Maria Lang Inga pengar till Vendela 1980

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Almi Graan, är medlem i en jury som ska välja ut årets bästa detektivroman i Norden. Övriga i juryn är Riebold Nielsen från Norge, Solveig Stange från Danmark, förlagsdirektören Lars Erik Sundberg samt H. Kai-Johansson från svenska TV-teatern.
I ett direktsänt TV-Magazinet avslöjas att författaren till det segrande bidraget är en anonym "Vendela".
Juryn äter middag på Operakällaren och träffar där kriminalkommissarien
Christer Wijk och hans fru, den vackra operasångerskan Camilla Martin. Är den vinnande boken kanske en verklig dagbok skriven av en person som känner sig hotad till livet?
På Brudgumsgården inte långt från Skoga bor den okända författarinnan. Det är
Vendela Vest, född Digby. Hon är sjuklig (lider av minnesförlust enligt sin make) och hålls nästan inlåst av sin make läkaren Ferdinand Vest. Där bor också Vendelas bror Donald Digby, med. kand. och playboy med kärlek till snabba bilar. Örjan Törnell är en långväxt bodyguard åt familjen. Vendela och Donald har nyss ärvt miljonimperiet efter sin far Irving Digby. Den unga, knubbiga Hanneli Haraldson är hushållshjälp och vårdpraktikant.
Helena Wijk bjuder in Almi Graan för en rekapitulering av vad som hänt. Med är också den 15-årige och vetgirige Jan Torén. Helena Wijk känner Hannelis föräldrar och hon och Jan tar sig en tripp till verkmästare Per Harald Haraldsson och hans fru Tyra. De får reda på att det var Vendela som hittade sin döde far. Hanneli kommer och tar med sig Jan tillbaka och lyckas smuggla in honom på den välbevakade Brudgumsgården. Han tar sig in i utkikstornet och lyckas via detta få en pratstund med Vendela. Hon ber honom i stor hemlighet att förvara en nyckel av guld och att titta på "De 39 stegen".
Några dagar senare ringer Jan till Brudgumsgården, Hanneli svarar att Vendela är försvunnen.
Polisassistenten Erk Berggren som är hos Helena Wijk beger sig genast dit. Han får träffa Örjan som säger sig ha sett en gul taxi med en kvinna i baksätet. Christer känner sedan igen Örjan som "en av säkerhetspolisens bästa livvakter".
Christer informerar länspolischefen Anders Löving i Örebro och får tillgång till en militär skallgångskedja. Denna hittar snart liket av Vendela under snön. Troligen mördad?
Gemensamt går Christer och Jan de trettionio (trapp)stegen i tornet tills de når utkikstornet. Där finns alla Vendelas dagböcker gömda. Alla går att öppna med nyckeln av guld. I dagboken talar hon om sin stora, förbjudna kärlek. Det är Örjan Törnell som är hennes stora kärlek, och ömsesidiga, erkänner Örjan.
Detta avslöjande ger Hanneli en gråtattack eftersom hon svärmat för Örjan.
Christer vill först utreda Irving Digbys död. Obducenten bekräftar att han dog av hjärtchock. Någon kan ha framkallat en orsakande häftig sinnesrörelse.
Trots vidlyftiga undersökningen är det omöjligt att hitta den gula taxin. Tänk om Örjan bara ljugit ihop historien? För att dölja mordet på Vendela?
När Christer Wijk talar om att han redan vet vem som är mördaren faller Örjan till föga och erkänner. Irving Digby kom på Örjan och Vendela i Örjans sovrum. Det blev en våldsam scen sedan Vendela lämnat rummet. Irving var moralist och skällde ut Örjan tills hjärtattacken tog honom. Vendela såg slutet och blev så chockad att hon drabbades av minnesförlust. När hon senare allt oftare yrade om död och mord befarande Örjan att hon förr eller senare skulle få honom anklagad för mord.
Han tillsätter starkt sömnmedel i hennes hostmedicin. När hon somnat djupt bär han ut henne i kylan och begraver henne under en snödriva. Hon fryser ihjäl!
I boken medverkar också Ellen Pierrou, paret Wijks hushållerska. Hon är uppväxt i Tärnaby och följer därför med särskild spänning Ingemar Stenmark och Stig Strand i skidspåren utför. Nu gäller det vinterolympiaden i Lake Placid 1980.
Kapitelrubriker är deckartitlar: Död men obegråten HK Rönblom
De trettionio stegen John Buchnan 1915
En man med många talanger Patricia Highsmith
Den gula taxin (bilen) Folke Mellvig
Spiraltrappan Mary Roberts (1940) m fl