Maria Lang Dödligt drama på Dramaten 1986

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Almi Graan intervjuar Lars Löfgren, energisprakande och optimistisk teaterchef. Hon ska skriva om Dramatens historia. På Dramaten finns också Mitzi Zidén, teaterbiten ung dam som jobbar bakom kulisserna och som har anor både till Skoga och Ekshärad. Göthe Ericsson, allvetande och gladlynt chef för Scenens byrå är en outtömlig källa till information för Almi. Löfgren utser speciellt Barbro Grönman att ta hand om doktor Graan.
Ingmar Bergman regisserar August Strindbergs fröken Julie. Många vill se hur han tacklat uppgiften. Bland dem är
Horatio Hartman, framstående skådespelare och publikidol i pensionsåldern och Carl Magnus Utterberg, lätt irriterad över att inte själv fått den roll som tilldelats Peter Stormare. På plats i salongen är också hovsångerskan Camilla Martin och hennes make kriminalkommissarie Christer Wijk.
Py Nyrin, en ung och begåvad tekniker är lättad och nöjd.
Mitzy får ett överraskande kort på sin 18-årsdag med inbjudan till en träff i "underjorden", gångtunneln under Dramaten. Hon svimmar av rädsla när någon tar henne i ett järngrepp och håller en kniv mot hennes hals. Hon väcks upp av Horatio Hartman. Rakkniven hon hittar bredvid sig är hans.
Oron blir stor för Mitzi. Hennes glädje är stor då hon träffar en barndomsvän från Skoga,
Jan Hoffner, ung, bredaxlad och kvinnornas gunstling. Han är på teatern för att fotografera för Almis räkning.
Almi kan visa Jan en artikel från "Känt och Hänt" som handlar om Horatios förhållande till Carl Magnus Utterberg, vilka antyds innehålla intima homosexuella relationer.
Horatio har tidigare varit gift med
Felicia Francke, en skådespelare som Jan finner "ruskigt tjusig och spännande". Nu är hon på väg till Dramaten för att vara med om invigningen av "Lejonkulan", en femte intim scen. Hon avslöjar att hon kommit för att gifta sig med Carl Magnus. Budskapet var emellertid falskt och avsikten att driva med Känt och Hänts antydningar.
Jan Hoffner som redan i unga år fått intresse för detektivarbete från sin vän Christer Wijk gör förfrågningar angående den inbjudan Mitzi fick.
Några veckor senare skickar Almi Jan till Horatio med en bok hon lånat av honom.
Jan Hoffer fyller 21 och låter sig uppvaktas i Skoga. Där är mamma
Margareta och pappa Ove, Almi Graans Ingrid Hornung från Köpenhamn. Flera "dekorativa" tjejer: en är Jans syster Anneli, en annan Mitzi. (var är fästmön Kristina?) Av Mitzi får Jan en bok från hennes pappas bibliotek, en gammal raritet med rollporträtt från teatern.
Tillbaka på Dramaten ser Mitzi vid midnatt en kvinnas spökgestalt bredvid Ludvig Holbergs bronsbyst. Almi Graan är övertygad om att Mitzi verkligen sett en spöksyn. Det var "en ung Harriet Bosse" hon såg.
Till Macbeth premiären kommer också Christer Wijk. Det blir en minnesvärd föreställning. I personalmatsalen pågick efterfesten långt in på morgonen. När Janne beger sig hem hör han glas som krossas och ser en mörk gestalt falla ner från teaterns fönsterförsedda gångbro rakt framför en bil som inte hinner stanna.
Christer Wijk är snart där och ser till att Stockholmskriminalen med
Palle Davidsen i spetsen kommer på plats. Det är Carl Magnus Utterberg som är den döda gestalten.
Mitzi Zidén är försvunnen men hon hämtas snart gråtande av Janne som alltmer förefaller bli hjälte i historien. Hon har bott ihop med Carl Magnus och känner hans självmordsplaner. Hon blev svartsjuk när han hade ihop det med Felicia Francke.
Py Nyrin dyker upp och berättar att det var han som velat "skoja" med Mitzi genom att hota henne med en rakkniv i "undergången". Han var förälskad i henne och ville "pigga upp" henne då hon tappat arbetslusten p g a för honom okända kärleksbekymmer.
Obduktionen av den förolyckade visar att han dött av själva fallet mot gatan. Det kan alltså inte handla om uppsåtligt mord. Men vad är det då som orsakat dödsstörtningen?
Carl Magnus Utterberg, hade, sin dyrbara livsstil till trots eller just därför, urusla affärer. Han lånade stora summor pengar av vänner som han aldrig betalade tillbaka.
Någon erinrar sig att man funnit Utterbergs rollhäfte på golvet bredvid hålet i glasväggen. Det återfinnes. Han har skrivit det förhand. Det innehåller personliga kommentarer svåra att tyda. Men han kände sig tydligen ofta förbigången då han inte fått de roller han ansåg sig vara förtjänt av. Särskilt illa tog han vid sig över att vara ratad av Ingmar Bergman. Allt tyder på att Utterberg tagit sitt eget liv.
Horatio Hartman dör och nekrologerna är vördnadsfulla och storslagna. Men han har dött av en överdos av sömnmedel. Hans städerska har anförtrotts ett brev som tillsänds Christer Wijk. Han informerar honom om att han träffat den kraftigt berusade Utterberg i den mörklagda övergången. Denne var rasande och måttade ett slag mot Hartman som duckade. Utterman tappade balansen och föll genom den glasade sidoväggen.
Mitzi Zidén försvinner utomlands. Janne får ett brev med exotiska stämplar. Hon vill fritvå Horatio. Det är hon som av svartsjuka och hat för att blivit ratad till förmån för Felicia hotat Carl Magnus med en kniv så att han av rädsla ryggat baklänges och fallit genom glasrutan.

Teaterskrock, en stor mängd "kändisar" passerar revy liksom August Strindbergs familjeliv med sina 3 hustrur, särskilt hans sista, den unga Harriet Bosse.
Mycket om Dramatens historia.