Maria Lang Ånglok 16 på fel spår 1987

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

På tåget mellan Västerås och Örebro och träffar Jan Hoffner, en vetgirig 22-årig yngling, en 18-årig gymnasist från Skoga Daniela Ceder. Han har firat sin syster Anneli Hoffners födelsedag i Västerås. Daniela har järnvägspåbrå och får Janne intresserad genom att berätta om Skoga Bergslags järnväg. Dess lokomotiv kallades Förstlingen och klarade 1856 14 km/h! Idag återstår tyvärr bara skrot.
Daniela är på väg till värdshuset "Tre gummor", som drivs av hennes mor
Turid Ceder, änka efter Sylve Ceder, lokförare vid Skoga Bergslags järnväg. Sylve Ceder omkom då hans bil krockade med en hel älgfamilj. Irmeli Oscarsson är Danielas mormor som också är änka efter en lokförare, Odd Oscarsson.
Jan får lift från stationen av Daniela som passar på att berätta gammal järnvägshistoria för honom. Snart sitter Jan och dricker isad whisky hemma hos
Almi Graan i kvarteret Korpen. Almi fortsätter berättelsen om lokaljärnvägen.
Nästa gång Janne kommer hem till Skoga blir han besviken. En gammal gubbe,
Hjalle, snart 90 år, varnar honom för att ta sig upp till Daniela Ceders tonårslya med motiveringen att hon är sjuk och smittar. Hjalle är Sylve Ceders far och alltså Daniellas farfar. Det får bli restaurangbesök i stället, på Tre Gummor, i sällskap med Almi Graan, och Jannes gamla vänner, Christer Wijk, kriminalkommissarie och hans mamma Helena Wijk. Inne i ett annat rum, kallat klubben, har kanslichefen på Rådhuset, Leihf Lindman möte tillsammans med andra gamla järnvägare. De fyra inbjuds att deltaga. Det blir mycket av gamla järnvägsminnen och Janne stortrivs.
Nästa morgon får Janne åka med till Grängen i Christers snabba Mercedes som han beundrar. De ska hämta ett sybord till Almi Graan som
Per-Åke Oscarsson, en kusin till Odd Oscarsson, har reparerat.
När de kör tillbaka är det regnigt och mörkt och plötsligt hajar de båda till och tror inte sina ögon. De både ser och hör ett tåg som kommer emot dem. De ser tre intensiva strålkastare, lokföraren, eldaren, en märkvärdig godsvagn och sedan ett stort antal likadana heltäckta godsvagnar. Tåget kör på en linje som lades ner 10 år tidigare. Rälsen togs bort för sex och ett halvt år sedan.
Janne tröstas av Almi sedan han iskall av skräck kommit dit. Almi som inte förnekar parapsykologiska fenomen vet att andra personer tidigare sett samma syn av ett framrusande tåg. Lokföraren var Odd Oscarsson.
Christer vägrar att tro på gengångare eller på hela ånglokståg som går igen. Hans mor Helena är inte förvånad över den syn han haft. Christer har i eldaren igenkänt Sylve Ceder.
Flera månader senare får Janne i uppdrag av Christer Wijk att han ska ta reda på lite mer om Turid Ceder och de andra medlemmarna i järnvägsklanen. Uppdraget underlättas av att han blir inbjuden av Daniela till en privat mottagning för alla "järnvägare" på restaurangen på långfredagen. Där är järnvägens sista trafikinspektör Ragnar Nordenmalm, kommunalrådet Arne P. Ericsson, Leihf Lindman, Lars-Ove Pettersson, Olle Ahlström m fl autentiska personer (är detta en föregångare till dokusåporna?).
Med är också
Ingrid Hornung (är detta Almi Grans, väninna eller syster??) som var klass- och lekkamrat med Sylve och som också känner Turid så väl.
