Maria Lang Rosor, kyssar och döden 1953

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Boken startar bra med en överraskande öppning och intressant personbeskrivning. Men Langs böcker går som vanligt i stå efter drygt hälften. Och lyfter i allmänhet sedan inte alls.

Vad är det som händer? Jag, Puck, och Einar får en inbjudan att vara med på Christer Wijks förlovningsfest med Gabriella Malmer. Gamle disponent Fredrik Malmer, 73 äger hela Rödbergshyttan. Han är Gabriellas farfar och arvtagare. Eftersom vi är i närheten åker vi dit en vecka innan festen. Hennes farbror är ingenjör Otto Malmer. Hans fru Helene.

Gabriellas far är Jan-Axel, Fredriks äldste son. Han var gift med en "utomordentligt vacker österrikiska" och fick döttrarna Gabriella och Pia. Nu är flickorna föräldrar båda döda.

Gabriella är så vacker att jag har svårt att acceptera henne. Jag känner att Christer inte längre är densamme för mig som innan. Han är förälskad och frånvarande när hon inte är i närheten. Vi bjuds på en delikat tésupé där också tant Mina och faster Fanny deltager. Mina Högström, 55 är husföreståndarinna på Herrgården sedan disponentens fru dog för 25 år sedan. Faster Fanny är disponentens syster, 70 år. Pia,16 är syster med Gabriella.

Björn Uddgren, Udda-Kalles dotterson och Udda-Gertruds son. Inget lämpligt sällskap för Pia.

Historien om Udden, ett arbetareboställe. Gertrud blev Rödbergshyttans fnask som all herrarna roade sig med. Och så föddes Björn. Vem hans pappa är vet ingen. Sex år efter födelsen försvann modern. Pia menar att hon är död. Beviset är att hon spökar. Även faster Fanny som är "synsk". Även Jan-Axel sägs spöka. Har han också dött på något mystiskt sätt?

Nästa morgon (söndag) är det dags för ett morgondopp i det underbara vädret och sedan serveras frukosten nere vid sjön. Nu kommer också Fredrik Malmer. Fysiskt bräcklig men med stor viljekraft och en mycket underhållande person. Den självklara centralpunkten i alla sällskap. Själv får jag en sommarförkylning och övertalas av Fredrik att stanna kvar på herrgården medan Einar måste åka till Skoga.

Snart kallar Fredrik Malmer på mig. Och jag sätter för första gången min fot i Fredrik Malmers privata del av Herrgården. Christer Wijk är också där. Han vill få sitt testamente bevittnat. Sedan blir han sjuk. Daniel Severin, familjens husläkare anländer. Och Fredrik Malmer överlever. Men vad har utlöst attacken? Något har hänt honom mellan 6 och halv 9 på kvällen.
Fanny ska vaka över honom och avlösas av Minna kl 2 på natten.
Halv fyra på natten vaknar jag. Jag hör ett skrik, som ett utdraget och ihållande jämrande. Någon spolar i vattenrören. En doft av nykokt kaffe lockar mig. I sjukrummet upptäcker jag Mina, djupt sovande. Fredrik har kämpat sin dödskamp slut. Fanny som kommer ber mig genast hämta Christer.

Vid ettiden på natten gav Fanny Fredrik en morfininjektion mot hans smärtor.

Flaskan med hans medicin mot hjärtbesvär med nitroglycerin är tömd till mer än hälften.

Vad innehöll då det nya testamentet för nyheter? Otto, Gabriella och Pia fick bara sina laglotter dvs hälften av vad de skulle fått utan testamenten. Helene Malmer och Björn Uddberg blir de som tjänar på testamentet. Och vad var det som fick disponenten att så snabbt ändra sitt testamente? Besökte Björn Uddgren honom precis innan?

Landsfiskal Persson. Landsfogde Anders Löving. Polisöverkonstapel Lind.

Också Gabriellas pappa dog av hjärtslag. Daniel Severin skrev dödsattesten.

Tant Minna vaknar sent på förmiddagen. Efter den stora dosen sömnmedel som någon givit henne.

Herrgårdens tjänarstab: en husa, en trädgårdskarl och en kombinerad städfru och kokerska.

