Maria Lang Dubbelsäng i Danmark 1975

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Camilla Martin är på gästspel i Danmark. Fyra dagars på "Den kongelige Teater" i Köpenhamn. Det handlar om Wagner. Hon träffar den charmige Preben Felding som är operaregissör. Stephanie Felding är hans mor.
Yan Römer är född i Danmark och sufflös i Sverige.
Bertil Bokstedt är operachef från Stockholm. Fleming Mortensen är teaterns presschef. Camilla får ett privat meddelande från Preben i smyg: Hon ska åka till Humlevaenget 15 efter klockan ett på natten.
Men när hon kommer dit hittar hon en sovande person i dubbelsängen. Hon slocknar snart bredvid av trötthet. Men snart upptäcker hon att personen inte andas, att det är en kvinna och att hon är död.
Hon vacklar ut i grannskapet och kommer omsider till det danska paret
Marga och Anders Christensens hus (Marga är förresten skånska till börden). De tar sig tillsammans till huset där Camilla vaknat hos ett lik. Det är Jörg Römers villa. Huset är fint men det finns inget lik och inga tecken på att någon legat i sängen.
Mitt i undersökningen dyker herr Römer själv upp.
Nästa dag försöker Camilla ta sig samman för att kunna genomföra föreställningen på "Den Kongelige". Hon försöker förgäves få kontakt med Preben.
Helge Brilioth får hoppa in som tenor, då förkylningarna grasserar.
Efter föreställningens nattmacka, där bl a Yan undrar vart
Lone Lauritzen tagit vägen, får Camilla taxiskjuts till Ulrik Colds lägenhet på Österbro där hon ska övernatta. (Tillsammans med Preben som de hade kommit överens om. Hon är förälskad i honom och de har träffats i "hemlighet" sedan ett halvår tillbaka. Alla tycks känna till det utom henne make Christer Wijk). På natten vaknar hon av att någon är i hennes rum. Hon låtsas sova och personen försvinner efter en tid. Strax därefter kommer Ulrik Cold. Och sedan ringer Christer. Han är på väg och får sedan sig till livs hela historien.
Christer bestämmer sig för att vänta med sina privata reaktioner och istället koncentrera sig på vad Camilla berättar om den döda kroppen hon hittat i sängen. Christer tar med sig Camilla till Feldings villa och snart står de båda öga mot öga med Preben. Han säger att han valde träffpunkten på Humlevaenget 15 för att han ville fria till henne och visa henne en villa som skulle kunna bli deras. Men att han sedan blivit förhindrad att komma.
Christer tar sig till makarna Christensen för att få information. De träffar åter Jörg Römer som erkänner att Lone är en av hans artister. Hans dotter Yan menar att Preben sedan länge haft ett förhållande med henne.
Christer tar sig en ny tur till makarna Christensen och får nu en idé om att kroppen kanske sänkts i en sjö i närheten.
I baren på Angleterre bråkar Camilla och Preben medan Christer pratar med Yan på en annan restaurang. En främmande man ber Yan ta kontakt med Lone angående en försenad leverans till "Morten" Christer hittar liket efter Lone i "Nunnornas sjö".
Christer samlar alla inblandade i Römers villa i Nödebro. Nu börjar Christers frågor få svar. Lone var förälskad i Preben. När hon fick klart för sig att han tänkte fria till Camilla och det i Jörg Römers villa så åkte hon dit och krävde att Preben också skulle komma dit. Lone var knarkkurir sedan länge. Hon smugglade åt Römer. Hon hotade att gå till pressen med vad hon visste om Prebens knarkaffärer om han inte kom. Hon väntade i raffiga underkläder då Preben kom. Hon blev strypt med en telefonsladd. Hans mor dök upp och hjälpte honom att städa bort alla spår. Preben körde iväg med liket. Men det var modern som dödade henne.
Och Christer som egentligen vill skiljas blir överens med Camilla om att göra ett försök till.

(det handlar återigen mycket om opera, om problem med ersättare som hastigt måste sättas in, om arkitektur och om all den goda danska maten som de konsumerar i tid och otid)