Maria Lang Körsbär i november 1976

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Fem yngre personer av vilka en begår ett mord och en blir mördad
Judith Jernfeldt, 18, hjälper till hos doktorn Severin.
Matti Sandor, 22
Klemens Klemensson,
25
Bo Roland Norell,
24, studerar kemi vid Stockholms högskola. Ska överta fabriken efter sin far.
Nanna-Kajsa Ivarsen, 30. Hennes man Ivar Ivarsen är försäljningschef vid Kemiska fabriken i Skoga.
Två äldre damer som är viktiga vittnen:
Helena Wijk
Lisa Billkvist,
innehavare av "Lilla affären"

En läkare, Daniel Severin
En överkonstapel,
Leo Berggren

Kyrkklockorna ringer oavbrutet. Den svenske kungen, Gustav V, har avlidit. Det är i slutet av oktober 1950. Ivar Ivarsens farbror Zacharias går samma väg. Matti Sandor är förtjust i chokladparaliner i rött papper. Han köper dem av Lisa Billkvist. Han samlar också miniatyrspritflaskor från sina färder världen runt som sjöman.
Det blir sorgehögtid i kyrkan och operaföreställning. När de kommer tillbaka hittar de Matti Sandor sittande död i sin fåtölj.

På allhelgonafton 25 år senare är kriminalkommissarie Wijk på besök hos sin mamma Helena. Hon berättar om händelsen och påminner om att om en vecka är mordet, om det var ett sådant, preskriberat. Helena Wijk har som inneboende sjuksköterskan Judith Jernfeldt och det blir henne han först pratar med. Nästa morgon går han till kyrkogården där Matti ligger begravd. Där träffar han Nanna-Kajsa, påstruken trots den tidiga timmen. Sedan går han till restaurangen "Tre små Gummor" som ägs av Klemens Klemensson. Dit kommer också Judith, direktören Roland Norell samt starkt berusad, Nanna-Kajsa. Varför super hon så? Christer frågar ut, noterar och analyserar. Tiden är knapp.
Han beger sig till Noret, direktör Norells bostad. Denne vet att berätta om hur Matti hade tillfälle att stjäla cyankalium från hans laboratorium.
Sedan blir det kontakt med överkonstapel Berggren som aldrig kunde bevisa att det var mord samt läkaren Severin som är övertygad om motsatsen att det var ett uppenbart mord som berövade Matti livet.
Förlovningsfest på restaurangen. Det är Bo Roland som till sist får sin Judith.

Det är mycket i vittnesmålen från 1950 som inte stämde enligt vittnenas egna utsagor 25 år senare. Nanna-Kajsa t ex hade tillgång till en injektionsspruta eftersom hennes mor hade diabetes.
Det kommer fram att Zacharias Iversen dagen innan han dog i en hjärtattack gjort en stora affär. På besök i staden prålade han vilt med tusenlapparna. Efter hans död var de försvunna. Har försvinnandet med Matti Sandors död att göra? Christer hämtar information om den gamle 80-åringens vanor genom att intervjua hans dåtida hemhjälp, Carolina Andersson. Hon bor nu med dotter och svärson på Zacharias går i Mobacken.

En flaska med reagenslösning innehållande kaliumcyanid försvinner från doktor Severins laboratorium. Vems liv är nu i fara?

Matti körde Clemens till Zacharias. Clemens tar 32000 kronor och lägger dem i ett kuvert som han ber Matti att förvara. Men Matti sprättade upp det kuvert han fått och blir mycket betänksam då han ser alla pengarna. Han kräver att Clemens ska gå till polisen. Detta får Clemens att tömma en flaska kaliumcyanid i en miniatyrflaska med likör som Matti älskade. Dessutom injicerar han giftet i körsbärspralinerna för att vilseleda. När Clemens erkänt all för Christer Wijk tömmer han själv en flaska med cyanid och dör ögonblickligen.