Maria Lang Inte flera mord 1951

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Einar Bure som är fil dr i historia och läroverkslärare är för tillfället på semester i Skoga. Jag, Puck Bure är hans nyblivna – och nyfikna - fru.
Johannes M. Ekstedt är professor i egyptologi vid Uppsala Universitet och min pappa. Einar och jag firar 2 sommarlovsveckor i Skoga, på Åbrädden dit vi lockat min far Johannes. Thotmes III är en helig vit katt från Egypten. I Egypten bor fortfarande Einars syster Ingrid Linder. Med sin make bor hon i den vackra villan vid ån där hon och Einar är uppväxta. Nu är båda i Italien. Hulda Larsson, Einars gamla barnsköterska, nu husföreståndarinna är där.

När vi vaknar första morgonen ligger det ett lik på gräsmattan med en kniv i bröstet. Det är Johannes egyptiska papperskniv. Tommy Holt är död.

Nu kommer : överkonstapel Berggren och konstapel Svensson (kända från bok nummer ett).
Fadern är överste Wilhelm Holt (65). Dottern Agneta Holt (20), blek och tyst", sörjer förtvivlat. Överstinnan Margit Holt (48). Tommy var ett fosterbarn, 4 år äldre än Agneta. För tre år sedan kom översten på Tommy med att stjäla 3000 kr och körde iväg honom. Det finns en annan orsak till men den yppas ej (förhållande med fostersystern kanske?)
Våra två grannar till vänster systrarna Petrén: fröknarna Olivia och Livia (ca 60-årsåldern).

Landsfogde Anders Löving. Rättsläkaren, doktor Axelsson.
En ung journalist dyker upp, Bengt Jansson.

Jag får syn på Lou Mattsson, disponenten och köpmannen Yngve Mattssons röstbegåvade fru. Han i sin tur är bror med Elisabeth Mattsson, författarinna till "Deras sista sommar" och andra populära kärleksromaner under pseudonymen Elsbeth Matts. (Misstänkt likt pseudonymen "Maria Lang")
Den sjätte villan i Dalen är Börje Sundins. En sorts fastighetsförvaltare för övriga fem. En trettioåring, ordkarg person som faktiskt sett Tommy Holt i fröknarna Petréns kök. Och det är riktigt. Olivia "erkänner" att Tommy bott hos dem. Och att han haft "ärenden" i grannhusen.

Lou Mattsson ställer till med födelsekalas. Där får vi träffa den berömda författarinnan, Lous svägerska. Lou får ett utbrott vid tanke på sin älskade Tommy. Jag tar hand om henne. Ser att den ena tofflan är utan tofs. Den hittar senare vår katt Thotmes med intorkat blod i kolkällaren!

Lou, konfronterad med beviset berättar för mig. Dotter till en revysångerska, Louella Lander. Mamma dog och hon träffade Yngve i Tylösand. Hon älskar honom fortfarande. Yngve är förresten kusin med Wilhelm Holt.
Men Lou kände sig felplacerad i Skoga och föll för Tommy Holt (som väl visste att han var fosterbarn, troligen finns hans verkliga föräldrar någonstans i bokens utkant?) De umgicks sexuellt och Yngve kom på dem. Mordnatten skulle hon träffa Tommy men fann honom mördad.

När landsfogden får reda på detta anhåller han Lou. När läget är som värst kommer Christer Wijk som den räddande ängeln, även om han låtsas vara motvillig eftersom han är på semester i Skoga och därför att hans område är Stockholm medan vi nu är i Örebro län och där råder landsfogden.

Jag åker ut med Christer i ekan och vi gör makabra fynd. Thotmes, halvdränkt, invirad i en kavaj (som visar sig vara Tommys) och Elisabeth Mattsons vita sjal. Det är mitt i natten. Vi har strax innan hört en person fly från platsen och Christer bestämmer sig för att försöka ta reda på var alla "inblandade" håller hus. Dörren till Elisabeths hus är olåst och hon är inte hemma. Yngve och Lou Mattsson är inte heller hemma och inte heller Agneta eller Wilhelm Holt. Wilhelm Holt anländer emellertid, bjuder in oss båda och blir rasande mot Agneta som just kommer hem. Hon erkänner att hon träffat Tommy mordkvällen, de hade rott i ekan till kl 2415, en knapp timma innan han hittades mördad.

Hemma hos oss är Yngve Matsson som vill avlägga bekännelse. Han mördade Tommy Holt av svartsjuka. När han var i Dalarna fick han ett anonymt brev att Tommy var synlig i Skoga. Men gör han det av ädelmod mot Lou? Men vem har mördat Elisabeth Mattsson? Men hon har man ju ännu ej funnit liket av? Jag antar att Elisabeth är Tommys verkliga mor och att han fått henne att testamentera sin förmögenhet till honom. Men Anders Löving säger att han tagit reda på vem som vara modern. Sara Britt Andersson som blev med barn i Spanien. Fadern okänd, enligt henne. Dessutom ärver man alltid sina egna biologiska föräldrar utan testamente! (?). Då dyker plötsligt Margit Holt upp och erkänner hon också mordet på Tommy. Tommy hade brev som komprometterade familjen. Hon mördade för att innehållet ej skulle komma ut.

Strax därefter kommer Olivia Petrén för att hälsa på den käre Christer. Tommy kom till Skoga med ett viktigt brev som skulle göra honom förmögen. Så kommer översten, Wilhelm, för att bekänna. Han berättar om hur Margit funnit Agneta och Tommy i en "skamlöst intim scen" den kväll då han blivit körd på porten. Men i själva verket var det Tommy som skyddade Agneta och Börje Sundin som varit förälskade länge i hemlighet. Innan dess har förstås också Sundin erkänt mordet (4 stycken, det måste vara rekord). Dessutom har han strypt Elisabeth eftersom hon såg honom begå mordet.

Själv går jag ut och till vår bil och kurar ihop mig i baksätet. Då kommer Margit och kör iväg med bilen in i skogen. I en vacker skogskoja finns Wilhelm. Och Elisabeth! Jag gömmer mig utanför. Då är Christer där. Han har följt efter vår Ford. En av de tre i huset är mördaren.

Elisabeth har sedan barnsben varit förälskad i Wilhelm. Elisabeths far och Wilhelms mor var syskon. Men det ansågs fel att kusiner umgicks intimt. Dessutom var åldersskillnaden för stor. Elisabeth berättar:" Jag skickas till utlandet i flera år. När jag kommer tillbaka ska Wilhelm gifta sig. Känslorna vaknar igen och jag blir med barn. Jag får barnet i hemlighet. Min väninna Sara Britt låter mig använda hennes namn. Wilhelm adopterar sedan sin egen biologiske son. Jag skrev ett brev till Sara Britt sedan Tommy kontaktat henne och det brevet fick Tommy tag på. Han förstod att han hade en förmögen mor".

Wilhelm körde Elisabeth till sin stuga för att inte hon också skulle mördas av Margit.
Sedan hon avslöjat allt försöker hon skjuta Elisabeth, men hindras av Christer och Wilhelm och skjuter då sig själv.

Boken slutar med 10 tråkiga sidor som mycket analytiskt går igenom vad som hänt och framför allt försöker förklara skälen till att det blev tre bekännelser "för mycket". Yngve misstänkte och ville skydda sin fru Lou, Börje Sundin Agneta och översten Wilhelm sin fru (och sitt dåliga samvete).