Maria Lang Docka vit, docka röd 1982

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

På stadsbiblioteket i Västerås ska Ove Hoffner visa dockteater med sina orientaliska dockor. Kriminalförfattarinnan Almi Graan och Camilla Martin, som ska sjunga i kyrkan på kvällen är där. Liksom den mycket överraskande uppdykande Semmy Mac Gregor, den mest enträgne och hängivne medlemmen i operaprimadonnan Camilla Martins fanclub. Direkt från Dallas! Han är tillsammans med Thomasine Fox med sin exotiska sminkning som ska ackompanjera Camilla.
Där är också tre släktingar till såväl Ove som Almi:
Georg, Gullan och Gun Keijser liksom en av deras grannar Ritva Lindell samt dennes sambo Roger Rasmusson, ljustekniker.
Bibliotekarien
Kerstin Myrdahl tar allt med ro.
Senare, efter föreställningen vill en liten flicka, Marian komma tillbaka in för att hämta de Mendelsohn notor hon glömt. I teater rummet hittar hon då den röda dockan, danserskan från Java, stympad utan huvud.
Alla deltar i kvällens musikföreställning i kyrkan. Biskopen
Arne Palmquist är där, liksom domprost Gunnar Helander.
Den tuffa Thomasine har drabbats av rampfeber och t o m den erfarna hovsångerskan Camilla Martin är nervös när de ser Västerås domkyrka fyllas till bredden av en förväntansfull publik. Biskopen dyker påpassligt upp och lugnar henne.
Det blir psalmer av J O Wallin, sånger av Bach och Haydn. Vidare recitationer av några Songes av Carl Jonas Love Almquist (som är en av Camillas förfäder. Camillas mor är född Almquist).
Efter Thomasine är det musikdirektören
Gunnar Nordenfors som sitter vid orgeln och musikdirektören Bror Samuelsson dirigerar 60 ungdomar ur den av honom grundade och prisbelönta kören.
Efter konserten går Almi och Camilla till biskopsparet
Marianne och Arne. Bror och Birgitta Samuelsson hjälper Ritva och Roger att guida bland gårdarna i Kyrkbacken. Snart drar sig Ritva, Roger och Ove till Ritvas lägenhet. Övriga till Samuelsonska gården.
Till slut hamnar alla i Keijerska huset. Släktförhållandena är följande: Johannes Keijser har en dotterdotter, det är Almi, en dotterdotterson, det är Ove, en son, det är Georg (då är Georg morbror till Almi, som dock är äldre än han).
Camilla berättar för Almi att Roger Rasmusson jobbat som belysningstekniker på Operan. Han fick sparken för några månader sedan.
En månad senare är det dags för Camilla att göra Salomes roll på Operan i Stockholm. Där är Almi Graan som får hjälp med sina biljetter av vaktmästerichefen
Kurt Dommel. Där är Christer Wijk men Semmy McGregor han anmält återbud.
Salome kräver Johannes Döparens huvud på ett fat, för att han vägrat kyssa henne, som löfte för att dansa för sin styvfar Herodes. När huvudet burits fram slocknar belysningen. Elektrikern
Kristof Pall upptäcker att någon slagit av huvudströmbrytaren i källaren. Snart är det ljust igen och en skräckslagen Camilla kan professionellt samla sig för en bejublad avslutning.
Almi och
Chris Bergendorff, journalist och tidigare elev till Almi, för tillfället statist på Operan, har åkt i förväg till Vindö. Dit har snart också Camilla och Christer på väg och välkomnas av Chris och Ulf Törnqvist. Den senare är Camillas manager och impressario.
Några veckor senare är det dags för kyrkokonsert i Skoga med Camilla. Det är sida upp och sida ner med sångtexter och poem, mycket av Love Almquist.
Skoga är känd för sin berömda glass och vem står i glasskiosken om inte
Anneli Hoffner, Oves dotter. I den bredvidliggande Centrumkiosken sommararbetar den nu 17-åriga Janne "Christers vän och kompis" som gärna snackar deckargåtor. Han är bror till Anneli (men han heter väl Jan Torén?) och har en söt flickvän, Kristina Haglund.
Ove gör en ny föreställning med sin dockteater, nu på det nya biblioteket i Skoga. Roger är ånyo belysningsmästare. Bibliotekschefen
Marianne Berggren.
Efter föreställningen beser Christer det nya biblioteket tillsammans med Marianne och sin mor. Plötsligt är Camilla borta. Han hittar henne i samlingssalen med Thomasine Fox död i sina armar.
Christer alarmerar snart ortens polismän, polisassistenten
Erk Berggren, polismästare Björn Lundevall i Lönnstad, länspolischefen Anders Löving och det medicinska nyförvärvet doktor Glas. Brottsplatsundersökaren Niklasson.
Sammy blir besinningslös när han får nyheten om Thomasines död. Hon hade lovat att gifta sig med honom. Dock hade han som svar från Dallas, från sin mammas kusin tant Elisabeth fått det avrådande svaret att Thomasine kunde vara hans halvsyster.
Jan och Kristina är utomordentliga vittnen. De vet att Sammy kom utrusande ur samlingssalen 2007 och de följde honom till hans hotell. När de kom tillbaka 2028 såg de Ove stå utomhus och prata med en bekant och Roger stod och rökte tillsammans med Ritva.
Doktor Glas kan berätta att Thomasine avlidit genom ett hårt knytnävsslag mot halsryggraden.
Christer, som inte leder utredningen eftersom Camilla är involverad, tar Jan med sig och åker till Blåsbo för att träffa familjen Keijser. De vet att berätta att Ritva är adoptiv barn till gamle dosmakare Lindell.
Hos biskop Arne Palmqvist blir informerad om att Camilla anförtrott honom hemligheter som inte Christer känner till. Sedan åker både Christer och den vetgirige gymnasisten Janne till kriminalen i Stockholm.De båda hälsas av kriminalassistent
Davidsen. Sedan till Operan. De träffar Iris Strandberg, kundtjänstens allvetande föreståndarinna som kan berätta om varför Roger Rasmusson blev avskedad från Operan. Den avgörande punkten var något som hände i Camillas loge.
Ulf Törnqvist veta att berätta om Thomasine Fox. Musikaliskt underbarn som funderade på att bli journalist. Hon spelade in intervju med sångerskan Margareta Hallin och kom till Camillas loge för att intervjua även henne men fann logen tom.
Senare ger Camilla Christer en kassett som han dock förseglar för stunden.
Den 80-åriga oljemiljonären Sam McGregor ringer från Texas. Han har mycket att förtälja från Texas.
Samtliga inblandade inbjuds till Ove Hoffners hem. Christer börjar med att tal om att det är "tant Liz" som är Ritvas mor. Hon adopterade bort barnet till dosmakare Lindells. Och hennes far är Mattias Martin, dvs hon är halvsyster till Camilla. Hon var så avundsjuk på sin halvsysters framgångar att hon förföljde henne. Vred huvudet av dockdanserskan och släckte ljuset på Operan.
Christer spelar upp kassetten han fått av Camilla. Den spelades in på Thomasines bandspelare i Camillas loge. Man hör tydligt hur Roger Rasmusson attackerar Camilla. När Roger hör detta flyr han men grips snart. Thomasine hade använt kassetten som utpressning på Roger men lovat lämna tillbaka den. När hon emellertid avslöjar att hon lämnat den till polisen slår han till henne.