Maria Lang Klappa inte katten 1985

 
framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Personer utan förebilder i verkligheten:
Helena Wijk är wijkska gårdens ägarinna, för tillfället allvarligt sjuk.
Camilla Martin, hovsångerska, är Helena Wijks svärdotter och för tillfället gräsänka.
Lorrenzo Festiva är en italiensk tenor som är på tillfälligt besök i Skoga.
Mandis Tuvesson är änka i 60-års åldern, hemsamarit och hyresgäst i wijkska gården.
Ryan Tuvesson, Mandis veka och dagdrömmande tonårsdotter.
Tullan Tuvesson, Mandis tuffare och orädda äldre dotter.
Karol Karlander är Tullans ännu tuffare och hänsynslösare pojkvän.
Öjvind Öman är Mandis egen vän. Ibland är han alltför skrupelfri och uppslagsrik.
Torolf Paulin är folkpensionär och sanningssägare. Han är f d granne till Mandis.
Övriga personer:
Almi Graan, memoarskrivande författarinna, mer tankspridd än vanligt.
Ingrid Hornung, Almis rödhåriga syster, bosatt i Danmark men tillfälligt hemma på snabbvisit i Skoga.
Jan Hoffner, Almis 20-årige släkting, amatördeckare som hör och ser allt och iakttar allt.
Ulf Törnqvist, musikkännare med internationella kontakter, Camillas och Lorenzos impressario.
Erk Berggren, polisassistent i Skoga.
Björn Lundevall, polismästare i Lönnstad och Skoga.
Råsa III, gul katt med dunkel bakgrund.
Christer Wijk, kriminalkommissarie som för tillfället är på narkotikakongress i Bangkok.
Camilla Martin dyker upp i den wijkska gården i Skoga med katt i nypan som hon varit nära att köra över på landsvägen mellan Hjulsjö och Lobergshyttan. Möts av Jan Hoffner som är kattallergisk. Helena Wijk ligger sjuk på övervåningen. På bottenvåningen bor Mandis Tuvesson som hjälper Helena som en hemsamarit.
Dottern Ryan har eget, ljudisolerat rum i källaren där hon spelar skivor på en avancerad stereoanläggning.
Karol Karlander reagerar starkt negativt inför katten.
- Mandis Tuvesson har samlat sambo, barn och pojkvän för rådslag i dubbletten på första våningen. Hennes budskap är klart: "Ni måste röja källaren och lämna gården!". Det måste ske samma natt.
- Den nyfikne Jan undersöker den vidsträckta souterrängen under den bruna villan. Ett rum är låst med kraftiga lås, i ett annat hittar han Ryan som spelar Wagner på hög volym. Det är Camilla som sjunger slutscenen ur Ragnarök. Ryan vill gärna hem till byn Lotorp där hon är född.
- Nästa dag lånar Janne sin mors blå Mazda och kör Ryan dit. De finner ett lågt envånigt boningshus. En rakryggad gråhårsman dyker upp och säger att han kommer att gå till polisen. Det är Torolf Paulin som tagit fel på person. De blir bjudna på kvällsmat.
- Almi Graan kommer till den wijkska gården. Sedan kommer Ulf Törnqvist (med allvarlig kattallergi) tillsammans med Lorrenzo Festiva som letar efter Camilla Martin för att repetera Turandot. De kan träna i Ryans "studio".
- När Janne ska hämta Ryan är hon försvunnen. När Mandis beordrade henne att omedelbart utrymma huset blev hon så arg att hon låste dörren till sin studio och stack iväg. Tänkte lifta hem till byn. Janne kör efter henne och hittar henne på vägen. Snart är de på Torolf Paulins ägor. Hans Saab står i garaget men hans cykel och han själv är spårlöst försvunna.
- De åker tillbaka till Skoga. Ryan får sova i Jannes våning och själv sover han i hennes säng i wijkska gården. Han skyller på att han ska utforska källaren.
