Maria Lang Gullregn i oktober 1981

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Ingrid Sandberg har en bosättningsaffär. Ägare till firman är hennes farbror Frithiof Sandberg. Hennes biträde Kia Kallin. Hon har ihop det med Terje Sevander, miljövårdare med intresse för fångtorn och brottshistoria. Fröken Ursila Utters huvudintresse är ryktesspridning och skvaller. I Sandbergs verkstad arbetar både Kia och ynglingen Jan Thorén.
Med bussen kommer en Skogabo som varit borta länge (sedan 1937), Lorentz Olsson Bohm, folkpensionär med intresse för gamla kyrkogårdar. Han träffar sin gamla barndomsvän Ursila som också inkvarterar honom då hotellet är fullt.
På kvällen träffas flera på en studiecirkel.
Där är också Helena Wijk, pojkarna Bohman (Bohmans Glas), Lars-Ove Pettersson och Marianne. Lars-Ove är expert på Skogas gamla historia och cirkelledare.
Camilla Martin behöver kurera sina stämband och hon och Christer Wijk tar därför in hos Christers mamma Helena.
Någon i Skoga har vunnit över en miljon på Lotto. Men i tobaksaffären avslöjar Ewert Johansson inget om vem det kan vara. Lilly Rohlén, sekreterare i stadens rådhus har inte heller någon information att lämna till alla ringande nyfikna.
Lorentz' dotter Desiré Olsson, änka med intresse för lyxliv och miljonärer söker upp sin far.
Lorentz bjuder henne på middag på hotellet. Där är också den surmulna Kia Kallin och Terje Sevander. Plötsligt dyker fler barn till Lorentz upp. Hans son David Bohm, ungkarl och tillfälligt arbetslös.
Jan Thorén åhör ofrivilligt ett samtal mellan Lorentz och hans två barn. De vill hindra honom från att köpa ett hus i Skoga vilket gör honom rasande.
En man hittas död på kyrkogården av polisassistenterna Erk Berggren och Lasse Larsson. Länspolischefen Anders Löving vill att rikskriminalen och Christer Wijk ska kallas in. Distriktets polismästare Björn Lundevall har ett annat mord att reda ut. Den döde Lorentz har frön från den giftiga gullregnsbusken i munnen. Kia Kallin får ett hysteriskt utbrott. De två, han 67 och hon 25 hade just beslutat att leva ihop sedan de träffats i Köpenhamn några månader tidigare.
Christer Wijk får en idé om mordmotivet. Han tar kontakt med själve Lars-Gunnar Björklund och får reda på att det är Lorentz Bohm Olsson som vunnit en och en halv miljon kronor. Han dog innan han hunnit kvittera ut förmögenheten. Märkvärdigt är att Skoga-Posten tryckte en löpsedel med information om att någon vunnit en miljon 2 timmar innan alla kuponger var granskade. Orsaken var att tidningen fått ett anonymt tips.
Bakom allt tipsande och ryktesspridande låg Ursila Utter. Hon och Lorentz skrev var sin Lottokupong. När han lämnade dem skrev han (av misstag?) sitt namn på hennes kupong och hennes på sin egen. Hon kunde sin turrad utantill och visste att hon vunnit ända tills Tipstjänst ringde på hennes telefon för att gratulera hennes inneboende Lorentz. Hon tyckte att Lorentz bestulit henne på pengarna och därmed skulle han straffas med döden. När hon såg honom ligga medvetslös efter fallet på kyrkogården stoppade hon hans mun full med fuktiga löv tills han kvävdes.