tredje flickan. Hon får en rumskamrat. På sänggaveln står Inger Andersson, 30/11/9. Hon är ensam och får inga besök. (Sjukhusreglerna är mycket strikta. Efter födseln får kvinnorna knappt lämna sängen och de måste stanna fem dagar på sjukhuset. Hierarkin är stark).
Till Kickan kommer däremot
Olle, make och bibliotekarie, och deras tre barn Elisabeth, Krister och Marie. Hela familjen är på bibliotekskurs på en folkhögskola i Drottninghälla. (Kungsbacka?). De bor på Bleket. Tredje dagen går Kickan på toaletten och tjuvröker. När hon kommer tillbaka till rummet är "Inger" försvunnen. Även barnet är borta. Uppståndelsen blir enorm på sjukhuset.
På femte dagen får Kickan komma "hem" till inkvarteringsvillan.
En vecka senare kommer
Bosse på besök. Han känner Johan som är polis i den här stan. Inger Andersson måste vara falskt namn. Pastorsexpeditionen hade ingen med det namnet på angiven adress.
Bosse har tipsat hotellägare Krabe från Björkstrand på ett Rotary-möte att makarna Store skulle kunna stå för den kulturella delen då "Travellers Club" har galasammanträde.
Kickan och Olle tar med Birgitta (som den nyfödda heter) och åker dit. Det blir en lång biltur.
Från hotellfönstret ser Kickan "Inger Andersson" på gatan. Men då hon kommer ut är personen försvunnen.
Kickan och Olle hamnar vid honnörsbordet. Förutom hotelldirektören
Uno Krabe sitter där direktören Sven Tuvesson (sympatisk) med hustru Marta (ärligt gråhårig). Vidare kammarskrivare Konrad Enander (korpulent) med fru Lilly (av sameblod?) och arkitekten Knut Rönnfält och Viveka Rönnfält (smal och förandligad).
Efter maten håller Kickan ett historiskt kåseri om resandet som ingen tycks vara särskilt intresserad av. Sedan blir det roulettspel. Efter några timmars spel går honnörsgästerna hem till hotellbostaden. De väntar på att
Ann-Marie Krabe ska visa sig. Krabe förklarar att sällskapet samlades hos Krabes före galaspektaklet. Ann-Marie hade verkat trött och fick ett sömnpiller av Marta för att vila sig en stund.
Lilly Enander går för att leta upp Ann-Marie och snart hörs det ett skrik: "Det brinner". Elden går att släcka men i sängen ligger Ann-Marie död till synes koloxidförgiftad efter sängrökning. Förtvivlade tonåringar dyker upp och sörjer sin "moster". (fast Ann-Marie är ju Tittis faster, inte moster. Det framgår längre fram i boken. Ett ovanligt misstag av författaren –läraren). Det är familjen Turessons barn – de bor tydligen i lägenheten ovanför Krabes –
Titti och Tybald. Ann-Marie var Sven Tuvessons syster. Och vem är då Ann-Marie? Jo, identisk med Inger Andersson!
Nästa morgon är Kickan trött på alltsammans. Hon vill inte stanna en minut till i Björkstrand utan övertalar Olle att göra en resa till Nordnorge. Men innan dess ringer hon Bosse och berättar att hon funnit den saknade BB-patienten. Resan, utsikten och maten i Tromsö gör Kickan nöjd och snart är de tillbaka i Björkstrand. På hotellet väntar Bosse skenbart förgrymmad över att de lämnat hotellet utan att ge besked.
Bosse lånar hus på Björkstrands polisstation och förhör de inblandade i en lång rad. Han får reda på att Svens och Ann-Maries far som ägde hotellet krävde att Ann-Marie skulle ha äktenskapsförord som villkor för att tillåta att hon gifte sig med Uno Krabbe. Om Ann-Marie dog skulle allt tillfalla hennes barn eller annars brodern Sven Turesson. Mycket annat får han inte ut av förhören.
Kickan försöker få information av våningsstäderskan fröken
Eriksson. Mycket motvilligt men hon får reda på att Ann-Marie Krabe brukade ta ledig några timmar varje dag för att åka och plocka blommor. Uppåt Överbyn. Kickan tar Birgitta med sig och åker norrut. Hon besöker lanthandlare under uppgivande av att hon reser för Findus Barnmat, för att ta reda på var det kan finna mödrar med små barn. Till sist får hon ett tips att fröken Kunni på Vallen har ett sommarbarn. Kickan känner direkt igen "Jerker".
Kickan kör tillbaka och berättar för Bosse som genast tar Kunni i "förhör". Det är sant att hon hjälpt Ann-Marie i hennes bryderi, hon hade tidigare arbetat på hotellet när Ann-Marie var liten flicka. Uno Krabe kände till saken.
Vad är Travellers Club? Jo, en täckmantel för en spelklubb. Bosse har undersökt klubbens räkenskaper. Där fanns en skuldsedel på 5000 kr undertecknad Knut Rönnfält. Enander är kassör och det tycks som om det fattas pengar i kassan. Förskingring alltså. Men vid en kontroll visar det sig att det inte fanns någon fog för sådana misstankar.
Bosse ämnar förhöra Uno om hans kunskap om "Jerker" och blir helt paff då han finner Uno i en hammock med barnet i knät. Han har tagit hem barnet och anställt Kunni att sköta det. Han förklarar varför Ann-Marie valt att dölja graviditeten och föda barnet under falskt namn med att hans egen mor dött då han föddes och att han varit maniskt förskräckt för att orsaka sin frus död på samma sätt.
Bosse tar sig till
doktor Svalander för att få bekräftat ran och såg en person Unos uppgifter om sitt dåliga hjärta. Men med hjärtat var det inte så farligt, däremot var Uno Krabbe steril!
När Bosse ställer direktören inför detta faktum erkänner att han inte vet vem som är fadern till det lilla barnet. Han hade misstänkt Ann-Marie för otrohet eftersom hon försvann flera timmar varje dag utan att tala om vart. Han följde efter henne och fann henne hos fröken Kunni. Ann-Marie ville då ha skilsmässa, hon skulle gifta sig med en riktig man sa hon och Uno hade blivit rasande och slagit henne. Men dödat henne, nej!
Kickan funderar på "antropologiska faderskapsundersökningar" med tanke på likheten mellan "Jerker" och Knut Rönnfeldt. Och riktigt när Bosse pressar henne erkänner han att Ann-Marie och han haft ett kort förhållande i hans sommarstuga. Hon trodde att Knut ville ha barnet och gifta sig med henne. Men Knut ville inte skiljas. Han gav henne skuldsedeln på 5000 kr som hjälp till barnet.
Kickan kan inte glömma sin förvåning över att Titti Turesson var klädd i åtsittande jeans när hon kom ner under branden. Jeans som nästan fick dras på våta för att passa. Kanske Titti just kommit hem. Kickan bjuder Titti på kondis och reda på att hon just kommit hem efter en motorcykeltur med Janne. De satt under en gran och såg hur ljus tändes i "faster Ann-Maries" rum. Titti tror sig veta vem det var.
Bosse tipsas och snart får han Viveka att erkänna att det är hon som mördat Anne-Marie genom att först lura i henne en extra stark sömntablett och sedan lägga en brinnande cigarett i sängen. Motivet var svartsjuka och hat.
till sidans topp