Maria Lang Det är ugglor i mossen 1974

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Sandra Grandin är 23 år och i färd med att upptäcka Alntorpsmossen.
Valdemar Ulfsson,
30 år som tagit henne med till mossen är chef på en resebyrå.
Ulf Ulfsson
äger den ödsligt belägna stugan på mossen. Kusin till Valdemar.
Hans Anton Hallje, 65 år och morbror till Sandra. Han vet det mesta om mossen
Joar Ulfsson
, 25 år, folklivsforskare och mycket vidskeplig, försöker skrämma henne bort från mossen och är Valdemars bror.
Terese Tellner har varit gift med Ulf ett halvår för 13 år sedan.

Sandra och Valdemar är bjudna till Ulfs avlägset belägna stuga för att fira hans födelsedag. De kommer kvällen innan. Då är Hans Anton där. Sedan är det Joar som dyker upp.
Nästa morgon beger sig Sandra ut för att utforska mossen. Joar visar henne skelettet av en ko som gått ner sig.
Sandra övernattar med bröderna. Nästa morgon dyker Terese överraskande upp för att gratta Ulf. Sedan kommer Hans Anton tillbaka. Allt är klart för födelsedagsbarnets ankomst. Sandra går ut på myren.

Nu är vi ett halvår tillbaka i tiden. Det är midsommar och Sandra har till sin stora glädje bjudits av sin arbetskamrat Valdemar att fira midsommar hos dennes kusin. Det är varmt och flödande solsken. Där träffar hon Ulf och hans f d fru hos Sven Målares där dansen trädes. Sandra dras till Ulf som inte är syskonens kusin utan kusin till deras far Magnus. I Ulfs stuga tillkommer även Joar. Också Hans Anton, f d postiljon, som är bror till Sandras mamma Hillevi.

Och tillbaka till nuet. Sandra ser ögonen på en människa drunknad i myrens förrädiska gyttja. Det är Ulf.
Hans Anton ringer
Leo Berggren överkonstapel i Skoga. Han har tur, både sonen, kriminalassistenten Erk Berggren, och kriminalkommissarien Christer Wijk är där (på tillfälligt besök i Skoga hos sin mor Helena). Hans Anton och Sandra visar fyndet för poliserna. (Då har också länspolischefen Anders Löving kommit. Och doktor Severin.) Joar spionerar och när Christer kommer stugan är de redan informerade om fyndet. Det är samma 5 personer som också tillbringade midsommarafton tillsammans.

Allt tyder på att Ulf dödats på midsommarafton. Ändå har Joar och Valdemar fått inbjudan för 2 veckor sedan, skrivna med Ulfs handstil.
Vem har sett Ulf sist under midsommarhelgen? Vem har alibi för natten efter midsommardagen? Det framkommer att Joar håller ihop med Terese trots att hon är 18 år äldre och att de tillbringade den natten tillsammans.
Då kommer ortens polis
Lars. G. Larsson. Liket har lyfts upp ur mossen. En sandal saknas.
Christer Wijk frågar ut ortsborna och deras barn om vad de sett och hört under den midsommarhelg då Ulf Ulfsson omkommit.
Erk Berggren kommer på Joar med att hämta en tom flaska Haldol ur sin bils handsfack.
De två inbjudningsvykorten har HansAnton postat. Ulf skrev dem året innan. Han vill se hur bröderna skulle reagera då inte Ulf kom till sitt födelsedagskalas. HansAnton visste att det hänt Ulf något.
En nyckel funnen i Ulfsson ficka dyker också upp och polisen kan hitta ett kassaskåp gömt bakom en gömd tapetdörr. Där finns nästan en miljon kronor. Pengarna hade han fått ihop genom att låna ut pengar till ockerräntor. Detta kände både Valdemar, Terese och HansAnton till.
Terese Tellner tvingas erkänna att hon tagit med Haldol för att söva Ulf Ulfsson så att hon kunde leta efter hans gömda pengar. Ulf kom på henne och han jagade ilsket iväg henne ut på myren. Strax därefter mötte Ulf Valdemar som ville låna pengar av honom. Ulf försökte slå ner honom men missade och blev liggande på kanten av träsket.
Det kunde aldrig bevisas huruvida någon knuffat ner Ulf Ulfsson i kärret eller om han omtöcknad av Haldolen fallit i genom en olyckshändelse.