Mellan 3,36 och 3,40 antas Fredrik ha fått i sig en dödlig dos gift.

Själv beger jag mig på en promenad i den vackra Bergslagsskogen och kommer av en händelse till Udden. Där finns Björn och Pia. Björn är folkskollärare – tack vare Fredriks generositet. Pia tillber honom, men själv trår han efter Gabriella. Jag träffar också gamle Udda-Kalle.

Otto Malmer gråter ut vid min sida. Han berättar om sin barndom i skymundan av sin storebror Jan-Axel. Och inga barn har han dugt till att skaffa.

När Einar hörde om dödsfallet i TT-sändningen kom han genast till mig.

Helene Malmer berättar om hur hon blivit "bortgift" med Otto nästan mot sin vilja och om hur dålig han är som make när det gäller sexuella ting. Testamentet menar hon är ett sätt för hennes svärfar att gottgöra detta och göra det ekonomiskt möjligt att söka skilsmässa.

Nu åker alla ner i underjorden för en visning av gruvan. En turistattraktion som ska besökas. När lyktorna släcks på Pias önskan för att hon ska få se absolut mörker är det någon som försöker knuffa ner Christer för ett djupt schakt. Han tror sig veta vem den skyldige är men avslöjar det inte. Är det för att det är Gabriella?

Undersökningarna går bakåt i tiden till den tid då Gertrud försvann i augusti 1931. Då bodde Jan-Axel med familj i Wien. Är det han som är far åt hennes barn, Björn? Jag, Christer och Einar besöker Udda-Kalle för att ta reda på mer från den tiden. Det är åskväder och vi beger oss att leta efter Björn och Pia som försvunnit in i skogen. Utanför ett ödetorp finns en jordkällare. Där har Björn just grävt upp liket efter sin mor!

Och så sitter 6 personer åter samlade i den rymliga hallen. Alla är misstänkta och Christer förefaller att veta vem som är den skyldige. Vädret är så dåligt att telefonförbindelserna är brutna och bilutflykter är otänkbara. Landsfogden kan alltså inte komma. Det är faster Fanny, Otto och Helene Malmer, Gabriella, Björn Uddgren och Daniel Severin.

Det är mot Otto han vänder sina misstankar. Otto ville inte att hans far skulle göra Helene ekonomiskt oberoende.

Helene erkänner hur det gick till då Jan-Axel dog. Hon blev hans älskarinna när han kom tillbaka från Wien. Otto var inkallad under långa perioder. Jan-Axel under ett samlag på ett hotellrum. Daniel Severin hjälpte till att få det till att han fått hjärtslag i bilen och dött på doktorns mottagning.

Det är Gabriella som försökt knuffa ner Christer i schacktet! Därför att hon förskräcktes av att Christer börjat rota i "Udda-Gertruds" historia. Christer anklagar henne för att skydda två män som båda är mördare.

Den ene är Fredrik Malmer som inlåtit sig med Gertrud. När hon senare ställde krav mördade han henne vid ödetorpet. Björn kom på att Fredrik mördat hans mamma och utkrävde hämnd.

Men allt detta var ett spel för galleriet från Christers sida som med detta utspel ville få klarhet i Gabriellas känslor för Björn och honom själv. Hon valde Björn.

Då rusar Otto Malmer iväg ut på verandan och kastar sig över räcket. Han tar till flykten. Bara för att skjuta sig med sitt gevär.

(Nu –sidan 212- när allt är klar återstår 20 långsamma sidor att läsa då allt ska analyseras. Urtråkigt!)

Otto träffade den sexuellt erfarna Gertrud. Han faller för henne med förskräcks för att hans stränge far ska få veta det. Så han måste mörda henne. När sedan Christer dök upp och visade intresse för Gertruds öde blev Ottos nervositet så att han avslöjade för sin far vad som hänt. Denne blev mycket uppbragt och menade att polisen måste underrättas. Otto ovetande ändrade han också testamentet så att de som lidit, Helene och Björn kompenserades. När Otto såg ett tillfälle genom Fredriks hjärtattack mördade han honom.
Det mesta av Christers teorier och gissningar bekräftades i ett brev som Otto lämnat efter sig i sitt kassaskåp.