Maria Lang Kung liljekonvalje av dungen 1957

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         personerna

Dina Richardsson, träffar Anneli Hammar i hörnet av Prästgatan och Ågatan i Skoga. Anneli ska gifta sig i Skoga kyrka. Hon går till Fanny Falkman för att titta på sin brudbukett. Och försvinner!
Skiss över Lillgatan. Karta över närliggande kvarter.

Brudgummen är Joakim Kruse, ägare av kappfabrik och av skotsk adlig härkomst.
Lars Ove Larsson, civilingenjör och barndomsvän med de två flickorna är anställd hos Kruse och ska vara best man vid bröllopet.
Systrarna Livia och Olivia Petrén känner vi från tidigare böcker från Skoga. Deras bror Sebastian är pamp och en förmögen ungkarl. På hans kontor arbetar Anneli.
Gretel Ström, 55, är Annelis mor. Dr Hammar, fadern är död. Egon Ström, 52, är styvfar och en god schackspelare, liksom Kruse.
Christer Wijk, "stadens mest omskrivna och omtalade son" är i Skoga på besök hos sin mor Helena Wijk. Helena är gudmor åt Anneli. Joakim Kruse är hennes hyresgäst.

Leo Berggren, överkonstapel och Christer besöker Fanny Falkman för utredning.
Gustava Eriksson, en gammal gumma i gårdshuset. Hon såg Sebastian Petrén smita ut ur blomsteraffären, dvs varifrån Anneli bara försvann.
Christer går på Stadshotellet med Dina. Hela Skoga är där och äter på Joakims bekostnad. Christer säger sig sakna Puck och Pyret (nu ett år). Han kysser Dina. Ska ungkarlen äntligen få ihop det?

Christer hittar liket efter Anneli i strandkanten inte långt från huset där hon bodde. Blodig och med färska liljekonvaljer i handen.
Konstapel Svensson är med på ett hörn. Provinsialläkaren Daniel Severin är upprörd. Landsfogden Löving blir inblandad.

Tobakshandlaren Lindström, ett säkert och klarsynt vittne.
Sebastian och Fanny avslöjar sin hemliga romans.

Jag tror att det är Egon som är mördaren (121). Mordet har skett i brygghuset. "I natt har vattnet stått och runnit i brygghuset hela natten".
Försvann Anneli i Lars Oves bil? Vart tog hon vägen mitt ute i skogen dit Lars Ove åkt för att hämta ungbjörkar till bröllopet.

En ung brevbärare bär på ledtrådar. Anneli har fick brev från en Mats Norrgård den dagen hon försvann. Det var inte första gången. Skogvaktare Ågren, som bor nära den plats där Anneli försvann från Lars Ove vet också att berätta. Några kilometer därifrån finns en sommarstuga som ägs av en skofabrikör Carlmark från Örebro. Enligt Skogaskvallret skulle Anneli ha älskat en dylik. Utanför sommarstugan hittas en man hängd i en repsnara från en björk. Det är Mats Norrgård, en konstnär. Det finns ett efterlämnat kärleksbrev till Anneli.
Men Christer vägrar tro på att Norrgård mördet Anneli och sedan gjort självmord.

Lars Ove har inte alibi för tiden då Norrgård dog. Men han påstår att det är någon annan som lånat hans bil på natten (Egon kanske?).

Till sist blir det begravning av Anneli Hammar. Christer har skrudat sig i frack. På begravningsmiddagen måste avslöjandet ske.

Vad var det som Anneli avlyssnade i kontorstamburen hos Sebastian Petrén?
Att Egon sålde henne "som sängkamrat" åt Joakim för affärernas skull?
Anneli dödades på Strandbacken. I sitt hem.
Det var Egon som på ett upprörande sätt svikit Annelis förtroende. Han hade förstört Norrgårds brev till henne. Hon råkade i gräl med Egon. Han älskade henne och var svartsjuk. Han tog kniven och dödade henne.

Och Christer får sin Dina?