Maria Lang Ingen returbiljett 1968

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Almi Graan tar "Mälardalen" från Stockholms Central för att åka till Örebro. Det finns få personer i förstaklasskupén. Där finns den pratsamma Edit Eriksson, den svårmodiga Mikaela Stenberg och en man som ser ut att vara direktör på Asea. Där finns dessutom två herrar i blå kostymer.
Det första som händer är att mannen ger servitrisen
Harriet Björck en utskällning så att hon gråtande springer sin väg. Sedan kommer en annan kvinna, Jenny Ramer (född McNarry) in och kysser honom. En man, lång och utmärglad, avfärdas bryskt och Ted Olsén, bärandes en luta, börjar bråka. Han är Martins 20-åriga son från första äktenskapet.
I Västerås stiger de flesta av. "Direktören" som visar sig heta
Martin Olsén och vara en av de rikaste personerna i landet har nu slumrat in gömd under sin överrock. Men har är död, strypt med en tunn livrem med en inskription. En resenär, läkaren Dan Linde, griper in. Det blir svettiga ögonblick för konduktören Östen Björck. Gunnar Ramer, f d känd skådespelare, är Jennys make. Alla måste motvilligt stanna kvar på tåget tills det ankommer Örebro Central. Där är länspolischefen Anders Löving alarmerad. Rikskriminalens mordkommission med kommissarie Christer Wijk är också alerterad.
Två vagnar kopplas från tåget. Där samlas alla inblandade och förhören tar sin början. Även den avlidnes maka
Borghild Olsén uppenbarar sig.
(Jenny är syster till Martins första fru Kate som dog för 10 år sedan).
Mikaela är nyanställd journalist på Aftonposten. Hon är på uppdrag för att skriva ett reportage om Mälardalens sista resa! Göra ett tågreportage trots att hon är livrädd för tåg! Hon gjorde ett utkast under den korta tid då Edit Eriksson sov och höll tyst. Det ska bli den mest genomgripande omläggningen i Statens Järnvägars historia!
De provisoriska förhören visar att Marin Olsén var vid liv då tåget ankom till Västerås Central kl 1300 då han bråkade med sin son Ted. Strax innan Frövi upptäcks mordet av hans svägerska Jenny.

Harriet Björck, och även hennes pappa tågmästaren, är mycket inblandade i Ted Olséns förehavande på tåget. Ted är kär i och efterhängsen Harriet. Hon gömde honom i pentryt och sedan när han lämnat tåget och hoppat på igen i bagagevagnen.
Christer blir snart på det klara med att han måste koncentrera sig på vem som ärver det stenrika mordoffret.
Han tar sig till Källsta gård där han finner familjen inklusive Ted. Diskussionen handlar mycket om arvet efter den mördade, Den antikapitalistiske Ted vill inte ha några pengar. Gunnar tar gärna emot allt via sin fru.
Dan Linde bjuder Mikaela på krogen. När hon går hem får hon med sig Martin Olséns portfölj av misstag från garderoben. Hon hyr en bil för att jaga i fatt Christer Wijk som är på väg till ett vittne i Mosstorp. Hon jagas i sin tur av Dan Linde så att hon kör av vägen och kvaddar bilen. Han vill ha portföljen. Hon räddas av Christer Wijk som tar hand om portföljen.
I familjens villa i Västerås ska väskan låsas upp och innehållet offentliggöras. I den finns bl a en skuldsedel på Dan Linde på 200 000 kronor, ett lån som han tog för 10 år sedan och just förfallit till betalning. Vid den tiden var Dan Linde förlovad med Jenny. När han fått lånet schappade han och arbetade världen över.
Christer Wijk besöker det luxuösa Martin-varuhuset i Stockholm. Träffar
Britt Nygren, 31 och Martin Olséns privatsekreterare. Martin hade en diktafon som Christer lyssnar av. Privata diskussioner och uppgörelser med tre personer dagen före mordet kan avlyssnas. Dan Lindes skuld som Olsén vill kräva in, Gunnar Ramers utpressningsförsök (han hotar med att avslöja vem som är Olséns älskarinna) och Östen Björcks anklagelser om att Olsén utnyttjar hans dotter. Plötsligt dyker Ted Olsén upp. Snart försvinner han igen och Christer hittar honom nedanför bakdörrstrappan med ett sår i huvudet. Men han överlever och får tillsammans med Camilla idén om att rekonstruera hela förloppet genom att låta Mälardalen uppstå igen för en natts körning mellan Stockholm och Örebro. Rekonstruktionen genomförs. I Köping öppnar lokföraren dörrarna. Tre personer försvinner snabbt från tåget. Christer tar upp den ena kvinnan, Borghild, i en gammal folkvagn. De två andra tar Christers Mercedes. En av dem är Mikaela. Christer är säker på att det är Borghild, som utklädd till en vulgär svarthårig kvinna som dödat sin man på tåget. Motivet var att maken ville ha skilsmässa för att gifta sig med Mikaela. Hon ville rädda sin status och sina pengar som änka.