Maria Lang Flyttbil försvunnen 1989

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Operasångerskan Camilla Martin är i Stockholm nyss hemkommen från New York och Metropolitan. Hon placerar resultatet av en lång shoppingrunda i sin lägenhet där hon bor med sin man kriminalkommissarien Christer Wijk. Hon går hem till sin väninna, den utmattade deckarförfattarinnan Almi Graan, som är på väg att lämna avgaserna i Stockholm och flytta tillbaka till Skoga. Hon håller på att byta bostad med sin systersonson Janne Hoffner.
Flyttbilen på gatan är för Katja och läkaren Mikael Lindby. De ska också flytta hem till Skoga (till Lindby herrgård) precis som Almi. Nu dyker också Camillas impressario Ulf upp. Jan yngre syster Anneli är också där med sin man Roffe och sonen Andreas liksom Jannes fästmö Berit.
Li (Linda-Marie) Lindby, 13 år är född i Stockholm och inte lika glad att flytta hem.
- Svenska Handelsbanken vid Fältöversten har rånats av maskerade män. När chauffören lämnar flyttbilen för att hämta sin pipa stjäl någon i ligan den. Det är Zorro, han har med sig bytet i en resväska. Han blir förvånad då han upptäcker Li på flaket. Hon hade somnat i sin säng. Christer Wijk och Janne Hoffner tar upp jakten på lastbilen. Den jagas också av kumpanerna Lassas och Terry som tror att Zorro stuckit med bytet.
- Zorro, och Li, byter fordon på en mack. Li ringer sin pappa Mikael och berättar var han kan hämta flyttbilen. De färdas vidare på småvägarna i Västmanland för att villa bort förföljarna. De åker till Hammartorpet till en liten stuga där Zorros gammelfarmor Naima Nordell bor. Hon gömmer väskan i en potatissäck i jordkällaren.
- Mikael Lindby tar med sig polisassistent Erk Berggren för att hämta lastbilen.
- På natten kommer Reinhold Nordell och hans brorson Mauritz Nordell till Hammartorpet. Li hör hur de kräver att få pengarna som Zorro har. Hans kumpaner är skyldiga för knarkleveranser.
- Janne hämtar Li från Hammartorpet i sin tvåmanskanot.
- Alla är samlade på Lindby herrgård (läkarvillan) för att hålla flyttfest. På natten väcks Li av Zorro. Han behöver ambulans och läkare till Hammartorpet. Terry Svensson ligger död. Mauritz Nordell är knivskuren i handen och Naima Nordell är medvetslös. Der blir ambulanstransport medelst helikopter.
- Naima har fått en spruta med morfinderivat. När hon får motgiftet Naloxon vaknar hon snart till sans.
- Polisen hittar bankrånaren "Lassas", Lars Andersson.
- Reinhold skyller mordet på Terry på Zorro. Han måste rentvås. Naima ber Zorro och Li hämta väskan med pengarna i jordkällaren. Sedan åker de två till Stockholm till Lindbys lägenhet och övernattar där. Nästa dag hämtar de upp Camilla Martin som vittne och beger sig till Handelsbankens kontor. Där är redan Christer Wijk. De berättar vad som hänt och lämnar över pengarna. Zorro blir rentvådd, han blir en hjälte och får 30000 kronor i hittelön.
- På kvällen äter alla middag på Operakällaren. En riktigt solskenshistoria!