Maria Lang Ofärd i huset bor 1959

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         personerna

Huset ligger på Östermalm, ett gammalt fint hus som styckats upp i mindre lägenheter (se skiss). Aurore Rydefelt, ägare och advokatfru. Portvakten Frank (alkoholist med arbetsolust) och Märta Schedin.
Ivan Rydefelt är advokat och make. Hans sekreterare är fröken Svensson.
Jörgen Lööw en yngre advokat. Kollega med Ivan.
På Sveas damfrisering arbetar Gudrun Assarsson. Med änkefru Doris Hellner.
Hon har ar en stilig poliskommissarie som fästman. Doris har en dotter Peg som är förtjust i Jörgen Lööw. Till sin mammas bestörtning.
En stöld av en mindre summa pengar har ägt rum på advokatkontoret.
Jörgen Lööw som är släkt med Aurore äter middag med herrskapet. Ivan Rydefelt är inte lika förtjust över sällskapet som hustrun.
Två trappor upp till vänster bor herrskapet Bogren. Båda är lärare. Adjunkten Harriet, svenska och engelska, stark och handlingskraftig och maken Bengt Olof, litteraturlektor.

Tre trappor upp till vänster bor Gudrun Assarsson tillsammans med Camilla Martin, impulsiv och slarvig sångerska. Gudruns fästman är Christer Wijk, chef för riksmordkommissionen.

Tre trappor upp till höger kommer Peg Hellner utrusande. Jörgen Lööw vaknar inte när hon bultar. Märta öppnar och finner liket i köket och en kväljande gaslukt.

Åke Nord, chef för Stockholmskriminalens våldsrotel blir inblandad. Han får hjälp av Christer Wijk. Och den kände docenten Ahlgren, rättsläkaren.

Peg Hellner biktar sig för Christer Wijk. Hon var på besök hos Jörgen från åtta till efter nio. Då kom det två personer. Peg gömde sig men hörde hur anklagade honom för utpressning och utprångling av tabletter.

Sedan är det herrskapet Rydefelts tur. Jörgen var Aurores brorson. Alkoholisten Karl-Oscar. Jörgens ekonomi var mycket varierande. Sista kvällen i livet åt han middag med sin faster.

Bengt-Olof Bogren avslöjar att Camilla Martin är kleptoman. När hon var elev hos Harriet försvann alltid både pengar och värdesaker från klassrummet.

I skolan brister Peg ut i gråt vid tanken på Jörgens död och Bengt-Olof måste avbryta lektionen. Hon söker tröst hos sin bästa väninna Maggan.

Och så går alla på Operan för att höra Camilla Martin debutera som Sieglinde i Valkyrian. Hon gör succé.

Christer Wijk får reda på att Ivan Rydefelt en gång dömdes till 2 månaders fängelse för rattfylleri. Han fru var då ett halvt år hos sina barn i USA och fick inte reda på någonting. Under den tiden fick Ivan ihop det med en dam som han kallar "Svea" men som i verkligheten är Pegs mor. Jörgen fick reda på detta och utövade utpressning på Ivan.

Han får också reda på att Bengt-Olof Bogren blivit narkoman på preludintabletter tack vare Jörgen Lööw.

I Jörgen Lööws lägenhet träffar nu Christer Gudrun, Camilla och Harriet. Vad ska nu avslöjas? En av de tre är den verkliga kleptomanen och tillika Jörgens mördare. Och den personen är Gudrun. Hon är kleptomanen och hon mördade Jörgen sedan Camilla berättat att han friat till henne. Gudrun ägnade sig åt sexuella symbolhandlingar sedan Jörgen inte ville ha henne och hon skaffade sig också en fästman att visa upp i form av Christer.