- Helena Wijk blir sämre och sämre. Deckarförfattarinnan Almi Graan misstänker förgiftning. Camilla Martin tar över matningen av Helena. Mandis Tuvesson blir mycket förnärmad. Verkar ha dåligt samvete.
- Janne och Ryan åker åter till Paulsbo där Torolf bor. Jannes får allvarlig hösnuva i bilen. Inte att undra på, katten är med i baksätet. Fortfarande inget spår efter Torolf Paulin. De åker vidare till hemmet i Lotorp. Där kommer Råsa III ut ur stugan förföljd av en ursinnig, svartklädd och knivförsedd Karol och bakom honom en äldre karl med en skjutklar älgstudsare. De försvinner efter katten. Det osar finkel. Stugan är omgjord till en hel spritfabrik. Janne och Ryan åker snabbt tillbaka till Skoga och söker upp polisassistent Erk Berggren. Han kommer snart och då har han med sig en lindrigt nykter Öjvind Öman, Mandis egen vän. Öman förnekar all inblandning i hembränningen. Polismästare Björn Lundevall dras in och snart är denne på väg upp till spritfabriken med ett par konstaplar.
- Dit kommer snart också Erk Berggren, Janne och Ryan. Och polisinspektör Lars Larsson med Skoga som hemort. Polisen dyrkar upp det vällåsta uthuset till familjen Tuvessons barndomshem och hittar hembränningsnästets rikhaltiga utrustning.
- Paulins ramponerade gula cykel hittas fastnad i en trädrot vid randen av ett bråddjupt och vattenfyllt, ålderstiget gruvhål. Karol och Tullan anländer i en folkvagnsbuss. Repor av gul färg finns på de främre stänkskärmarna.
- Snart kommer också operatenoren Lorrenzo Festiva med Camilla Martin i sin Lamborghini efter en livsfalig färd på småvägarna. Han måste ha tag på Ryans nyckel till studion. Där finns hans kassettband inlåsta.
- Man lyckas med draggning få upp en kropp ur gruvhålets djupa vatten. Men det handlar om en älg!
- Camilla Martin försöker öppna den låsta källardörren. Hon får ett slag i huvudet och blir medvetslös. Hon vaknar upp i sin make Christers armar. Han har avbrutit konferensen när han fått reda på vad son utspelar sig i hans hem.
- Läkarna Daniel Severin och Göran Tegerhult tillkallas.
- Mandis Tuvesson låser upp dörren till det låsta källarutrymmet. Där ligger Torolf Paulin, skadad och sjuk men inte död.
- I vardagsrummet i den wijkska gården samlar Christer Wijk alla inblandade för förhör. Karol hade inte kunnat väja med folkvagnsbussen när Torolf kom cyklande emot bilen utan slog omkull honom och cykeln. De körde då de skadade Torolf till det låsta källarutrymmet. Mandis som kan sjukvård fick ta hand om honom. Själv är Torolf för omtumlad för att kunna avge ett vittnesmål.
- Christer anklagar Mandis Tuvesson för att ha skyddat de tre spritkumpanernas i deras verksamhet. Dessutom gav hon Helena Wijk en feldoserad medicin för att hon inte skulle bli frisk och ta itu med vad Mandis använde hennes hus till, som oavbrutet förlängde hennes maginfluensa och kunde ha lett till hennes död! Medicinen var Waran, ett medel som får blodet att koagulera. Vidare för att hon slog ner Camilla med ett tillhygge som kunde krossat hennes skalle. Och slutligen för att ha hindrat Torolf Paulin från att få läkarhjälp i tid och som lett till att han dött!
- Hela familjen utom Ryan anhålls. Ryan får bo hos Jannes syster Anneli Hoffner ett tag. Sedan får hon följa med Christer och Camilla till Stockholm för att verkligen få uppleva levande operamusik. Janne som ska börja på Årstagårdens folkhögskola i Stockholm till hösten tycker att detta är en bar idé. Råsa III får ett nytt hem på den wijkska gården i Skoga.
åter