Stieg Trenter Kalla Handen 1957

 

framsida       sammanfattningar       Trenter startsida         baksidestext

Jag, Harry Friberg, avslutar en het arbetsdag (tisdagen den 23 juli) på Gubbhyllan på Djurgården. Där får jag ett samtal från Kalle Isberg, alkoholiserad reklamman. Han är utom sig, han har träffat Döden. Telefonkiosken är i närheten av restaurangen så jag promenerar dit. Jag tar honom hem till mig där han får berätta och sova över. Han har träffat en kille med en väska som var helt iskall om handen mitt i värmeböljan. Och som försvann på en sekund. Kalle fick med sig en kedja med en nyckel som "döden" tappat.
Nästa morgon läser jag att den 39-årige direktören Benny Rietz hittats död i sin bostad på Östra Varvsgatan 1. Dödad med en stenslägga. Bara 150 meter från telefonkiosken.
- Snart hämtas jag av min lille mustaschprydde vän Vesper Johnson. Han tar mig till den restaurang där jag svalkade mig kvällen innan.
Han berättar om Samuel Rietz, grundare av Ri-verken och hans barn, en österrikisk "krigsbyting" som adopterats och därefter en pojke och tre flickor som hans hustru födde honom. Sonen Benny var "hobbyman". Senast var det akvarier som intresserade honom.
Vi kommer till den mördades bostad. Alla akvarierna är förstörda. Vattenskador överallt. Liket hittades först efter 35 timmar. Sedan tar vi oss till Hotell Gillet. Där Akvarieföreningen höll möte den kväll Benny Rietz mördades. En fransman Monsieur Jourdan höll föredrag om en nyss funnen akvariefisk i Amazonfloden. Benny tvingas bryta upp sedan någon ringt och sagt att hans akvarier sprungit läck.
- Hem till mig kommer Anita Rietz för att tala om att Darly Knekt är oskyldig till mordet. Hon är lillasystern. De två andra är Mary och Kristina. På Johnsons uppmaning tar jag Anita med till Varvsgatan 1 där den övriga familjen befinner sig. Där är Mary Jennix med sin man Erik Jennix och Kristina Wass med sin man Joakim Wass. Och storebror Heinz "Hanseman" Rietz. Alla blir förhörda av Vesper Johnson. Efteråt lämnar jag av Anita på Centralvägen 13. Där bor hennes älskare, "filmfjanten" Allan Kallman.
- Laboratorieundersökningarna visar att det finns blonda hårstrån på stensläggan. Har den använts till att döda två personer? Är det en kvinna? Är det Darly Knekt som dödats?
- En genomgång av syskonens alibin.
- Sedan får jag en vecka i det sommarvarma Paris. Internationella fotoförbundet kongressar. Men jag blir snart återkallad till "mord-verkligheten". Darly Knekts döda kropp har hittats under en brygga i Dånviken i Rönninge. Ihjälslagen med ett tungt föremål och sedan dränkt. Stugan Mårdnäs hade Darly ärvt efter sin mor Valfrid.
- En taxichaufför, Bernard Nilsson, tar kontakt med mig för att berätta om en körning med Erik Jennix han haft mordkvällen. Sedan kommer Anita Rietz på besök. Hon vill prata om Darly. Darly som hade ihop det med många karlar. Själv var Anita dödligt svartsjuk på henne för Allans skull. Senast var Darly på väg att erövra Benny.
- Sedan kommer Hanseman och Joakim Wass. De har hittat stöldgods från Bennys bostad i bakluckan till Allans gamla Austin.
- Efter att ha klarat av studions hopade korrespondens gör jag en sammanfattning: "Fakta om morden".
- På polisstationen träffar jag Erik Jennix och Kristina Wass. De vill informera om att både Joakim och Erik fått ett likalydande brev i vilket Benny bad dem att komma till paraplyet på Stureplan mordkvällen kl 21. (en timme innan Benny mördades). Men han dök aldrig upp.
- Ny information: Bennys intresse för akvarier väcktes då han fick ett i present av Föreningen Lapplandsflorans vänner. Men en sådan förening existerar inte! (Vem är det som vill få Benny att intressera sig för akvarier?). Postfacksadressen var inregistrerad på en H. J. Persson (Heinz-Joakim?).
- Ett järnhandelsbiträde, Olsson, erinrar sig hur han fått en beställning på en hammarstensslägga av en herr Lundquist. Men den levererades tre dagar efter dubbelmordet.
- Vilken betydelse har "Föreningen Berguvarnas vänner?"
- Allan Karlman kommer och berättar om hur han varit på Åland en vecka och att hans bil hade trasigt lås till bagage luckan.
- Här kommer både Vikbo och arkivpojken Frasse samt förstefotografen Nisse med på ett hörn som väktare av Anita. Hela studion som stängt p g a "Röda Hund" deltar i jakten på mördaren. Vi följer Anita in i en isfabrik. Hör hur Anita i dunklet mellan isblocket anklagar mördaren för att försöka få tag på det kvitto på isblock hon hittat på hans kontor. Vesper Johnson och polisen är plötsligt bakom mig. Han börjar redogöra för hur de två morden gått till. Mördaren baxade upp ett tungt isblock så att det skulle falla ner och slå ihjäl Benny då han steg in i bostaden. För att förklara smältvatten krävdes sönderslagna akvarier och därför ett intresse för sådana från Bennys sida. Släggan "gömdes" med mördarens eget blod på - samma blodgrupp hade båda - och hårstrån togs från Bennys hårborste. Ett problem uppstod: På borsten fanns också Darlys hårstrån. Därför måste hon också mördas för att inte polisen skulle uppdaga hur Benny egentligen mördats.
- Kalla handen kom sig av att mördaren bar en väska med is. Handtaget ledde kylan bra.
Hanseman är mördaren. Han hatade Benny för att han som adoptivbarn alltid fått stå tillbaka för honom.

sidans topp