Maria Lang Mördarens bok 1971

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

 De som jobbar på förlaget

 De som skriver åt förlaget

 Övriga
Karl-Henrik Lekberg, chefen
Malou Norling,
sekreterare och direkt vacker. Orolig
Torben Hult,
formgivare
Elin Malmgren,
undfallande och ängslig korrekturläsare
Inge Zakrisson,
reklamman
Bibbi Ardén,
reklamtjej, ung och sexig
Ulrika Hult, professor som skriver lärt om litteratur
Torben Hult,
skriver mystiskt om mord
Jens Elers,
pratar om poesi. TV-charmör
Almi Graan,
vill ha goda råd
Palle Davidsen, svårt förälskad
Camilla Martin, med svår hemlängtan
Christer Wijk, svårt förkyld

Andra personer är Rolf Grauers. Företagets VD "Hovrättsrådet"
Meddirektören
Lasse Bergström
En annan anställd
Agneta Markås

Förlaget är förstås det hundrafemtioåriga P. A. Norstedt och Söner på Riddarholmen i Stockholm i boken kallad Lekbergs bokförlag

Almi Gran upplever att något farligt håller på att hända på förlaget. Hon anförtror sig åt kriminalkommissarie Christer Wijk men han finner det ofarligt, vagt och rörigt. Alla är nervösa för att Ulrika Hult ska komma. Hon vill prata om sin senaste bok "Diktaren och döden". Chefen är på tjänsteresa i London.
Almi Gran tänker signera ett stort antal av sin senaste deckare "Agent Noll-Noll-Noll i Argentina". Men hon kan bara arbeta på natten! Bibbi måste ställa upp och hålla öppet sent på fredagskvällen. Men Almi blir sjuk och kommer inte förrän på måndagskvällen. Då är det Malous tur att serva den berömda författarinnan. När hon letar efter bläck för att fylla på Almis reservoarpenna i Elins rum hittar hon en lapp från Bibbi på skrivbordet. Att hon finns i "formkällaren". Och där hittar Malou hennes lik, redan stinkande. Nattvakten hittar Malou gråtande på golvet.
Christer är sjuk och sängliggande men väcks av Almi Graans telefonsamtal. Hon övertalar honom att komma trots hans sjukskrivning.
Först träffar han nattvakten, Brönmar. Där är också kriminalassistenten Palle Davidsen, fräkning och eldröd i håret. Snart kommer också Alarik Ahlgren, obducenten, som är säker på att liket är minst 3 dagar gammalt, dvs att Bibbi dött under fredagskvällen. Den "geniale" brottsplatsundersökaren Lindstedt är också där.
Det är Torben Hults senaste bok som väckt sådan oro och ursinne och som fått Almi Graan att förgäves uppsöka Christer Wijk. Christer åker hem mitt i natten till herrskapet Hult. Resten av natten läser han "Mysteriet med den obefintliga boken".
Elin Malmgren har funnit att det ombrutna korrekturet till Hults senaste deckare inte motsvarade hans original. Avskyvärda, intrikanta tillägg hade gjorts. Hon misstänker att det är Bibi Ardens verk. Torben Hult förnekar att han skrivit något sådant.
Bibbis pappa Peter Arden, flydde från Tyskland under nazisttiden och blev journalist i USA.
Lekberg har blivit helt grå. Mord vid hemkomsten! Han stannade två dygn i Köpenhamn på väg hem. På hotell d'Angleterre där man kan vara anonym. (Här är något mystiskt! Det har hänt tidigare att någon i smyg stuckit från Köpenhamn för att mörda någon i Stockholm).
För Christer berättar Elin att hon känt igen sig i flickan "Hillevi" i boken. Någon hade kommit hennes "hemlighet" på spåren. Och denna person måste vara Bibi Arden, därför att det var hennes pappa Peter Arden som gjort Elin med barn och sedan stuckit. Detta hade gjort Elin så upprörd att hon gjort flera fel på banken så att hon blivit misstänkt för bedrägeri. Hon försökte då gasa ihjäl sig, men misslyckades. Sedan hjälptes hon till Stockholm och ett arbete på förlaget av direktören Lekberg som känt hennes som ung.
Mordvapnet är en "gädda", dvs ett tungt metallföremål som används till att gjuta typer för boktryckning.
Och ovanpå ett högt skåp för "gäddor" finns Bibi Ardens försvunna portfölj. Där hon hade en artikelserie för "Hört på stan" som skulle avslöja allt!
Bibi Arden var Torben Hults älskarinna. Innan henne var det Malou!
Manuskripändringara hade skrivits på en gammal skrivmaskin i Elins arbetsrum!
Karl-Henrik erkänner att han varit förälskad i Elin som ung och att han faktiskt varit i Stockholm på fredagsnatten (som jag antog ovan. Jag tror att det är Ulrika Hult som är mördaren. Bibi pressade henne på pengar för att inte avslöja något. Hon ville kasta skulden på Elin som Karl-Henrik, som hon var intresserad av, fortfarande var svag för).
Nej, det är hennes man Torben Hult som är mördaren. Det är han som skrev tilläggen till boken. Han hade aldrig skrivit sina deckare själv utan det gjorde hans fru. Han ville visa att också han kunde skriva. Bibi kom hemligheten på spåren. Hon hotade med att avslöja Torbens bluff i "Hört på stan". Torben försöker fly från polisen över järnvägen men inte bättre än att han blir överkörd av tåget.

(Hemma på Karlavägen finns den förträffliga Ellen Pierrou. Hemhjälp åt herrskapet Wijk/Martin?)