Maria Lang En skugga blott 1952

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Puck Bure är på väg hem till Stockholm från Cairo. Redan på sidan två berättar hon för sin medresenär, fru Sandeberg, allt man behöver veta om sin man Einar Bure som nu är "nyutnämnd docent i historia vid Stockholms högskola" (han jobbar nu för professor Holmer) och om hennes far Johannes M. Ekstedt som insjuknat under en arkeologresa i Egypten vilket nödvändiggjort ett besök av Puck.
På flygplatsen väntar emellertid ingen förälskad make. Inte heller i lägenheten. Men i den tillknölande sängen ligger fullt med kvinnokläder och onämnbara. Och i badkaret ligger en ung kvinna, död! Puck lyckas tillkalla sin nära vän och trygghet, kriminalkommissarien Christer Wijk. På skrivbordet ligger ett oöppnat brev avstämplat i Cairo torsdagen den 1 november (idag är måndag den 5 november) där Puck berättar att hon kommer hem 2 veckor i förtid. Två nyckelknippor återfinns i den dödas handväska.

Kriminalöverkonstaplarna Ellert och Nord anländer. (Båda fanns med i "Farligt att förtära" för 2 år sedan. Ellert har tydligen befordrats från kriminalkonstapel!)

Einar Bure har åkt till Köpenhamn på en historisk kongress på söndagskvällen, några timmar efter det rättsläkaren, docent Ahlgren, antar att mordet ägt rum. Inte heller i Köpenhamn kan man få tag i honom.

Det enda stället där jag kan tänka mig ha sett den mördade kvinnan är på "Hum. B", dvs humanistiska biblioteket. Det ligger på Stureplan, på Birger Jarlsgatan 29. En av nyckelknipporna förefaller gå dit. Jag går också dit och träffar en ny vakt i receptionen, fru Jonsson. Men också den nya docenten. Karl-Gustaf Segerberg, Jan Hede, som älskar och skriver avhandling om Shakespeare samt den vackra Lillemor Olin som blir helt bestört då hon ser mig. Men hon gör mig bestört genom att berätta att Eva Clason bott hemma hos Einar.

Ingmar Granstedt, ett original och en överliggare, "räddar" situationen. Han blir helt översiggiven samtidigt som han visar dem Aftonbladets första sida.

Jag, Jan och Christer besöker Evas bästa väninna Kersti Ryd. Hon bodde i samma hus. Fullt med hantverkare och därför hade Einar erbjudit Eva att bo i hans lägenhet medan han var i Köpenhamn!

Christer har fått kontakt med Einar via telegram från Köpenhamn.

Jag beger mig till Hum B. Man måste skriva in sig i en liggare när man kommer och går. En detaljerad beskrivning av bibliotekets geografi. Jag kommer direkt till en dispyt mellan Staffan Arnolds, Eva Clason och Kåge Segerberg. Staffan Arnolds, som är jude skriver på en Stagnelius-avhandling. Det gör också Pelle Bremmer. Bara den som först "spikar" sin avhandling kan räkna med att kunna hävda sig i den vetenskapliga konkurrensen. Nu behövde professor Antonsson en ny docent i litteraturhistoria och därför brådskade det. Men nu är Pelle färdig med sin. Och Staffans inte mycket värd.

Snart dyker också Görel Fahlgren upp, dotter till Fahlgrens varuhus. Och Kersti Rydh och Ingmar Granstedt. Och Pelle Bremmer störtar in. Hans avhandlingsmanuskript är borta! Nu kan han inte disputera i tid. Eva hade lånat papperen till vår lägenhet för att korrekturläsa. Hon hade dem i en svart portfölj som Kersti Rydh bar åt henne.

Nu börjar Christer utfrågningen och jag får som vanligt vara med för att lyssna och registrera. Först Pelle Bremer. Sedan resten av "gänget" (som vanligt begränsar Lang de misstänktas skara till ett drygt halvdussin), dvs Ingemar Granstedt, Lillemor Ohlin, Staffan Arnold, Jan Hede, Kersti Rydh (var hon lesbisk med Eva?), Görel Fahlgren och Kåge (inalles 8 personer, Puck och Einar är ju sällan misstänkta i Christers ögon).

Jag avlyssnar ett hetsigt samtal mellan en man och Görel. Och ser skuggan av en man.

Så kommer Einar hem. Christer är med på välkomstmiddagen (dock inte senare då Einar "tog mig med kraft").

Christer ställer 4 frågor under rubrikerna "motiv, medel och tillfälle?"

På natten kommer Pelle Bremmer till vår lägenhet med hjälp av nycklar som han stulit i min väska. Han trodde inte att vi bodde där. Han letar efter ett Stagneliusbrev som passat bra till Staffans avhandling och som han inte unnade denne. Einar blir rasande över denna oakademiska egoism!!

På Hum. B. I Staffans skrivbordslåda hittar emellertid Pelle sina försvunna papper. Där finns också en skuldförbindelse som Staffan har till Eva på 3000 kr.

Sedan händer inte mycket. Veckorna går och mordkommissionen gräver och förhör. Alla inblandades bakgrundsförhållanden redovisas (kanske för att ge en bild av den tidens akademiker).

Inte förrän den 13 december. Då är det stor julfest.

På Hum. B. Mördas Ingemar Granstedt med en eldgaffel några minuter efter det att han berättat för mig att han äntligen kommit på vem som är mördaren och bett mig ringa Christer så att han kunde avslöja mördarens namn för honom. Vilka var där? Kersti, Staffan, Jan, Görel, Pelle och Staffan.

Innan Ingemar ger upp andan orkar han avslöja att den sista personen som besökte Eva var en ljus kvinna, med vit kappa och svart peruk. Görel?

Görel berättar att Eva anklagat henne för att ta den man hon skulle förlova sig med och som hon försörjt ifrån henne. Hon är hysterisk då Görel lämnar henne. Strax därefter mördas hon.

Är det den mannen som är mördaren. Görel vill inte avslöja namnet.

Men det är Jan Hede som gjort det! Han hade växt upp i ett hem där han vant sig vid att ha pengar men efter hans fars död var den tiden slut. Han började låna pengar av Eva. Som snart blev förälskad i honom. Hon trodde sig ha blivit med barn och då lovade han att gifta mig med henne. Men så korsade Görel hans väg. Han försökte tala ut med Eva. (Det är knappt att jag orkar läsa de sista 10 sidorna så dålig är boken!)

Men hon är oresonlig och vill att de ska förlova sig. Och hotar med att avslöja allt för Görel. Han åker till Eva och dödar henne i Bures lägenhet. Han släcker ljuset och tar av misstag med sig sin portfölj, den som Eva lånat för att ha Pelles avhandling i.

Och sedan är det dags för Pelle Bremmers disputation. Och han får ihop det med Görel liksom Staffan Arnold med Lillemor Ohlin…..