Maria Lang Att vara kvinna 1961

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Camilla Martin åker till kvinnosaksföreningens kongress i Blacksta och Christer Wijk är sur (aldrig har väl Christer uppträtt redan på första sidan!?)
Kongressen ska ledas av riksdagsledamoten Eva-Gun Nyrén. Född i Blacksta.
Nu träffar hon moster Maria som inte verkar så imponerad av hennes framgångar. Mötets ska hållas på Herrgården. Godsägarfrun Louise Fagerman är värdinna. Maken disponenten Robert Fagerman är bortrest i affärer.

Med på snälltåget är Ia Axelsson, journalist på väg till kongressen tillsammans med Katarina Lönner, affärskvinna i 50-årsåldern, Ruth Zettergren, f d professor i nordiska språk och klubbens hedersledamot samt Betti Borg, konsthantverkare.

Allt förefaller frid och fröjd men då ordförande ska väljas på årsmötet opponerar vice ordföranden Zettergren på förslaget till omval av Nyrén. Hon föreslår läkaren Åsa Stenius. Chockad drar Eva-Gun tillbaka sin kandidatur och Stenius väljs.

Vid den följande lunchen deltar Eva-Gun inte. Katarina upptäcker att hennes ring som hon förlagt på spegelhyllan i badrummet är försvunnen.

På natten vaknar Camilla av ett omänskligt, dovt skrik. Hon hittar Bettie Borg död i sin säng. Och ringer direkt hem till Christer Wijk. (kan inte kvinnosakskvinnorna själva ordna upp ett mord?) Christer kör genast dit trots det långa avståndet.

Katarina Lönner var mecenat, nästan fostermamma åt Bettie. Nu har hennes försvunna ring kommit tillbaka.

Åsa Stenius hävdar att Bettie dött av hjärtfel. En "naturlig" död. Christer får inte ens besiktiga liket!

Christer träffar Vanja som tillhör tjänarstaben, rött hår och pikanta fräknar.

Natten innan mordet hävdade Betti att hon haft ett förhållande med Louise Fagermans make Robert. Tidigare hade hon avslöjat att Ias make Hasse haft ett förhållande och detta ledde till skilsmässa.

Louise ordnar så att Christer kan undersöka Bettis rum och lik (som Åsa, läkaren förbjudit!). Han hittar en fickplunta med whisky och en liten bägare med en vitaktig fällning på bottnen. Gift? Just då kommer Åsa Stenius som dock ändrar uppfattning då hon finner stryknin i bägaren.

Bettis mamma Clara var Ruth Zettergrens bästa vän. Ruths son kände henne också väl.

Uno Stenius, framgångsrik, konstnärlig mångsysslare, har tydligen haft ett långvarigt förhållande till Betti som innburit en psykisk tortyr för hans fru Åsa, som önskade livet av Betti.

Hur har då Katarina Lönner haft det? När hennes man Gabriel, gammal och sjuk, dog i hjärtinfarkt så var Betti den siste som träffade honom.

Nu får Christer tag på Ias man Hasse Axelsson, nyss hemkommen från en journalistisk tjänsteresa till Kina. Det blir nästan bra igen sedan Hasse avslöjat att Betti pressat honom på pengar för att inte avslöja hans affär med en blondin. Var Betti alltså en utpresserska?

Ja, det visar sig att hon pressade Robert Fagerman på stora pengar för att inte avslöja hans förhållande med Eva-Gun.

Katarina Lönner, den rike konsthandlaren Gabriels, expedit och senare maka, hoppades på en snabb död hos sin åldrige make. Hon tvingades hjälpa honom på traven. Betti kom på henne och pressade henne på pengar. Därför mördade hon också Betti.

1-2poäng troligen Maria Langs dittills sämsta bok.

Ruth Zettergren (Dagmar Lange?) vill att kvinnorna .."ska också förmå skutan att ändra kurs" så att färden inte "går vidare in i en ännu mer mekaniserad och splittrad och neurotisk och krigisk värld" (54)