Hovsångerskan Elisabeth Söderström har festkonsert på Drottningholmsteatern den 4 juni 1987. Janne var där och han blev helt tjusad. Han fick vara med vid den efterföljande buffén i Déjeunersalongen tillsammans med honoratiores som Kerstin Meyer, Kjerstin Dellert, Camilla Martin, Inger och Jan-Erik Wijkström samt Christer Wijk och Almi Graan.
Almi inviterar Elisabeth och hennes make till Skoga.
Den 13 juni börjar sommarsäsongen för ångtågen. Janne vill plåta Ånglok 16 eller "Krassin" som dess smeknamn var. Sedan får han och Daniela en tur med tåget som passerar gamla idylliska järnvägsstationer.
Efteråt blir det middag med Elisabeth Söderström. Hjalle dyker upp och tror sig ha sett någon person från gamla dar. Christers sommarsemester har börjat och nu tänker han ägna sig åt ångloksmysteriet. Hjälpa till ska
Björn Lundevall, distriktets polismästare. Liksom förre överkonstapeln i Skoga, Leo Berggren. De börjar minnas de tyska transittågen genom Sverige 1942 då Tyskland flyttade trupper från Norge till Finland.
Nästa söndag beger sig Christer och Björn till Hjalles torp uppe i Stadsskogen men ett telefonsamtal från en upprörd Janne förekommer dem. Han och Daniella är hos Hjalle som är berusad och behöver hjälp. Men Hjalle tycks vara påverkad av annat än alkohol. Atropin tror Christer. Hjalmar dillar om Lomyren som inte var tillfrusen i februari och att de inte behövde gräva så djupt.
Christer tar Björn med sig och åker till Lomyren. Leo Berggren är med i en annan bil tillsammans med sin son polisassistenten
Erk Berggren. De är snart nära den plats där Christer och Janne såg spöktåget.
Hjalles beskrivning hjälper dem att snart hitta platsen. En stunds grävande och de hittar ett lik. En motvillig rättsläkare, doktor Glas, kallas in. Då ringer Janne på mobilen och berättar att Hjalmar är död. En läkare, Göran Tegerhult kan snart ha ge beskedet att Hjalmar dött av giftet från den giftiga växten spikblomma som någon blandat i hans Beska Droppar.
Överkonstapel Berggrens sökande i tidningslägg och hotellets gästböcker klargör att liket tillhör en
Kettil Karlsson Klaus. Obduktionen visar att han mördats, han blev skjuten.
Turid Ceder sitter i polisförhör angående mordet på sin svärfar. Irmeli har drabbats av hjärtsvikt. Men hon kan ändå berätta om vad som hände februarinatten 1943. Klaus var spion åt tyskarna. Hans uppgift var att skaffa krut och vapen. Irmeli var en kort tid älskarinna åt honom för att locka upplysningar från honom. Irmelis make Odd ledde en hemlig motståndsrörelse. De skulle lura Klaus på ett helt järnvägståg med vapen och krut. Men Klaus anade oråd och följde med tåget. När tåget stannade hotade Klaus Odd med sin pistol. Då sköt Irmeli honom med ett jaktgevär.
Vem kan ha tillgång till örten spikklubba? Jo, Irmeli.
Irmeli sökte igenom Klaus väskor efter dådet. De var fulla av guldföremål. Hon tog tillvara dem, gömde dem i bankfack och när restaurangen "Tre gummor" blev till salu, omsatte dem i reda pengar. På något sätt kom Hjalmar på hemligheten. Han pressade Turid på pengar. När minnet föreföll vakna på Hjalmar förstod Irmeli att han kunde förstöra både Turids och Daniellas framtid och därför förgiftade hon honom. Innan rättssak kan göras mot henne dör hon i hjärtinfarkt.

Boken handlar mycket om orten Skoga och särskilt om den gamla järnvägen.
En gammal historia med anknytning till de tyska järnvägstransporterna genom Sverige under andra världskriget aktualiseras då "spöktåget" visar sig.