Maria Lang En främmande man 1962

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Johannes M. Ekstedt, professor emeritus, är tillbaka igen. Han är tveksam till Christer Wijks och min make, Einar Bures förslag att fira semestern i medeltidsbyn Ormsjöbodar. Christers fru Camilla Martin, operasångerskan ska också med och naturligtvis jag själv, Puck Bure och våra barn, Jonas (3) och Christina (6).

I Blankhyttan bor Manfred och Lydia Olsson. Dottern heter Agnes, gift med Lage Lindvall. Yngsta sonen är Björn-Erik. Vi har hyrt vår sommarby av Napoleon Lindvall. Lages pappa. Bor på Svartfallet.

Snart måste Eje iväg för att arbeta på sin bok Christer får telegram som kallar iväg honom till arbetet mitt i semestern. Johannes får en hjärtinfarkt och måste läggas in i Skoga hos doktor Severin. På väg tillbaka till Ormsjöbodarna krånglar bilen mitt i natten. Varken Camilla och Jonas är hemma. Camilla hade hastigt tvingats hoppa in på Glyndebourne och lämnat Jonas hos en främmande man, Erland Hök.

När Björn-Erik får se Erland, svimmar han. På sin motorcykel har han Nina Åman, en artonårig undernärd flicka som lägger sina pengar på dyra sånglektioner. Camilla har skickat henne för att vara sällskap åt mig, Puck.

Alla är upprörda över att Erland kommit tillbaka. För 15 år sedan fängslades han för dråp på Agnes alkoholist till bror, Robert. Han satt 8 år i fängelse. Han var ihop med Agnes vid den tiden. Han kan inte erinra sig hur mordet gick till utan erkände eftersom han stod med geväret i handen. Under senare år har dock vissa minnesbilder börjat dyka upp. Nu har han kommit tillbaka till brottsplatsen för att söka sanningen.
Äntligen kommer Christer tillbaka. Det visar sig att skälet för att förlägga semesterveckorna till Ormsjöbodar är just att Christer ska få möjlighet att utreda fallet Erland. Han börjar förhören i Blankhyttans vardagsrum.

Agnes stämmer träff med Erland vid Ormsjön. Där hittar jag senare Agnes lik. Ihjälslagen med Erlands bergsmansyxa. Dessförinnan har jag fått reda på att något hemskt hände med Björn-Erik den kväll hans storebror Robert mördades. Att han genom fönstret såg Agnes med geväret i handen bredvid sin döda bror Robert.

Daniel Severin, rättsläkaren, kommer och landsfogden Anders Löving. Och Einar lämnar de dammiga 1400-tals manuskripten i Stockholm och kommer så fort han kan.

När Napoleon Lindwall avslöjar att det är Lage som är mördaren sticker denne i bil. Han kör ihjäl sig. Eller hetsas till döds av Erland som jagar honom?

Lage Lindwall vill hjälpa Robert i slagsmålet med Erland Hök (som sedermera döms för dråp och avtjänar ett åttaårigt fängelsestraff) men skjuter av misstag Robert. När Erland kommer tillbaka mördar han sin fru Agnes för att hon inte ska avslöja sanningen.
Frågan är om Erland är nöjdare nu, sedan hans återkomst lett till döden för två personer?