Maria Lang De röda kattorna 1965

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Bodil Odén, 26 år, kommer hem till lägenheten på Gärdet i Stockholm från Paris och blir orolig då hon inte finner sin lillasyster Ingalill. Ingalill Odén, som har varit småguide på Mårbacka under sommaren och nu tycks vara försvunnen. Inga-Lill är 19 år. Båda föräldrarna dog i en bilolycka. Bodil kontaktar deras städtant fru Larsson i trappan. Sedan tar son sin vita Amazon och åker till Jonas Ny som skriver och fotograferar för VJ och som välkomnar henne som sin blivande fru. Besöket leder till att Bodil nästa dag far med Amazonen till Mårbacka sedan hon kontaktat Ragnar och Ursula Karlman som ordnat feriejobbet åt Ingalill. Hon träffar fru Haraldsson som har hand om guidningen och får reda på att Ingalill haft mycket kontakt med en kandidat Gert Berger som skriver avhandling om Selma Lagerlöf.
Under promenad i omgivningarna träffar Bodil först en gammal dräng,
Anton som minns att hennes syster åkt i väg med två av de berömda kattungarna i sin bag och sedan en fru Madeleine Samzelius som också har en röd katt.
Bodil bestämmer sig för att reda ut mysteriet. Hon tar in på Stadshotellet i Karlstad. Där träffar hon turistintendenten Ragnar Karlman. Han vill att hon delger honom alla sina bekymmer. Han bjuder på middag och till den ansluter sig Madeleine Samzelius.
Nästa morgon kontaktar Bodil Ingalills rumskompis
Susanne på Mårbacka. Hon har emellertid åkt på utflykt med Gert Berger till Frödings Byn. Bodil söker sig också dit. Passerar byar vars namn är legendariska för de belästa i svenska litteraturhistoria (som författaren och hennes alter ego, Almi Gran). Hon hittar inte Byn men väl en ilsken och våt ung tjej som visar sig vara Susanne.
Framme vid det vita tvåvåningshuset i Byn finner hon Gert Berger, som retar henne genom att ständigt citera de värmländska klassikerna. Men när hon vill ha svar om Ingalill lämnar han henne i sin gröna folkvagn. Hon kör tillbaka till Mårbacka. Dörren är öppen, men inne låses ytterdörren utifrån. Hon kommer inte ut, går till Selmas arbetsrum, faller i sömn och drömmer att Selma själv talar till henne. Hon berättar om Mårbackakatterna. Av drömmen drar Bodil slutsatsen att hennes syster är död.
När hon vaknar ser hon Jonas utanför fönstret. Hon öppnar det och klättrar ut. Gert Berger är också där och fru Haraldsson kommer och undrar varför han inte har lämnat tillbaka nycklarna han lånat. Plötsligt erinrar sig Anton att det är till Uddeholm som Ingalill åkt med kattungarna. Nu bjuds alla dit till makarna Karlman. De inkvarteras på Brukshotellet. Värdinnan erinrar sig att Ingalill nyligen bodde i samma rum som nu Bodil har fått. Då var hon i sällskap med Gert Berger och på natten försvann hon. På väg upp till Rämens herrgård med katten. Den ägs av Billeruds AB. Där bor bolagets förvaltare
Bertil Florin med fru Maud, för tillfället på resa i Canada.
Jonas Ny åker i förväg till Rämen. Bodil väljer i hemlighet en annan väg, rakt genom storskogen. När hon känner att hon kört vilse är plötsligt Gert där och vill lifta.
Till Rämen har redan Christer Wijk kommit. Christer har fått Bodils brev men bön om hjälp. Bodil är bekant med Christer Wijk via Jonas och Almi Gran i Skoga. Där träffar han Madeleine Samzelius. Jonas Ny dyker upp. Då han väntat länge på Bodil skickar Christer en polisbil efter henne.Som snart hämtar Bodil och Gert. På Rämen finns en man i 60-års åldern,
Frithiof. Han vet att berätta att han sett Gert komma smygandes en tidig morgon längst den kanal som driver det privata elverket till Rämen. Gert tvingas erkänna att han följt efter Ingalill den natt då hon "försvann" från Brukshotellet. Han hittade inte Ingalill men väl hennes röda katt. Någon hade knäckt nacken på henne. Han blev så illa berörd att han bara stack iväg. Alla hjälps nu åt att dragga kanalen och snart hittas liket av Ingalill.

Nu samlas alla inblandade i det vackra Tegnérrummet: Ragnar Karlman och Ursula, Gert, Madeleine, Jonas och Bodil. Avslöjandena duggar. Madeleine hade länge varit Ragnars älskare. Ursula anklagar Ragnar för att ha mördat Ingalill. Ragnar erkänner att han kört Ingalill till Rämen sent på natten men lämnat henne utanför för en annan träff som hon skulle ha.

Bodil tar en promenad upp mot mordplatsen. Hon upptäcker en man på väg att slå ihjäl en av de röda kattorna. Han vänder mot Bodil för att strypa henne. Det är Jonas.
Han hade skojat med Ingalill som blivit hopplöst förälskad i honom. När han vill dra sig ur hotade hon med att avslöja allt för sin syster Bodil, hans fästmö. Sedan flyr han i sin bil med 3 polisbilar på jakt. Kör sin bil utför en brant och omkommer.

Motivet för Jonas var att han visste att systrarna var halvsyskon. Det är Bodil som på sin mors sida ärvt en stor förmögenhet. Han ville inte att hennes förtjusande lillasyster skulle komma mellan honom och pengarna.