Maria Lang Använd aldrig arsenik 1984

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Det ska bildas en förening för kriminalförfattare. Motvilligt låter Almi Graan detta ske i Skoga och i hennes regi. På Stadshotellets restaurang träffar Hannes Vang Fransson, 52-årig bästsäljande kriminalförfattare från Dalarna med starkt kvinnotycke, Senta Daland, omdiskuterad författarinna från Närke och Almi.
Närvarande är också Almis syster Ingrid Hornung, på tillfälligt besök från Danmark, vidare den allestädes närvarande nittonåringen Jan Hoffner och den av honom beundrade Lucas Rudolph, författande trubadur från Värmland.
Däremot avvisas från bordet Bjarne Bork, försmädlig deckarkritiker från huvudstaden som de närvarande författarna har dålig erfarenhet av.
Rosemary Pilman, ung debuterande reporter på Radio Örebro dyker upp för att göra ett reportage om "Bergslagens Kriminalklubb". Två hurtfriska gymnasister, Brittis och Bollen, gör också anspråk på att ha blivit lovade intervju med Almi. De kör båda tung motorcykel och är lika som bär fast av olika kön.
Nästa dag är en het försommardag och Almi bjuder alla på en rundtur på sjön med passagerarbåten Sylvia. Den drivs av Kenneth Mallalieu, en franskättad engelsman. Det blir en menlös fredag som dock förebådar den urladdning som senare ska följa.
Janne intresserar sig för den 3 år äldre Rosemarie. Det gör även Hannes Vang. Vilket gör Bjarne Bork svartsjuk eftersom det är han som fixat jobbet som reporter åt henne. Senta tänder på en ovillig Lucas. Ingrid får honom att töa upp.
Nästa dag blir det picknick. Almi bestämmer resmål. Det blir först Älvhyttans by och blomsterängar och sedan upp till sjön Greken. Kylväskor och 10 personer packas in i fyra bilar.
I bilen får Janne reda på att de två ungdomarnas ständiga pigghet beror på att de stadigt käkar arsenik i små doser!
F d stadsträdgårdsmästaren i Skoga Ingvar Andersson får tillfälle att visa det blomrika naturreservatet vid sjön Älvlången.
I en vacker vik av sjön Greken packas picknickkorgarna upp och alla, särskilt de utsvultna gymnasisterna, kastar sig hungrigt över maten. Det blir emellertid ett hastigt uppbrott då åskan börjar mullra och blixten slår ner i närheten. I villervallen upptäcker ingen (?) att en av de tio inte finns med vid avfärden.
Först sent på kvällen saknas Bjarne Bork på sitt hotell. Janne väcker de två ungdomarna för att fråga om de vet något. De åker i hemlighet till Greken och Britten hittar liket samtidigt som Janne får i uppdrag att kalla på Christer Wijk som är på besök hos sin mor. Christer tar Almi och Janne med till Greken och där hittar de två förtvivlade ungdomar som sett den döde Bork. Jan berättar för Christer vad han hört ungdomarna förtälja om sitt arsenikätande. Och alldeles riktigt. Bollen var förtvivlad över att han tappat sin dosa med arsenik och befarade att någon använt innehållet till att förgifta Bork.
Polismästare Björn Lundevall, rättsläkaren doktor Glas, och polisassistent Erk Berggren tar vid. Bork tycks ha fått i sig arseniken med ostsmörgåsen.
Vem gjorde ostsmörgåsarna till utflykten? Det var källarmästaren Göran Nilsson själv på Stora Hotellet i Skoga. Bork gillade stark ost och honom serverades "Gamle Ole". Vem spetsade den med arsenik?
Hannes berättar en tragisk historia som inföll för 7 år sedan. Hannes var förlovad med Lynn. I samband med ett sammanträde i deckarakademin bjöd Bjarne hem Lynn till sig och våldtog henne. Hon blev så svårt chockad att hon ett år senare begick självmord.
Men när Christer fått läsa Lucas Rudolph bok "Dialog med en död" får han andra misstankar. Och plötsligt sticker någon iväg i Rosemarys Golf. Bilturen går till sjön Greken och mordplatsen. När Christer kommer dit har Lucas Rudolph sänkt sig i sjön och omkommer trots Hannes Vangs räddningsförsök. Det är Lucas som dödat Bork. Lynn var Lucas's syster. Lucas lämnade ett brev efter sig som förklarar hans handlingar.