Maria Lang Arvet efter Alberta 1977

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Mirjam Ekerud, tuff chefredaktör på veckotidningen Vi Kvinnor och våningsägare. Hon har tre inackorderingar: Jesper Ekerud, hennes bror och friställd reporter, Polly Tomsson, sekreterare, som drömmer om att bli operasångare - hon kommer från Skoga och längtar hem - och Eduard Hambras, gladlynt sjukvårdare.
Camilla Martin-Wijk, berömd operasångerska, intervjuas av sin sångelev Polly. Hennes svärmor Helena Wijk i Skoga ringer och meddelar att Alberta Fabian, född Lundén, har avlidit i kolosförgiftning. Alberta var Pollys fostermor. Hon var änka efter den rike Frans-Erik Fabian sedan 12 år.
Vi Kvinnor anlitar tryckeriet i Skoga, 20 mil avlägset. Polly kör Jesper dit. De går in i Albertas hus. De uppmärksammas av
Erk Berggren, Skogas egen polisassistent.
Många tycks ha besökt Alberta under den dagen då hon omkom. Polly, Albertas bror kyrkoherden
Rudolf Lundén, Jesper och Mirjam. Daniel Severin, ortens läkare tog hand om fallet och tillkallade polis.
En annan syster var
Göta Ekerud, nu avliden, som var mor till Mirjam och Jesper.
Alla utom Mirjam är samlade i dödsboet, också Rudolfs fru
Liselott Lundén.
Advokaten
Svante Strand, yngste medlem i firman Strand, Strand och Strand anländer med testamentet. Alberta har utsett honom som exekutor. Han avslöjar innehållet i testamentet: En tredjedel går till brodern Rudolf Lundén, en tredjedel till Göta och vidare till Jesper och Mirjam och en tredjedel till fosterdottern Polly.
En lördag efter begravningen liftar Polly ut ur huvudstaden med själva Christer Wijk. Det ska bli bouppteckning.
Bergslagen är översvämmad p g a snösmältningen. Vägar och järnvägar är avstängda. Arbogaån är översvämmad. Svante Strand anländer med en hel resväska full med papper. Det viktigaste dokumentet är själva testamentet daterat 1966. Men Helena Wijk vet att berätta att hon och doktor Severin har bevittnat ett testamente bara för ett halvår sedan. Stort uppror bland bouppteckningsdeltagarna som redan innan dess strider om lösöret. Polly hittar det senaste testamentet i en lönnlåda i en sekretär. Enligt detta äger Ponny ensam Sjövillan, Albertas hem där hon växt upp. Liselott Lundén blir rasande. Sedan börjar de gräla om huruvida de ska se på Arvingarna på TV eller Sverige - Sovjet i ishockey. Liselott stannar för se "såpan". De övriga går till Krogen Tre Gummor.
Eduard har en amulett i form av en skorpion, ett arvegods av hans far. Den har en gadd med ett livsfarligt gift. Men samma amulett finns avbildad på ett porträtt av Frans-Erik Fabians farmor, Fransiska Fabian. Hur hänger detta ihop? Jo, Fransiska var Eduards farfarsmor. Det innebär att han har rätt till hälften av behållningen i Albertas dödsbo. 
På kvällen får Eduard besök i Albertas sovrum som han disponerar. Det är Rudolf Lundén som vill be om ursäkt för sina tvivel och därefter Mirjam som är så upprörd och hotfull att Eduard kör ut henne. 
På morgonen hittas Eduard död. Någon har stuckit skorpionens gadd i halsen på honom. Christer Wijk som var på väg till Stockholm kallas tillbaka av länspolischefen
Anders Löving. Christer samlar alla till en av sina berömda konfrontationer. Det är när Christer Wijk slår fast att Alberta inte blev mördad utan dog genom en olyckshändelse av egen förskyllan som det börjar hända något. Liselott upptäcker att vattnet börjar läcka in och den bristande uppmärksamheten ger Polly chansen att smita. Hon rusar ut och kastar sig ner från balkongen i det stigande vattnet. Hon var helt fixerad vid Alberta, Hon var övertygad om Att Eduard dödat henne och ville hämnas henne.