Elisabet Kågerman

(kort sammanfattning av några av hennes åtta böcker böckerskrivna under perioden 1956 - 1978)

Elisabet Kågerman: Döden skriver svenska 1956

Plats: Framgår ej.
Mördad: Mona Göransson, student.
Mördare: En lärare på skolan, musikdirektör Santesson.
Myndighetsperson: Bosse Hermansson, vikarierande stadsfiskal.
Tillvägagångssätt Blåsyreförgiftning.
Motiv: Mona var Santessons älsklingselev. Men hon smutsade ner sig genom sitt "underlivsförhållande" med Ture, en elev på skolan, och därför måste hon dö. Hon var samma "löpska hynda" som Märta, Santessons fru som lämnat honom för att bli hora i Köpenhamn.
Vad gör han då: Först försöker han döda Kickan Store och sedan hoppar han själv från utsiktstornet på Berget och tar sitt liv.
Annat nytt: Gymnasielärare Kickan Store är huvudperson och bokens jag. Hennes make Olle Store, bibliotekarie.
Kommentarer: Kickan Store driver sin egen mordutredning. Måste ha varit ganska unikt i Sverige vid den tiden. Man Dagmar Lange hade väl sin Puck Bure? Intressant beskrivning av studentskrivningar på 50-talet, våndan inför den muntliga tentamen, uppförandebetygen, censorernas stränghet.

Elisabet Kågerman: Vågspel till döds 1957

Plats: Bottenvikens skärgård mellan Luleå och Haparanda.
Mördad: Direktör Herman Skårson.
Mördare: Hans fru Karla Skårson.
Myndighetsperson: Landsfogden och kommissarie Boman.
Tillvägagångssätt Hon lurar honom att dricka sig berusad och kväver sedan honom.
Motiv: Svartsjuka och hämnd. Herman hade gjort den unga kontoristen Vanja med barn och lovat att gifta sig med henne. Han ville skiljas från Karla.
Vad gör hon då: Boman ställer henne inför uppenbara men falska bevis. Då faller hon till föga och erkänner brottet.
Annat nytt: Boken är ett experiment. Den ena "halvan" av boken är en ungdomsbok - nästan en barnbok - lite Saltkråkan över der hela. Den andra är en mesig och snäll pusseldeckare. Det handlar helt klart om Kågermans sämsta. Dessbättre följde det bättre därefter. Ett misslyckat experiment som hon inte återkom till. Jag har aldrig läst en bok med så många sjötermer tidigare. Boken är full av seglarnas fackspråk.
Kommentarer: Denna bok läste jag näst sist av Kågermans böcker, därför att den var så svår att få tag på. Som vanligt var det den alltid lika servicinriktade bibliotekarien i Anderslöv, Linneas Jeschke, som ordnade fram den, från Umeå depåbibliotek. Innan dess stod den på folkbiblioteket i Timrå.

Elisabet Kågerman: Cirkeln slutes 1956

Plats:
Mördad: Borghild Jansson, hustru till Jerker Jansson, direktör
Mördare: Postexpediditören Tilda Strand.
Myndighetsperson: Stadsfiskalen Bosse
Tillvägagångssätt Tilda preparerade en grytlapp med paration, som också användes som insektsgift och som hennes bror hade på lantgården, och fick Borghild att använda den för att hålla den varma kaffekannan. Själv gav hon sig en spruta atropin strax före för att inte själv drabbas.
Motiv: Tilda var mor till Lillemor som hon tvingats adoptera bort för att inte hennes synd skulle bli uppenbar i den frireligiösa familjen. Tilda fick för sig att Lillemor väntade barn och kunde inte stå ut med tanken på att ännu ett barn skulle födas "i synd". Lillebor måste gifta sig med barnafadern Jerker och därför måste hans fru Borghild röjas ur vägen.
Vad gör hon då: Tilda får ånger och ordnar ett arrangerat offentligt självmord med samma gift.
Annat nytt:
Kommentarer: Kickan Store, läroverksadjunkt leder en studiecirkel i fransk litteratur.

Elisabet Kågerman: Det bränns 1959

Plats: Boken är historisk och placerad i slutet av 1700-talet under Gustav III:s tid.
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson:
Tillvägagångssätt
Motiv:
Vad gör hon då:
Annat nytt: Detta är en deckare i "den högre skolan". Absolut Kågermans bästa. Kajsa Store är gift med den frihetsälskande bibliotekarien Olof Store.

Elisabet Kågerman: Resa på egen risk 1961

Plats: Drottninghälla, Kungsbacka?
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson:
Tillvägagångssätt
Motiv:
Vad gör hon då:
Annat nytt: Kickan Store är på BB. Det blir den tredje flickan. Maken bibliotikarien.

Elisabet Kågerman: Citronplockerskan 1975

Plats: Helgestad, Kristianstad?
Mördad:
Mördare: Signar Malmsten, musikdirektör
Myndighetsperson:
Tillvägagångssätt
Motiv:
Vad gör hon då:
Annat nytt:Adjunkten, fil.mag Kickan Store är tillbaka. Hon är lärare i svenska och historia på läroverket (gymnasiet) i Helgestad (Kristianstad).

Elisabet Kågerman: Södergök, dödergök 1977

Plats: Kickan och Olle är på solsemester i Italien. Barndomskamraten Bosse är också med.
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson:
Tillvägagångssätt
Motiv:
Vad gör hon då:
Annat nytt:

Elisabet Kågerman: Rabies 1978

Plats: Håstad (Ystad) med färjetrafik till Gdansk i Polen.
Mördad: Tandläkaren Boel Grenö
Mördare: Hennes make, tandläkaren John Grenö.
Myndighetspersoner: Kriminalinspektör Anja Kullnäs och hennes medarbetare kriminalassistenten Teodor (Tutte) med flera. Deras chef heter Bo, kallas "Bossen".
Tillvägagångssätt: John Grenö tejpar igen ventilerna på den husvagn till vilken hans fru Boel tagit sin tillflykt ute i "tassemarkerna" norr om Ystad sedan hon återvänt från en semesterresa till Polen.
Motiv: Motivet är svartsjuka. När Boel kommer tillbaka med färjan från Polen upptäcker hon sin ungdomsvän Patrik Grels på kajen. Hon smiter då av båten förbi tull- och poliskontrollen för att slippa möta sin väntande man. Eftersom hon har med sig en rabiessmittad hamster alarmeras polis- och veterinärmyndigheterna. Hon åker istället till en skogsdunge i Bokestad norr om Ystad. Patrik följer efter henne och sedan tillbringar de en vecka tillsammans. John Grenö kommer på dem.
Vad gör han då: När John Grenö ytterst prydlig, artig och behärskad, ställs inför en mängd indicier, erkänner att han varit vid husvagnen i Bokestad två gånger. Första gången såg han sin fru med en man på gräset utanför andra gången var husvagnen tom. Han tejpade då för ventilerna för att den rabiessmittade hamstern skulle dö. Han vågade inte gå in av rädsla att bli biten.
Annat nytt: Det är den första boken som inte har Kickan och Olle Store som huvudpersoner tillsammans med polismannen Bosse. Nu handlar det om Kriminalinspektör Anja Kullnäs som dock inte saknar drag av författaren. Hon är specialist på svenska språket särskilt dialekters geografiska ursprung.
Kommentarer: Jag anser att detta är Kågermans bästa bok. Det var en bra idé att lämna familjen Store och polismannen Bosse Hermansson. Synd att det blev hennes sista.