Maria Lang Farliga drömmar 1958

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Andreas Hallman, känd författare och nybliven Nobelpristagare (Pär Lagerkvist??) bor och skriver i en skyddad borg i Hall. Där finns hans norskfödda fru Björg Hallman (f d skådespelare) och hans son i första äktenskapet, den hjärtsjuke Jon.

Men också hans två barn med Björg, Ylva (25 år) och Kåre (24 år och blivande licentiat i teaterhistoria), Jons fru, den vackra och rödhåriga Cecilia lever också där.

Andreas behöver en ny stenograf och den unga Malin Skog (25 år) ställer upp då förlagschefen för Nya Bokförlaget Ramberg kallar.

(Man får mycket noggranna ritningar av det stora huset med sina två våningar. De beskrivs också ingående i texten. Det är väl tydligt att detta ska spela en viktig roll längre fram i boken).

På natten sover bara 2 av de 7 (Andreas och Malin?). Fem sitter uppe och funderar (s. 46-47) Flera funderar på att handla för att förkorta despotens och författarens liv.

Gregor Isander, familjens läkare och intime vän, dyker upp.

Cecilias födelsedag firas på traditionellt sätt.

På kvällen blir det supé med gäster och mycket att dricka. Och fruktsallad med stark smak av ingefärspäron i olikfärgade glas. Malin vaknar och är törstig på natten och hittar Jon död i badrummet.

När Malin väntar på Björg på ett café i samhället Kila träffar hon Lars "Petrus" Turesson. Han jobbar vid statspolisen i Västerås. Hon berättar om sina misstankar om att Jon mördats. Petrus kallas till sin chef, kommissarien och skåningen Bertil Svennung. På kontoret sitter minsann Christer Wijk som är i Västerås i ett annat ärende (3 år gammalt sexualmord).

Någon har knuffat Malin ner för trappan. Hon meddelar sig med Petrus.
Sedan försöker någon döda henne genom att trycka en kudde över hennes ansiket.

Christer bestämmer sig för att ta sin in i Hall-borgen under förevändning att vara bekant till Malins kusin. Andreas blir vansinnig när han upptäcker en främling i borgen men ändrar sig när han ser att det är chefen för riksmordkommissionen som han genast anförtror sina nya farhågor om Jon åt.

Sedan kommer Andreas ihop sig med Gregor. Det slutar med en försoningsfest vid vilken det äts en stark sallad. Så stark att Andreas dör i svåra plågor. Strykninförgiftad. Strykninet tycks komma från doktorns väska.
Obducenten docent Ahlgren gör entré. Han menar att Gregor är narkotikaberoende.

(Kan någon av salladsskålarna ha blivit utbytta? Var det någon annan som giftet var avsett för?) Jon tycks ha fått den portion som var avsedd för Andreas.

Ahlgren obducerar Jons kropp. I urinen hittar laboratoriet rester av ett växtgift, parathion. Men innan laboratorierapporten blir Malin misstänkliggjord. Det visar sig att hennes storasyster Ann-Louise varit sekreterare åt Andreas Hallman en sommar, blivit förälskad och sedan försmådd. Därefter drunknade hon i en damm.

Frideborg Jönsson i sybehörsbutiken intervjuas. Ett dolt kassaskåp hissas i Andreas rum. Där finns ett testamente till förmån för Jon. Var något avlägsnat från kassaskåpet sedan Andreas död? Ylva menar att där funnits ett kuvert "att överlämnas till Gregor Isander efter min död".

Christer anklagar Björg för att om inte ha dödat sin make så för att skydda en mördare. Och denne är är Gregor Ysander, vars tjänster Andreas köpt mot att låna Gregor pengar. Skuldebrevet låg kvar som ett hot i kassaskåpet. "Att återfås vid hans död". Det blev ohållbar när han förälskade sig i Björg. Han preparerade salladen med en spruta parathion. Han förs till polisen.

Men Christer är inte övertygad. När han får klart för sig att Malin är kvar i Hall över natten utan polisbeskydd blir han förskräckt. Åker hastigt dit med Petrus. Kastar sig över muren och lyckas rädda Malin från kassaskåpet där Björg låst in henne. Hon gjorde det för att hämnas för att polisen tagit Gregor.

Men menar Christer "det var inte Gregor som dödade varken Jon eller Andreas".

Det var Cecilia som när hon såg Gregor preparera Andreas sallad bytte ut denna mot Jons. Äktenskapet för Jon var en plåga, och han hotade med skilsmässa. Sedan dödades Andreas för att kasta skulden på Gregor.

Och Petrus gifter sig med Malin.

(Christer bedriver forskning i Puck Bures bokhylla, 149)