Maria Lang Ögonen 1964

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

En novellsamling

Ögonen (13-24)
En förrymd mentalpatient slår ner jägmästare Erik Halldén och tar på sig hans kläder. Sedan besöker han Eriks hustru Daga som bor mycket ensligt. Han uppger sig vara skolkamrat till Erik som Erik bett komma på besök. Den vackra Daga blir alltmer besvärad av besökarens hetsiga blick och tydliga närmanden. Snart har han händerna om hennes hals och trycker till.
Harry, landsfiskalen, har emellertid hittat den medvetslöse Halldén vid hans bil och i ilfart kört hem. De kommer precis i tid för att rädda Dagas liv och gripa brottslingen.

Mord vid midnatt (29-39)
Märta Boman, en fyrtioårig änka i besittning av en enplansvilla och tobaksaffär hittas mördad. En kudde hade trycks mot hennes ansikte. Misstänkta är hennes unge inackordering Acke Ström, som sol och vårat henne och nu hittat en yngre att älska, vidare Gunhild Eriksson, kompanjon i tobaksaffären som Märta kommit på med att förskingra affärens medel samt brevbäraren Bengt Boman, yngre bror till hennes döde man. Det är Acke Ström som mördat henne för att slippa betala tillbaka alla de pengar hon "lånat" honom.
Överkonstapel
Leo Berggren medverkar.

Slutscenen (43-51)
Bokens jag (kan vara Christers fru operasångerskan Camilla Martin, men troligen hans väninna sedan länge,
Puck Bure) beklagar att hon tagit med kommissarie Christer Wijk på operaföreställningen Rigoletto. Detta då Wijk är helt ointresserad och högljutt klagar över att han är hungrig. Den gästande storsångaren Remo Carrandi, den populäre barytonen Rickert och hans fru Linda Rickert samt Jakob Tomasson agerar. I slutscenen bär Tomasson in Linda i en säck varefter han överlåter åt makarna att sjunga slutduetten. Men någonting är galet. Linda ligger död i säcken med en dolk i ryggen. Det är Jakob Tomasson som dödat henne, vansinnig av svartsjuka mot de två andra männen.

Operan ger i afton . . . (57-148)
Den föräldralösa Monica Berg verkar hel ointresserad av att klara sin förestående studentexamen. På vägen hem passerar hon och skolkamraten Gunnel en tobaksaffär som ägs av den alkoholiserade Hedvig Lindgren. Hon är mor till Göran Lindgren, också han i gymnasieåldern. Han är mycket intresserad av opera.
Den store hovsångaren Walter Wallner är berömd och idol åt många kvinnor. Hans fru, Katrine Wallner, också sångare, uppskattar inte alltid detta. Utåt, i veckopressen, är äktenskapet emellertid idealiskt.
- Efter föreställningen kastar sig alla beundrarinnor över Walter Wallner. Göran Lindgren presenterar den motvilliga Monica för sin far Walter!
- På lördagskvällen firar Hedvig Lindgren tillsammans med två vänner på sill, potatis, öl och brännvin. Katrine Wallner är med och firar av Hugo Hasslo men var är Walter? Jo, han är hemma i sängen hos Monica vars hyrestant åkt till sin syster. Han vill gifta sig med henne. Göran Lindgren besöker på kvällen Wallners hem men utan att finna honom där.
- Nästa kväll sjunger paret Wallner tillsammans Bizets Carmen. I mordscenen använder Walter en stor dolk. Han stöter kniven i hennes bröst och hon faller baklänges ner från arenans trappa. Applåderna smattrar. Teaterdolken dödar dock ingen.
- Walter Wallner besöker Hedvig Lindgren i hennes tobaksaffär. Han söker sin son Göran, som inte är hemma. Samma resultat när han försöker träffa Monica hos hennes hyrestant.
- Göran tror sig ha blivit kuggad i studentexamen och försvinner. När rektorn ringer honom hem för att tala om att han faktiskt klarat av att avlägga sin examen i andra försöket är han inte anträffbar. Walter och Monica letar efter honom överallt. De får reda på att han kan vara på Kungliga teatern. De tar sig dit och Walter börjar leta. Då vaknar Göran från sin sömn på golvet i den trånga fondlogen. Han kniper om kniven i fickan. Han smyger efter Walter och sticker kniven i honom. Han dödar sin egen far på grund av en omåttlig svartsjuka. Framme vid barriären lyfter han än en gång stiletten. Sedan faller han, baklänges och med huvudet före, från första raden ner på parketten.
Hemma hos kriminalkommissarie
Christer Wijk skräller larmtelefonen.

Drama i december (151-162)
Systrarna Petrén, Livia och Olivia är upprörda över Sigrid Classon, som bor i en nyuppförd villa mitt emot deras köksfönster. De funderar på att tala med Sigrid. Men det får i stället bli deras inneboende, juris kandidaten Erik Hedin, färsk föreståndare för Skoga Advokatbyrå. Denne får skjuts hem av byggmästaren Knut Classon. Hedin får sig till livs systrarnas triangeldrama som handlar om att tre gånger i veckan beger sig Knut Classon i väg hemifrån sedan hans fru gått till sitt jobb som hemsamarit. Han går till den rika änkan Ann Mahler.
Nästa dag träffar Lidia på en vilt gråtande Sigrid Classon. Hon hade varit hemma hos Ann Mahler och funnit henne död. Hon låg bredvid julgranen ihjälhuggen med en yxa. Överkonstapeln i Skoga,
Leo Berggren, kommer med Knut Classon. Berggren konstaterar snart att det Knut inte kan vara mördaren. Utan det är Hedin som mördat sin älskarinna av svartsjuka sedan han av systrarna Petrén upplysts om att han hade en rival i Knut Classon.

Att få meta ifred (165-181)
Peter Lovén och Wille Friberg med fruarna Anita och Eva är alla hyggliga, borgerliga medelålders svenskar. Nu har de semester i sina fritidsstugor. Peter har tagit båten för att meta och lyckas hala upp en stor gös. Eva kommer springande ner till bryggan öppet beundrande både Peter och fångsten. Plötsligt tystnar hon helt. Hon har upptäckt Anita livlös på bottnen bredvid bryggan. Wille, stor och frodig och energisk, kommer springande och lyfter upp Anita. Wille ringer efter polisen och snart är polisassistent Torsten Axelsson där. Han är skolkamrat till Wille. Axelsson har den
Leo Berggren med sig, pensionerad överkonstapel. Även doktor Severin kommer. Han kan snart konstatera att Anita inte dog genom drunkning. Hon har blivit strypt.
Eva pratar varje dag med sin mamma, långa samtal, och så också idag. Hon satt så att hon kunde titta ut över sjön och hon såg Peter i hans båt varje minut mellan tre och halvsex. Hon hade en marinkikare bredvid sig. Wille däremot har inget alibi, han brusar upp vid anklagelserna och grips av polisen. Men det är Peter som är mördaren, trött på sin frus pratsjuka dominans, motbjudande sexighet och förödande otrohet med Wille. Äntligen är han fri. Tills han förstår att denna frihet är beroende av Eva och hennes lögn som gett honom alibi. Han är fortfarande fast, nu med en annan kvinna.