Maria Lang Mörkögda augustinatt 1956

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         personerna

När Puck var liten, 12 år, dog hennes mor. De fick en husföreståndarinna, Emelie Hjortsberg. Ottie Hjortsberg är hennes syster. Tant Ottie tänker nu åka till Spanien och vill därför att Puck och Einar tillbringar sommaren i hennes stuga på landet.

Nu har familjen ett barn, Pyret. Och en 17-årig flicka, Meta, "lillpigan", barnflickan. Men Einar tänker bara på sin avhandling i medeltidshistoria så det blir de tre, Puck, Pyret och Meta som åker.

En noggrann beskrivning av Tant Otties stuga, det finns också en skiss bifogad och en karta över omgivningarna.

I en roddbåt träffar vi Jerk Lassas, "Löskerkarl". Vi träffar också Torvald Björne, tanddoktor och Vivi Ann Renman, arvtagerska. Samt Hedvig Gunnarsson, lillasyster till Adèle Renman, 67årig som är änka efter den rike skeppsredaren Carl Pontus Renman. Och moster till Vivi Ann.

På natten bultar någon på dörren till Otties stuga där vi bor.

Nästa dag träffar Meta Osborne, lantbrukselev på Gunnarssons gård.

Vi blir inbjudna till Adèle. Adèles bror är Alarik Gunnarsson, 61. Hans fru Gärda. Gärda var tidigare gift med en bror till Jerk Lassas.

På natten sätter någon ut en dödsskalle i vår trädgård och skrämmer Meta nästan till döds. Jag är därför glad att jag nästa dag kan hämta Einar vid busshållplatsen så att hela familjen kan delta i Adéle Renmans kräftkalas. Tillsammans med en "flörtig tandläkare, en hemlighetsfull karl utan bostad, en bonde och bondmora, en dotter och en syster i huset" – ska vi fira kvällen.

Alla dricker friskt, nubbevisorna är legio och det blir auktion på Osbornes kräftsmörgås – som Adéle förlorar. Adéle blir berusad och gästernas uppbrott liknar mest en flykt.

Nästa dag är Adèle sjuk. Just när läkaren, doktor Nilsson, en ung semestervikarie till sist anländer dör hon.

Jag vill att Einar ska övertala kriminalkommissarie Christer Wijk att komma. Och han kommer direkt. Han är ju gudfar åt Pyret (vem annars?).

Vad har Adèle dött av? Giftig svamp, kräftor eller har någon medvetet sökt förgifta henne. Eller har någon lagt gift i hennes favoritdrink bestående av gin, likör och cocacola?

Osborne och Meta hittar en fin flaska med en bottensats i en sopkamin. Den har stulits från Alarik. (Flaskan visar sin innehålla ett svampgift från den giftiga stenmurklan. Giftet är helvellasyra och ger just de symptom som Adèle visade).

Vivi Ann berättar för mig berättar för Puck hur tyrannisk hennes mor varit mot både henne och hennes moster Hedvig. Adèle accepterade aldrig hennes fästman Torvald.

(Maria Langs böcker handlar numera mycket mer om kärleks- och andra relationer mellan människor än om spänning och "ond bråd död")

Plötslig kommer advokat Heimerson. Han är på väg till Adèle som bett honom söka upp henne för att upprätta ett nytt testamente! För att se till att hennes familj fick så litet som möjligt av arvet. Enligt det tidigare skulle Hedvig få 200 000 efter skatt och Vivi Ann resten, dvs flera miljoner.

Christer vill att jag går med honom till paret Gunnarsson. Alarik jublar över att äntligen någon har mördat hans elaka syster.

Den rättsmedicinske obducenten, docent Ahlgren.

Sedan besöker Christer och jag Jerk Lassas som bor i Gunnarssons undantagsstuga.

Sedan går Christer och jag på en månskenstur till stranden. Utanför båthuset hör vi Hedvig och Jerk diskutera sina framtidsutsikter. Christer trampar fel och igenom det murkna golvet. Han gör en fasanfull upptäckt: liket av tant Ottie!

Måndagen den 6 augusti tycks hon ha fått reda på något som fått henne att inställa resan till Spanien.

Vivi Ann erkänner att det är hon som försökt skrämma iväg mig med knackningar och dödskallen. Orsaken var svartsjuka.

Någon är nära att lyckas dränka Meta sedan denne någon vält hennes kanot under en nattlig tur.
Christer samlar nu de misstänkta i ett rum. Hedvig och Jerk, Torvald och Vivi Ann.
Ottie hade kommit på giftflaskan och gömt den i sitt skåp. Kanske hade hon också sett vem som hällt giftet i Adeles drink vid det första förgiftningsförsöket kvällen innan Ottie skulle resa.
Allt pekar på Torvald eller Jerk. Personen ifråga var hos Adèle den kväll Ottie skulle ta avsked. Alltså Torvald!
När han ser att varje flyktförsök är omöjligt svarar han gärna på frågor.
Men vid första tillfälle förgiftar han sig med den nikotinlösning som blev tant Otties öde.

Och Puck drar slutsatsen att "hädanefter får Christer sköta sina mordaffärer utan att jag deltar i dem".
Och Meta säger att Osborne beslutat sig för att bli polis, "en sån som Christer Wijk".

Titeln tycks vara hämtad från Erik Axel Karlfeldts Fridolins lustgård.