Elisabet Kågerman Vågspel till döds 1957

 

Kickan Store, är bokens jag. Olle Store är min man. Vi har tre barn, Marie, Krister och Elisabet.
Landsfogdeassistenten Bosse Hermansson är gammal vän till familjen sedan studenttiden i Uppsala.
Vi är på en solig sommarsegling i skärgården i Bottniska viken. Olle citerar kinesiska filosofer, barnen och hunden Patrik solar och badar, och Bosse blåser trumpet och hjälper mig med polisiära knep och hemligheter medan jagär den enda som arbetar. Jag skriver samtidigt på min andra deckare som presenteras parallellt i boken.

Deckaren: (med samma personer men skriven i tredje person)
Direktör Herman Skårson, snart 50 år, har en fin båt, Karla, mälartrettietta av mahogny. Han är en styv rorsman och deltar gärna i tävlingar. Han har stor pampig glasvilla bredvid Stores sommarstuga. Leif Aske, Sven Erkman och Olle Store seglar ofta med honom. Ibland är också Hermans 10-årige son Bo-Lennart med. Herman är gift med Karla Skårson men har också minst en älskarinna. Herman är fiskarpojke i grunden. Karla kommer från societeten.
- Johan Tranberg är med på regattan i Gullan. Han väntar på startsignal och på Tore Aske, som är bror till Leif. Kickan Store står i fören, redo att kasta loss. I den andra båten, Karla, är Olle och Leif gastar hos Herman. Båten ger sig iväg tätt följd av Kalle Pärons "Panta rei".
Båten Gullan kommer snart långt efter och Johan bestämmer sig för att avbryta tävlingen. Han lägger till vid en ö och de tre tar sig i land för att ha piknick. Vid middagstid åker de tillbaka och möter Karla och Panta rei vid spurten i mål. Det börjar regna hårt. Kalle Pärons båt tappar masten. På Karla har Leif hamnat i vattnet. Han är försvunnen. Sven Erkman står till rors då det händer. En kraftig stormby kom och Sven kunde inte parera bommen som slår runt och Leif kastas i vattnet.

Tillbaka hos familjen. Jag frågar ut Bosse om polisen möjligheter att hjälpa till och utreda vid ett olycksfall ombord i Sandöfjärden som är en del av Luleälvens utlopp med kraftig ström.

Deckaren:
Dagen efter i Stores sommarstuga. Vanja Axelsson är där som hemhjälp. Annars är hon anställd på kontoret hos Herman Skårson. Familjen Skårson kommer på besök. Det gör också grannen Liselott Graning, som liksom Kickan Srore är lärare. Hon har varit ihop med Leif Aske. Tore Aske var tidigare gift och hade ett litet barn. Både innebrändes för två år sedan. Herman ägde huset och kvitterade ut en hög försäkringssumma.

- Vi går mot Råneå där Bosse har en studiekamrat. Men kartan är gammal och grunden många. Det får bli Strömsund i stället.

Deckaren:
Surströmmingspremiär hos Herman och Karla Skårson. Där är herrskapet Store, Liselott, Vanja, Sven Erkman och provinsialläkaren Sune Lundström. Det provas sorter som "Röda fisken", Bålsjö, Kallax etc och olika sätt att äta. Herman blir snabbt full och talar om att han snart ska skiljas och gifta sig med en ung kvinna (Vanja) och få barn som kan se upp till honom. Han talar förnedrande om Karla som han menar kan duga till att bli städerska.
Karla blir arg och rusar in i huset. Vanja ser plötligt någon i talldungen och springer därifrån. Sven rusar efter henne. Herman vacklar ner mot sjön. Liselott bär in tallrikar i köket. Sune, Kalle Päron, Kickan och sitter kvar vid bordet.
Vanja kommer springande. Hon har hittat Hermasn livlös vid bryggan. Sune konstaterar snart att han är död.

- Vi når Rånön. På kvällen diskuterar vad jag skrivit under dagen bl a hur man ordnar en obduktion.

Deckaren:
Kommissarie Boman tillkallas. Han börjar utfrågningen i Skårsons gästrum. Karla säger att hon var överens om arr skiljas. Kickan berättar att Herman trodde att det var han som var avsett offer vid seglingsolyckan. Vanja berättar att hon troligen sett Tore Aske i dungen. Sven Erkman informerar om att Herman menat att han försökt döda Herman.

- På väg till Seskarö kommer vi in i ett våldsamt oväder och vi får kämpa för att överleva. Vi kommer helt vilse långt ut i Bottniska viken. Till sist kommer vi dock till Seskarö över 12 timmar senare än normalt.

Deckaren:
Kalle Päron informerar Boman om att Askes slända "Tove" är i hamn. Tore förhörs. Han har seglat, supit och minns knappast något. Tore berättar att Skårson köpte "Slinger-John" för att bränna ner Tores hus. "Slinger-John" har undertecknat en bekännelse, men nu är han död.
Kickan frågar ut Vanja varför hon är så betryckt. Det kommer då fram att Vanja är gravid sedan knappt två månader. Skårson är fadern! Skårson har lovat att gifta sig med henne.
Vanja säger att hon tror sig ha sett Leif Aske under surströmmingspremiären. Liselott tycks ha en man inneboende hos sig.

- Från båten gör vi utflykter till Haparanda och Torneå och köper i Finland ritualenligt kött, brännvin, cigaretter och Fazerkarameller.

Deckaren:
Tore släpps av polisen. Stores dotter Elisabet hittar Leif i Liselotts stuga. Han packar en väska och flyr. Leif simmade i land sedan han fallit i vattnet. Han gömde sig då han var övertygad om att Skårson tänkte mörda honom för att inte bli avslöjad som den mordbrännare och försäkringsbedragare han var.
Kickan får brännvin i pilsnerglaset och känner igen smaken från Hermans flaska som hon smakat på under surströmmingsfesten. Hade Karla avsiktligt spetsat Hermans öl för att lura honom att bli berusad?
Karla var i sitt sovrum då Hermann hittades. Men hon hade kunnat lämna detta genom sovrumsfönstret på första våningen. Kickan övertygar Boman och landsfogden om sina idéer. De åker till Skårson hus. De går rakt på sak och påstår att Leif Aske blivit vittne till hur Karla kvävde sin man. Då faller hon till föga och erkänner.

Epilog:
Liselott tar hand om Bo-Lennart som nu inte har några föräldrar. Sven och Vanja gifter sig. Han tar sig an hennes barn som sitt eget. Tore och Leif tar åter hand om varandra. Leif tillbringar först en tid på vårdhem för sin förföljelsemani.

Panta rei: Allting flyter" Är hämtat ur Herakleitos autentiska sats: "Man kan inte två gånger stiga ner i samma flod, I samma vatten stiger vi och stiger vi icke, det är vi och det är icke vi"
Surströmming Kallax är ett surströmmingsmärke, som idag tillverkas av [BD Fisk]?; se [Kallax surströmming]?. Salteriet ligger dock i Kalix. Grand Kallax är Petra Nordlunds surströmmingsfavorit.