Maria Lang Fyra fönster mot gården 1983

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Kvarteret Korpen i Skoga på nytt. Här finns en karta över centrala Skoga och en ännu mer detaljerad över kvarteret Korpen mellan Hyttgatan och Svartälvsgatan.

Ellika Knutsdotter, 20 år, arbetslös friidrottare cyklar omkull i Jacobsons backe och skadar benet så att gipsning och stillhet krävs. Hennes far är Knut Magne Knutsson, medelålders änkeman och resebyråtjänsteman med många bekymmer. Hon krockar med en flyttbil. Det är Josabet Petrén, i 30-årsåldern på väg att flytta in i kvarteret Korpen. Hon tas emot av Pella Petrén, vasstungad ingift faster.
Osvald Rivander, pensionerad och populär kakelugnsmakare.
Hans fru Olga Rivander, skvallertant med stort intresse för grannarnas göranden. Benny Gabriel Barkman är en ung snygg ung man och kusinbarn till Olga.
Josabet besöker sin gamla lärare Almi Graan, f d lektor och kriminalförfattare. Hon har bott i huset sedan det byggdes 1960, liksom Josabets mor. Syskonen Hoffner dyker upp. Det är Jan och hans yngre syster Anneli och Jans flickvän Kristina. Ungdomarna gör sedan ett besök hos den gipsade Ellika. Hon bor i samma lägenhet som Josabets farmor gjort.
Det blir Lucia, det blir omväxlande rikligt snöande och milt regnande och Korpens invånare börjar planera för sitt Luciafirande. Olga Ritvander vill inte att hennes kusin Beata Barkman ska komma för att hälsa på sin son Gabriel.
Helena Wijks förnämliga villa tillhör också kvarteret Korpen. Hon inviteras av Pella Petrén att fira jul med henne och Josabet. En karl, Cyril Klot har ringt och gjort Josabet mycket upprörd. Det är en 65 årig högdragen konstkritiker som levt ihop med Josabet under många år. Detta chockerar Almi. Men när han mycket missnöjd åkt tillbaka till Stockholm är Josabet sprudlande glad och ställer till med en förtida julfest.
Till julen får Almi besök av sin Köpenhamnboende yngre syster Ingrid, kallad Nenne. Och Helena Wijk får hem sin son Christer Wijk och hans maka operastjärnan Camilla Martin. Men Christer får snart influensa och hög feber så han tvingas stanna i Skoga under sin mors omvårdnad medan Camilla åkt tillbaka till Stockholm. Han behandlas av sin gamle vän provinsialläkaren Daniel Severin.
Pella Petrén irriterar sig på att Josabet inte svarar i telefon. Hon tar sig dit och hittar henne mördad i sängkammaren. Hon tar sig till Helena Wijk för att få hjälp. Då Christer är sjukskriven överlämnar han med varm hand fallet till Erk Berggren och Björn Lundevall, polismaktens representanter i Skoga och Lönnstad. Då dessa undersöker mordplatsen kommer en berusad Gabriel inrusande. Erk som hört talas om dennes vansinneskörningar med bil och mystiska nattbesök hos Josabet blir rasande och tvingar med honom till Christer för att få information om Gabriels förflutna i Stockholm. Gabriel fick villkorlig dom för medverkan vid raggarupploppet i Tunnelbanan 1979. Osvald Rivander menar besviket att Gabriel missbrukat hans förtroende.
Almi Graan talar om att på fredagskvällen då Josabet mördades med ett slag mot huvudet såg hon Ellika gå in genom den öppna altandörren.
Sedan skickar Christer Almi till Stockholm för att "Ta pulsen på" Cyril Clot. Hennes uppehåll i Stockholm blir längre än beräknat men så har hon också att berätta. Hon tog hjälp av Christers skickligaste kriminalassistent Palle Davidsen. Josabets mamma Laura och Ida Alexander var jämnåriga och hon hamnade i Alexanders målarskola på Östermalm. Efter hennes mammas död fick Cyril Clot stort inflytande över hennes liv. Efter många år krisade det till sig rejält och Josabet flydde till Skoga. Vid tiden för mordet befann sig Cyril Clot dock bevisligen utomlands.
När febern inte lämnat Christer på över en månad friskskriver han sig trots sin mors protester och tar en promenad till mordplatsen. Där finns en skrivmaskin men inga skrivna manuskript. Sängkammaren inredd med stora strålkastare förefaller varit platsen för pornografisk filmning. Men inte! Janne som dyker upp vet att berätta att Josabet visserligen extraknäckte som nakenmodell men det var för folk med konstnärsdrömmar som ville lära sig teckna kroki.
Mordvapnet identifieras som ett stagjärn som byggnadsarbetarna använde vid den pågående renoveringen av Kvarteret Korpen.
Polismästare Lundevall ansätter Gabriel som är starkt misstänkt för mordet. Han häktas vilket leder till att hans tidigare kumpaner kommer från Stockholm och hotar att frita honom.
Ellika erkänner att hon tagit sig till Josabets lägenhet på mordnatten för att få honom att avstå från hennes Gabriel. Hon såg Gabriel springa därifrån och hittade sedan Josabet död.
Under tiden har Erk på Christers förslag skuggat Knut Magne som vankar omkring som en osynlig ande. När Christer pratar med honom erkänner han lättad mordet. Han hade fått för sig att det var något allvarligt mellan honom och Josabet och blev därför vansinnig då han kom på henne med Gabriel i sängen. Hon föste ut mig, tryckte manuskriptbunten i min famn och bad mig återkomma senare, säger han. Jag var helt chockad och tömde en whiskyflaska i några få klunkar. Jag raglade tillbaka utan att veta vad jag gjorde. Jag grep ett stagjärn, och det vart kortslutning... Medan Christer lovar att berätta vad som hänt för Ellika, kör Erk iväg med Knut Magne. När de kommer till polisstationen inser Gabriel intuitivt vad som hänt. Han slår först ner en konstapel och sedan Erk Berggren medan han skriker att Knut Magne ska springa för livet. Vi strandlinjen rusar den flyende rätt ut och snötjockan, mörkret över sjön, de förrädiska råkarna på isen uträttade resten.