Maria Lang Se döden på dig väntar 1955

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         personerna

Boken inleds med en kort sekvens där boken jag, Puck Bure, är på teatervinden och letar efter Mattias. Jag får ett slag i huvudet. Mördaren är på väg att begå sitt andra mord.

Det började med mitt möte med Paul Sandvall, litteratur och teaterrecensenten som tillfälligt är förordnad som intendent på Drottningholmsteatern. Operan ska sätta upp Mozarts "Cosi van tutte". Den berömde Mattias Lemming ska dirigera och regissera. Han har tidigare varit gift med Tove Monrad som är en attraktiv hovsångerska.

Paul vill bjuda honom och ensemblen och Einar och mig på cocktailparty i Nockeby där han bor. Operasångaren och sköna barytonen Ulrik Annerfeldt, också bjuden vill dela taxi dit. Dit kommer också Sten Sture Brickman, 55, en präktig bas. Och Daga Fors, en blyg sopran från Värmland ska debutera. Samt Jill Hassel, välväxt och ironisk sopran. Hela partyt tar taxi till Drottningholmsteatern. "Ett av våra förnämsta kulturminnesmärken från 1700-talet". Det besiktigas och scenen provas.

Själv blir jag mycket intagen i Mattias Lemming trots hans rondör och medelålders yttre. Nästa morgon vill han att jag följer med till den första repetitionen den 23 maj. Premiären ska vara den 11 juni. Jag träffar Göran Göransson, tenoren med anlag för envishet och svartsjuka gentemot Tove.

Tiden fram till premiären ägnar jag åt en envis influensa. Först efter 3 veckor kan jag ta emot besök. Paul kommer och talar om den misstämning som drabbat ensemblen utan att kunna peka ut någon konkret orsak.

Sedan blir det en lyckad premiär inför världspressen av Mozarts "Cosi fan tutte". Stor våt fest på kvällen efter. Nästa föreställning sker under en "dagen-efter" stämning. Denna får också Mattias att kyssa mig – under hela föreställningen kan jag inte tänka på annat än detta. På kvällen ringer Mattias till mig från Operakällaren. Han är upprörd över att han avtalat att äta middag med Tove men hon har inte kommit. Sedan kommer också Jill, Göran och Sten Sture.

(hittills, sidan 90 har absolut ingenting hänt som gör boken värd att läsa, bara 1 poäng så långt. Det handlar bara - på ett ytligt och oengagerande sätt - om vilka som är olyckligt kära i vilka. Nu har ju t o m den stadgade Puck kärat ner sig i Mattias! Daga i Göran, Puck i Mattias ,Ulrik i Tove?)

Nästa föreställning (onsdag) måste ställas in då Tove inte kommer. Klockan är då halv nio. I Mattias loge hittar jag i en låda fyra dockor med avklippta huvuden och längre ner Toves handväska! Paul och jag letar igenom teatern. Och finner Toves döda kropp i åskmaskinen på teaterns vind.

Två representanter för Färentunapolisen anländer, och sedan rikskriminalen med kommissarie Åke Nord (tyvärr, för Puck är inte Christer Wijk med, han är på semester i Spanien men han lär nog dyka upp senare. Sent på natten blir det förhör som redovisas på sidorna 106-113. Det handlar om kvällen efter den andra föreställningen.)

Åke Nord kommer hem till mig för att prata om vad han kommit fram till. Jag är ensam hemma, Einar är på en föredragsturné. Toves klocka var krossad. Hade stannat på 2000. Åke Nord och jag åker till Drottningholm. Toves huvud krossades med en perukstock. Polisen har också funnit att Tove dagen innan tagit ut 4000 kr från sin bankbok.

Vaktmästare Bergström redogör för hur han släckt och reglat. Klar 1830. Men en ivrig kriminalkonstapel har upptäckt att ena bakdörren i källarvåningen är olåst.

Göran Göransson biktar sig för mig. (det är som vanlig Pucks roll). Han var förälskad i Tove. De skulle ha gift sig i juli. Och Mattias berättar om Toves bakgrund och om hur det var att vara gift med henne.

Två ungdomar säger sig ha sett Sten Sture Brickman vandra omkring utanför Drottningholmsteatern. Han blir noggrant utfrågad av Nord.

Jag får ett anonymt hotelsebrev med budskapet att jag ska sluta snoka. På kvällen ska jag träffa Mattias. Då kommer Einar överraskande. Men jag går till Mattias och sedan åker vi mitt i natten till teatern för att leta spår. Jag går upp på vinden och får ett slag i huvudet. Blir medvetslös. Jag ser, eller inte, ansiktet på mördaren. (detta avsnitt är en kopia av inledningssidorna)

När jag vaknar på sjukhuset sitter Christer Wijk vid sjukhusbädden. Äntligen!
Christer funderar länge och efter några dagar vill han sammanstråla med alla inblandade på teatern.

(Jag tror att det är vaktmästaren som utövat utpressning på Tove för någon eskapad hon vidtagit kanske med Brickman. Nu ville hon avslöja honom och då fann han mord vara den enda utvägen)

Jag avslöjar för Christer och Einar att jag nu minns vem det var som överföll mig på vinden. De lämnar mig. Någon som hört mig berätta kommer emot mig. Det är samma person! Det är Mattias men det tycks inte som om det är han som är gärningsmannen!

Göran Göransson gömde sig på teatern för att spionera på vem det var som Tove skulle träffa efter föreställningen. Han var svartsjuk och kunde inte förstå hur förbytt Tove hade blivit efter sin resa. De som innan bestämt sig för att gifta sig.

Mattias berättar om hur orsaken till skilsmässan var att Tove velat göra abort.

Det tycks vara Paul Sandvall, intendenten som är mördaren. Motivet var svartsjuka. För Paul var Tove den första han träffat. De var mycket tillsammans men sedan kom Mattias emellan.

Boktiteln kan väl härledas till inledningsstrofen i Carl-Michael Bellmans Fredmans epistel nr 30 "Till fader Movitz, under dess sjukdom, lungsoten":
Drick ur ditt glas,
se döden på dig väntar,
slipar sitt svärd och vid din tröskel står.
läs mer här.

En blogg om boken, "
Ett hem utan böcker".